Informació general

Salvador Matas fa públic l’estudi hidrogeològic de l’Agència Catalana de l’Aigua sobre l’aqüífer del Parc Samà

Per Josep Maria Ferrando



L’informe de l’ACA sobre l’aqüífer del Parc Samà té data posterior a la concessió del permís d’extracció d’aigua donat per part de l’Ajuntament de Cambrils
Aprofitant el ple, el regidor d’IC-V Salvador Matas va fer públic que l’estudi hidrogeo-lògic elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua sobre la situació actual de l’aqüifer del Parc Samà porta data de 10 d’abril, quan la Comissió d’Urbanisme de Tarragona va aprovar la modificació del pla parcial el dia 20 de març, o sigui que la Comissió va aprovar la modificació sense l’estudi preceptiu. El regidor va anunciar que el seu grup presentaria al·legacions a la modificació del pla perquè s’anul·lés per no tenir l’estudi de l’ACA.
Al començament de la seva intervenció, el regidor va acusar l’alcalde de “desídia i despreocupació en un tema que afecta i preocupa a molta gent”. Salvador Matas va explicar que davant de la falta d’interès per part de l’Ajuntament de tenir aquest informe, el seu grup parlamentari l’havia demanat al Parlament i el podia fer públic al ple. A continuació va fer un extracte de les conclusions a què arribava l’estudi, textualment va dir que “estem davant d’un tema molt important i molt greu que pot tenir conseqüències per al conjunt de la població i per al que és el subministrament d’aigua de boca”. El regidor també va afirmar que segons l’estudi si es fan extraccions molts importants hi podria haver repercussió d’abastament en el lloc on l’Ajuntament fa actualment les extraccions d’aigua per a la població. Aquest tema no va tenir cap resposta per part de l’equip de govern.


L’estudi de l’ACA
El resum de l’estudi de l’ACA fa incidència en tres fets importants. Per un costat diu que en línies generals les aigües tenen bona qualitat química tot i que no són aconsellables per al consum de boca per l’elevat continguts de nitrats. Continua explicant l’alta vulnerabilitat de l’aqüifer a contaminants superficials, això vol dir que qualsevol contaminació a la superfície pot contaminar l’aqüifer, i finalment diu que hi ha indicis que hi ha intrusió salina, que entra aigua de mar, en lloc allunyats de la costa a causa bombaments intensos i localitzats, com per exemple les captacions a prop de la riera de Riudecanyes. La conclusió a què arriba l’estudi és que el cabal màxim d’explotació dels recursos, i part de la reserves, de l’aqüifer s’estimi en 0,47 hm3/any, en un període màxim de 2 anys, quantitat autoritzada per la Comissió d’Urbanisme.


Debat sobre la factura d'enjardinament de la zona esportiva del camp de futbol

En el punt de control de l’acció de govern, Robert Benaiges va posar sobre la taula el fet que estava pendent de pagar la factura de l’enjardinament de la zona esportiva del camp de futbol. El cost d’aquest enjardinament ja va ser polèmic en el seu moment per la denúncia de l’oposició, que va titllar d’irregular la manera com s’havia fet la contractació de l’empresa adjudicatària. El regidor va afirmar textualment que “com que els tècnics de la casa valoren que les obres que es van fer allí no valen ni molt menys el preu que es pensava pagar per elles no la volen signar, i és molt lògic que sigui així”. La resposta de l’alcalde va ser taxativa “en aquest moment aquesta factura continua pendent. En el seu moment ja es prendrà la decisió que sigui”.




Un dels carrers pendents de remodelació al Nou Cambrils
L'oposició denuncia l'increent de les contribucions especials per obres al Nou Cambrils

Tres dels punts de l’ordre del dia del ple feien referència a la imposició de contribucions especials per obres al carrer de les Oliveres i la travessera de Nou Cambrils, el passeig de Salvador Espriu, el carrer de Ronda i la travessera de Ronda de Nou Cambrils. La queixa de l’oposició va ser motivada per l’increment que sofreixen aquestes contribucions especials a causa del retard en les obres, ja que segons Robert Benaiges l’abril de l’any 1999 ja s’havien adjudicat una part de les obres i preguntava al ple per què no s’havien iniciat les obres. El càlcul fet per l’oposició és que els veïns afectats pagarien a l’entorn de 70.000 euros més que l’any 1999. El regidor d’Hisenda va dir que encara no s’havien adjudicat les obres, per la qual cosa no es podia dir l’import de les contribucions especials. L’equip de govern no va donar cap mena d’explicació més de per què les obres no s’havien portat endavant.



La regidora Montserrat Garrido afirma que les obres del nou col·legi finalitzaran el desembre

La regidora d’Ensenyament, Montserrat Garrido, va dir que les obres del nou col·legi ubicat al Molí de la Torre està previst que finalitzin el desembre. Aquesta va ser la resposta a una pregunta de Jordi Savall per saber en quina situació es trobaven les obres, ja que segons ell feia més d’un mes que estaven aturades. Jordi Savall va preguntar de nou si fóra possible fer una visita d’obres per veure el seu estat. Montserrat Garrido va reiterar que ja que les obres les feia la Generalitat creia necessari que hi hagués un responsable de la Generalitat, per la qual cosa no sabia quan es podria fer la visita d’obres. Davant la insistència de Jordi Savall, la regidora li va contestar textualment: “no sé que passarà demà, per sort o per desgràcia no sóc endevina”.

Comenta aquest article