Cultura

Balanç positiu del cicle "Accions de pau en temps de guerra" i primers fruits després de dos anys d'intensa recerca

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Gerard Martí, Joan Recasens, Rosa M. Fusté i Montserrat Flores, ahir en roda de premsa
Ahir al matí va ser el moment per fer balanç del darrer cicle "Accions de pau en temps de guerra", que s'ha centrat en la figura del cardenal Vidal i Barraquer, i també es va aprofitar per fer la presentació de la Guia de lectura sobre el cardenal Vidal i Barraquer, que presenta la Biblioteca Municipal de Cambrils.
L'acte va comptar amb la presència del regidor de Cultura –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, l'arxivera municipal –Montserrat Flores– i la bibliotecària municipal, Rosa M. Fusté.

Balanç molt positiu

Durant l'acte es van repassar les diferents activitats que s'han realitzat al llarg del cicle, entre les quals, cal destacar la ruta comentada que va tenir lloc el diumenge 16 de novembre. Durant aquell recorregut, i per primera vegada, es va obrir la casa natal del cardenal Vidal i Barraquer, gràcies a la col·laboració de la família Vidal i Barraquer. Tal i com va explicar Montserrat Flores, amb el cicle s'han posat de relleu valors com la tolerància i l'educació per la pau i s'ha comptat amb la intervenció de tres investigadors que són els màxims especialistes en la vida del cardenal: mossèn Josep Raventós va repassar la seva trajectòria vital i pastoral; la doctora Margarita Mauri va abordar el seu pensament i Rubèn Doll Petit que va parlar sobre el doble exili que va patir el cardenal.
A banda, un dels fets més destacats que va portar la ruta comentada, va ser que per primera vegada, els edificis de les dues comunitats religioses de Cambrils –el col·legi La Salle i el col·legi Vedruna– van ser visitats pel públic i dins d'un discurs d'explicació del context de la guerra civil, on es van explicar els usos que van tenir durant aquell període històric. Això va ser possible gràcies a la col·laboració dels germans de La Salle i les germanes Vedruna.

Els primers fruits: la Revista Camins

D'altra banda, també es va destacar la recent presentació d'un dels primers fruits aportats per aquests cicles que es venen realitzant des de l'any 2006. La presentació de la publicació "Al servei
dels ferits. Recull de fonts de l'Hospital de Sang de Cambrils", el primer número de Camins. Revista de patrimoni cultural de Cambrils, que va tenir lloc el passat 26 de novembre, també ha permès reunir una síntesi i sistematització dels coneixements obtinguts gràcies a dos anys de recerca vers l'Hospital de Sang de Cambrils. La recerca ha anat a càrrec de l'Arxiu Municipal, el Museu d'Història i els historiadors cambrilencs Ignasi Martí i Manel Tarés, amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

A més, tal i com van explicar Gerard Martí i Montserrat Flores, aquesta publicació també està permetent el sorgiment de nous testimonis fins ara desconeguts. De fet, durant el cicle s'ha localitzat nova documentació i més testimonis orals, en relació a l'Hospital de Sang i també sobre el cardenal. D'aquesta manera, la recerca continua oberta.

Presentació de la Guia de lectura sobre el cardenal Vidal i Barraquer

Ahir també es va aprofitar per fer la presentació de la Guia de lectura sobre el cardenal Vidal i Barraquer. Aquesta és una guia amb tots els llibres i documents dels quals disposa la Biblioteca Municipal sobre la figura del cardenal. En una part de la guia s'hi recull una breu biografia sobre Vidal i Barraquer, i en una altra part s'hi recullen totes les fonts bibliogràfiques disponibles, tal i com va explicar la bibliotecària, Rosa M. Fusté.

Comenta aquest article