Societat

7a Trobada de Puntaires al Parc del Pescador

Per Èlia Bellmunt

El Parc del Pescador va acollir la setena trobada de puntaires a Cambrils
La Trobada de Puntaires va celebrar-se en aquesta setena edició, una vegada més, al Parc del Pescador. L’allau de participants, més de 500 pertanyents a 42 colles inclosa la de Cambrils, ha provocat que “l’espai ja se’ns quedi petit, almenys fins que creixin els arbres”, comenta M. Teresa Anguera, directora i professora de l’Escola de Puntaires de Cambrils. I és que la calor en una tarda d’estiu, “i més aquest any que està sent tan calorós”, és un dels pitjors enemics de les puntaires. Anguera explica que situen taules al llarg del Parc del Pescador però que aquest any ja han hagut de situar gent fora de la zona d’ombra que proporcionen els arbres. 

Tot i això, “era pitjor quan vam fer les tres demostracions al mollet del Rec en què estàvem a ple sol i com a molt ens cedien algun para-sol”. Per tant, entre els obsequis que s’oferien a totes les participants “una galeta biscuit per berenar que estava molt bona, uns caramelets, un flotador per als nens petits, tres patrons, un boixet, propaganda de Cambrils i una pinça amb iman per poder posar a la nevera”, l’aigua ben fresca era el que més es va agrair.

L’organització de la Trobada, que la Maria Teresa creu ja plenament consolidada de cara a futures edicions, va a càrrec de la mateixa escola, però “amb la col·laboració de l’Ajuntament i diverses entitats, perquè nosaltres soles no ho podríem fer, entre d’altres per l’aspecte econòmic”. Són, però, les mateixes puntaires de l’escola les qui ajuden a omplir bosses, col·locar taules, cadires o cartells i d’altres preparatius per tenir-ho tot llest. Llest perquè les puntaires vingudes de tota la geografia catalana, enguany les que han vigut de més lluny ha estat un colla d’Andorra, ho trobin tot a punt. Aquest any, però, han fallat les puntaries espontànies, turistes que vénen a passar l’estiu a Cambrils des de fa anys i que s’afegeixen a la trobada.

La 7a Trobada de Puntaires va començar a quarts de sis de la tarda del diumenge 20 de juliol amb la rebuda de les participants. Enguany, la puntaire més jove, la Núria Castells de 6 anys, i la de més edat, la Lola Lidón de 82 anys, han estat ambdues de l’Escola de Puntaires de Cambrils. L’únic home que ha participat en aquesta trobada ha estat el també cambrilenc Pere Siuró; tot i això, la Maria Teresa diu que s’ha trobat amb alguns nens interessats en fer puntes, però que els pares sovint s’hi oposen per considerar-ho una activitat femenina. A més, en aquesta trobada hi ha hagut paradetes de material per fer puntes que al ser molt especialitzat és fa difícil trobar en els comerços habituals.

Tal i com moltes colles vénen a la trobada de Cambrils, l’Escola de Puntaires de Cambrils també és convidada i participa a d’altres trobades arreu. A vegades les conviden de fora, per exemple de França o Mallorca, però no poden anar-hi perquè les puntaires no tenen disponibilitat o resulta massa car. No obstant, quan decideixen participar en alguna trobada, omplen els autobusos fins al límit i aprofiten l’excusa per muntar una excursió i visitar la ciutat que les acull.

Comenta aquest article