Informació general

El Síndic de Greuges, Anton Cañellas, fa el pregó i el conseller d'Interior, Xavier Pomés, en fa la inauguració.

Per Ignasi Martí

 
 
 A dalt, la pubilla infantil i l'hereu. A sota, la pubilla i les damisel·les d'honor.
Com acostuma a ser tradicional, el diumenge anterior al cap de setmana d’obertura de la Fira, en aquesta ocasió el dia 2 de juny, va tenir lloc l’acte del pregó de la Fira que enguany va anar a càrrec del síndic de greuges, Anton Cañellas. Les entitats homenatjades en aquesta edició van ser el Casal Municipal de la Gent Gran (5 anys), l’Escola de Puntaires de Cambrils (10 anys), l’Anjub (10 anys) i la Unió d’Escacs Cambrils (30 anys). Com a entitat comercial que celebra el seu 50 aniversari hi havia Casa Panicello. Per altra banda, Montse Tella va ser escollida pubilla de Cambrils, i Noemí Tuset i Míriam Rodríguez primera i segona damisel·la, respectivament. El títols de pubilla i hereus infantils van anar a parar a Judit Moreno i Oriol Branchart.
Anton Cañellas, síndic de greuges de Catalunya, nascut a Barcelona el 1923, durant la dictadura franquista prengué part en la clandestinitat, on va treballar pel retorn del sistema democràtic. Va ser elegit diputat al Parlament de Madrid el 1979, el 1985 va ser escollit president del Consell Social de la Universitat Autònoma, i el 1993 va ser nomenat síndic de greuges, càrrec que ha ocupat fins a l’actualitat. Cañellas va destacar el fet que Cambrils sempre hagi gaudit d’un bon nivell de vida que ve evidenciat pel fet que actualment tingui un nivell de renda “molt per sobre de la mitjana de Catalunya”. Segons Cañellas “aquell poble de pescadors i agricultors, petit però carregat d’identitat, va entusiasmar els primers turistes” que van visitar el nostre municipi fa dècades. El síndic de greuges va destacar que el fenomen turístic va portar la prosperitat a Cambrils i tot i que ha modificat parcialment la tradicional personalitat del municipi, l’ha transformat en una població “molt més oberta, capaç d’assimilar influències molt variades i aportar la seva poderosa personalitat cultural i la seva extraordinària prosperitat” en el conjunt de Catalunya. També va fer referència al que per ell va ser un exemple de coherència de raonament democràtic i pacífic del cardenal Vidal i Barraquer.
Anton Cañellas va voler dedicar un important espai a explicar els seus lligams familiars i personals amb Cambrils, com ho evidencia el fet que el seu avi matern era l’hereu d’una de les cases pairals locals més rellevants, com eren els Bru. Com que el seu avi era registrador de la propietat, es va haver de traslladar a Canàries, on va conèixer la que seria l’àvia d’Anton Cañellas. Un cop amb fills, es van traslladar a Catalunya, on sempre van seguir mantenint la casa de can Bru com a lloc d’estiueig pels Cañellas, tant per la seva mare com després per ell mateix. Anton Cañellas va assegurar que conserva molt bons records d’aquests estius passats en família, dels banys a la platja de la Llosa o els berenars a la finca familiar del Tancat.
Finalment va fer esment de la importància de la Fira de Cambrils, que per a ell és un exemple del dinamisme, i la transformació que ha anat prenent aquest municipi. Per a Cañellas la Fira de Cambrils no és “només el manteniment d’una magnífica tradició, sinó l’expressió de la voluntat dels cambrilencs d’enfortir la seva societat civil per estar present en el món i en l’època que els ha tocat viure”.
§ ELS HOMENATGES§


Josep M.  Panicello rebent el guardó pels 50 anys d'existència de Casa Panicello
Casa Panicello, a la foto del costat, va rebre el guardó pels seus 50 anys d’existència. A banda, quatre entitats van rebre la distinció per complir anys acabats en 0 i en 5: Unió Escacs Cambrils (30 anys), Escola de Puntaires (10 anys), L’Anjub (10 anys) i el Casal Municipal de la Gent Gran (5 anys).













 
 
 A dalt, Escola de puntaires (10 anys). A sota, Casal Municipal de la Gent Gran (5 anys)
 
 
 A dalt, Unió d'Escacs Cambrils (30 anys). A sota, L'Anjub (10 anys)


Comenta aquest article