Tema del mes

Es presenten les ordenances fiscals per al 2009 amb un increment general del 4,9%

Per Anna Fargas, Berta Ruiz

El ple extraordinari en què es van aprovar les ordenances fiscals es va celebrar el passat 14 d’octubre

La sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament per a l’aprovació inicial de les ordenances fiscals es va realitzar el 14 d’octubre al migdia. Les ordenances presentades van ser aprovades amb els 11 vots a favor de l’equip de govern i els 10 en contra de l’oposició.

Increment general d’un 4,9%

L’increment general proposat és d’un 4,9%, tot i això l’impost de vehicles i l’impost de construccions i instal·lacions i obres incrementen un 3,5% i no incrementen les taxes d’ajuts socials com són les quotes d’esplai i colònies per a persones amb discapacitat, el servei de transport amb microbús i autobús o el Casal de la Gent Gran, entre d’altres, ni tampoc s’incrementa el preu de la zona blava.

Anna Peláez –regidora d’Hisenda i Gestió Estratègica– va explicar que les ordenances “són fruit d’un estudi acurat, com sempre, però encara més tenint en compte la crisi econòmica que vivim”. La regidora va presentar un exemple, “perquè els contribuents es puguin fer una idea”, amb una projecció del que suposarà l’increment en diferents tipus de situacions: una família propietària d’una casa amb un valor cadastral inferior a 65.000 euros que tingui un vehicle amb una potència inferior a 8 cavalls tindrà una despesa total aproximada de 24 euros anuals, i una família amb una casa d’entre 65.000 i 90.000 euros i un vehicle d’entre 8 i 12 cavalls tindrà un increment anual total d’uns 44 euros.



Pla especial de pagaments

La regidora d’Hisenda també va comentar que s’informarà millor del Pla Especial de Pagaments que ja es va posar en marxa l’any passat, “tot i que potser no va tenir el ressò o la difusió necessària”. Aquest pla serveix per fraccionar en nou pagaments i sense interessos els impostos.

Coherència, responsabilitat i prudència

El criteri d’augmentar les ordenances en base a l’IPC és un criteri de coherència del govern del tripartit, segons va comentar Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, ja que “hem seguit aquest criteri des del 2003”. Benaiges va afegir que la seva proposta, “marca un IPC per sota del que creiem que sortirà resultant a final del 2008”.

Fent referència a la crisi, Benaiges va explicar que “hem fet esforços importants per afrontar les situacions que vinguin com a conseqüència del moment econòmic que es viu, per això tenim partides preparades per afrontar problemes afegits que ens vinguin”. Tot i la crisi, segons Benaiges, “el nivell de serveis ha de ser com a mínim el mateix que l’any passat, i per això s’ha de fer front a les ordenances fiscals, a més s’ha de tenir en compte que els ingressos procedents de l’Estat vindran congelats”.

Salvador Matas –regidor d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació–, va resumir la proposta del govern amb tres paraules: “coherència, perquè la decisió s’ha de meditar molt; responsabilitat, perquè cal seguir prestant els serveis importants i prioritzar les persones amb menys recursos, i prudència”.

Robert Benaiges:
“La congelació absoluta d’impostos i taxes em sembla una hipocresia”

L’alcalde de Cambrils va voler destacar que si es compara el nostre municipi amb d’altres de l’entorn “Cambrils és el que té el nivell impositiu més baix”. D’altra banda també va fer esment de les propostes de congelació absoluta d’impostos i taxes d’altres municipis dient que “sembla que sigui la moda dir que és la solució, em sembla una hipocresia perquè no és el mateix aplicar un tipus impositiu a l’IBI de l’1%, és a dir, el màxim, i dir que es congelen els increments de l’IBI”. En aquest sentit, Joan Recasens –regidor de Cultura i Esports– va comentar que “és molt fàcil dir que es congeli tot, però els serveis que paga l’Ajuntament són a empreses que tenen treballadors cambrilencs, per tant, aquestes també se sentirien repercutides”.

Debat positiu i pedagògic

Pel que fa a les propostes de l’oposició, Robert Benaiges va comentar que “trobo a faltar que em donin una proposta més clara. On congelem la despesa ordinària? Quin carrer deixem de netejar? Vostès al llarg de l’any demanen millores, doncs això s’ha de pagar, estem disposats a parlar-ne però diguin-me què hem de fer”. Benaiges també va afegir que segons el seu parer “la nostra proposta de totes les dolentes és la menys dolenta”.

Tot i això el debat va ser valorat com a molt positiu i pedagògic. Ara s’iniciarà un període d’al·legacions per després realitzar la redacció del pressupost.

Aprovació de l’ampliació del conveni amb Secomsa

El ple també va aprovar l’Annex III del conveni amb Secomsa per l’ampliació dels serveis de gestió dels residus i la neteja viària. Recordem que aquest acord d’ampliació ja va ser aprovat pel ple del Consell Comarcal del Baix Camp el passat 24 de setembre.

