Cultura

La conferència "El cardenal Vidal i Barraquer: un exemple del primer exili de la Guerra Civil" repassa l'exili de 1936

Per Berta Ruiz



Rubèn Doll Petit durant la seva conferència al Centre Cultural, el passat divendres al vespre
"El cardenal Vidal i Barraquer: un exemple del primer exili de la Guerra Civil (1936-1939)" a càrrec de Rubèn Doll Petit va ser el passat divendres al vespre al Centre Cultural, el nou acte dins del cicle d'activitats "Accions de pau en temps de guerra" centrat en la figura del cardenal Vidal i Barraquer.

En la seva xerrada, Rubèn Doll Petit va fer un repàs del primer exili que va provocar el conflicte civil, en aquest cas, "el cardenal Vidal i Barraquer va ser un dels protagonistes dels milers de catalans que van protagonitzar l'exili de 1936. Un exili que s'endega a partir del cop militar de 1936, amb la gent de la dreta, conservadors i sobretot eclesiàstics que es veuen perseguits i es veuen obligats a fugir del país". Segons Doll Petit, "gràcies a la tasca de la Generalitat de Catalunya i també als consolats estrangers que estan situats arreu de Catalunya, però sobretot a Barcelona, aquesta gent pot passar la frontera per mar i per terra".

El cardenal Vidal i Barraquer esdevé "un personatge amb molt de pes dins de l'església catalana i espanyola i per tant, la Generalitat el que fa és tenir cura de salvar-li la vida. Després, no es té molta notícia del que fa durant al Guerra Civil, tot i es converteix en un personatge que treballa enormement per trobar la pau. No obstant, el seu treball és envà; la Guerra Civil acaba, i ell es converteix en un dels protagonistes de l'anomenada "tercera via", que es desvincula de qualsevol dels bàndols i es erigeix per qüestions pastorals". De fet, el cardenal Vidal i Barraquer no va signar la carta col·lectiva dels bisbes espanyols l'any 1937 de suport al règim.

Un cop finalitzat el conflicte bèl·lic, Vidal i Barraquer tampoc va poder tornar a la seva terra perquè el règim franquista no li ho va permetre. Va quedar-se a Itàlia fins que aquesta va ser ocupada pels nazis, i posteriorment va marxar a Suïssa, on va morir l'any 1943.

Comenta aquest article