Regidors del PP i de CiU en el ple extraordinari del passat 14 d’octubre


La PLIC proposa congelar l’impost sobre activitats econòmiques i la taxa per la llicència d’obertura d’establiments

Hores abans del ple, la PLIC s’havia reunit amb Anna Peláez per tal d’arribar a un acord sobre les ordenances fiscals. Així si el govern congelava l’impost sobre activitats econòmiques i la reguladora de la taxa per llicència d’obertura d’establiments, llicència ambiental i comunicació prèvia, la PLIC s’abstindria en la votació, i sinó votaria en contra. Xavier Martí –portaveu de la PLIC– va explicar que el motiu d’aquesta proposta és que “seria bo donar facilitat als negocis a Cambrils davant la situació que s’està vivint”. Robert Benaiges va contestar que “una abstenció no és el mateix que un vot a favor, si pactem, pactem-ho tot”, finalment Martí va dir que la PLIC presentarà esmenes i “esperem tenir un acord de cara als pressupostos”.

Pel que fa a l’IPC, Xavier Martí va explicar que actualment està en el 4,2% i hi ha una previsió que l’any acabi amb el 4%, “davant d’aquesta situació s’hauria d’haver fet una previsió per la situació que ve”. Martí també va instar els partits que tenen representació a la Generalitat perquè treballin perquè es posi en marxa la Llei de Finançament de Municipis.

Carme Cros:
“Des de 2004 les ordenances sempre han pujat per damunt de l’IPC, per això ara és el moment de reflexionar i fer contenció”

El PP no va presentar cap esmena al ple, ja que, segons Carme Cros –portaveu del PP–, “no hem vist voluntat de diàleg, ja es va veure en l’altre ple quan van intentar desinformar l’opinió pública dient que volíem congelar els sous de tots els treballadors de l’Ajuntament, quan el que vam dir era que es congelés el dels polítics i el complement específic que cobren per desenvolupar el càrrec de coordinació els càrrecs de confiança i coordinació”. A més, Cros va argumentar que es va entregar el document de les ordenances “fa 10 o 12 dies i conté més de 200 pàgines, és molt gruixut per poder revisar en tan poc temps”. Anna Peláez va respondre dient que s’ha intentat entregar el document tan aviat com sigui possible i “s’ha fet de manera molt pedagògica, perquè sigui més fàcil tractar-lo”.

Tot i això, Carme Cros va comentar que des de 2004 les ordenances sempre han pujat per damunt de l’IPC, “tot i la bonança econòmica d’anys anteriors, per això ara és el moment de reflexionar i fer contenció”. Cros també va fer referència a projectes que s’han dut a terme i que “s’han fet de manera faraònica”. Per la seva banda Benaiges va instar la portaveu del PP per què digués “quina infraestructura hem construït que no fos necessària”.

Proposta d’ordenances fiscals del PP

La regidora Carme Cros va explicar que enguany, “creiem que les taxes que toquen més el contribuent, com per exemple l’Impost de Béns Immobles (IBI) o les escombraries, s’haurien de rebaixar”.

Les taxes de l’IBI, de l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques), de les escombraries, de l’obertura d’establiments, de llicències urbanístiques, de les taxes als mercats municipals i les taxes per a les llicències de taxis s’incrementaran un 4,9% segons la proposta de l’equip de govern de l’Ajuntament. La proposta del Partit Popular presenta la congelació de les taxes al 0% en les llicències per a l’obertura d’establiments, les llicències urbanístiques i les taxes als mercats municipals, “per tal de reactivar l’economia local i donar més facilitats a la creació de noves empreses”. També proposen un increment del 2% de l’IBI, un 3% de l’IAE, un 2% de la taxa d’escombraries i un 3% de les llicències de taxis.

CiU proposa buscar alternatives per bonificar amb un 50% en l’IBI l’import a pagar per a alguns col·lectius determinats

Pel que fa a la congelació de taxes, CiU va proposar congelar les taxes i els impostos que afectin directament tots els cambrilencs com l’IBI i la reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, i que també es congeli la reguladora de la taxa per a llicència d’obertura d’establiments, la reguladora de la taxa del mercat municipal i la reguladora de la taxa d’aprofitament especial o utilització privativa dels béns de domini públic.

Mercè Dalmau –portaveu de CiU– va explicar que “som conscients del que demanem i del que suposa, 760.740,72 euros és el no augment que demanem, i aquest no augment s’ha de reflectir demanant les inversions que ens pertoquen com a municipi, per aquest motiu hem ofert la nostra ajuda per treballar conjuntament”. Per la seva banda Robert Benaiges li va recordar que en aquest no augment “no ha tingut en compte els ingressos de l’Estat i de la Generalitat que no vindran”.

D’altra banda, CiU també va fer referència a la seva proposta de bonificació del 50% en l’IBI de l’import a pagar als majors de 65 anys, als que cobren PIRMI i als vidus. Mercè Dalmau va comentar que tot i que l’equip de govern els ha informat que aquesta proposta no és legal, “es pot mirar alguna manera de canviar-ho o de trobar-hi solució”. En aquest sentit Benaiges es va mostrar disposat a parlar-ne, “estem d’acord en buscar opcions, però no de manera generalista; parlem-ne”.

Comenta aquest article