Cultura

El Centre Cultural de Cambrils s’inaugurarà el setembre

Per Jordi Torres



Imatge del Centre Cultural el dia de l’entrega de l’obra
La Regidoria de Cultura, Esports, Joventut, Festes i Participació Ciutadana, el passat dia 12 de juny, va obrir les portes del Centre de Cultura del carrer de Sant Plàcid a les entitats locals per tal de donar a conèixer les instal·lacions d’aquest nou equipament cultural.
Hi eren presents el regidor Lluís Colom i l’arquitecta Elena Pijoan, així com tècnics de l’empresa constructora de l’equipament. Tots ells van explicar el funcionament de les instal·lacions i les diferents dependències de l’edifici i els seus usos. A l’acte hi eren presents una trentena de persones que van recórrer tot l’edifici, des dels soterranis fins a dalt a la coberta, observant la dificultat tècnica que comporta una construcció d’aquestes característiques, sobretot pel que fa al tema de les instal·lacions, fet que va remarcar Elena Pijoan en el transcurs de la visita.
En finalitzar el recorregut visual, el regidor Lluís Colom va creure oportú la possibilitat de comentar les diferents propostes que des de la Regidoria s’havien proposat com a possibles noms de l’equipament, entre els quals destaquen: Centre Cultural Cepal, Centre Cultural Cambrils, Centre Cultural Claror, Centre Cultural Vèrtex, Centre Cultural la Cúpula o bé Centre Cultural el Pati. Cadascú hi va dir la seva, tot i que la immensa majoria d’assistents coincidia amb l’opinió que es tracta del primer centre cultural de la població, i com a tal havia de rebre la denominació de Centre Cultural de Cambrils.
Aquest centre s’inaugurarà el proper dia 8 de setembre, dins els actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí.
§ Un edifici multifuncional i amb diferents usos§ Amb aquest equipament podran gaudir, tant les entitats com el poble en general, d’un edifici amb diferents usos i funcions, adaptable a qualsevol mena d’activitat. És un edifici concebut per permetre aquesta flexibilitat d’activitats: tallers, sales de reunions, sales d’exposicions diàfanes, una sala d’actes i despatxos per a les entitats, entre d’altres.
L’edifici, obra de l’arquitecta municipal Elena Pijoan, es desenvolupa a l’entorn d’un pati central, a triple alçada i cobert per un lluernari molt lleuger de policarbonat, al voltant del qual es disposen les diferents sales de l’edifici. Aquest pati, segons l’arquitecta, “és una segona façana per a l’edifici, una façana interior que permet il·luminar i comunicar visualment l’edifici i disposar el programa de l’equipament al seu voltant. Al mateix temps s’han utilitzat els mateixos materials que a la façana”.
És una construcció amb dos plantes soterrades. Al segon soterrani hi trobem el pati central, destinat als castellers, i permet la possibilitat de desenvolupar-hi balls populars. També hi ha una sala petita d’exposicions. Al soterrani primer es disposa una sala molt gran destinada a les activitats dinàmiques, ja sigui dansa, teatre o malabars, amb miralls a les parets. També hi trobem tallers per a les activitats relacionades amb la tecnologia. En aquesta planta es disposa d’uns vestidors amb dutxes per a aquestes activitats.
A la planta baixa hi trobem dos accessos, el principal pròpiament dit, i un segon que condueix a la sala d’exposicions, que substituirà l’actual Sala Municipal d’Exposicions del carrer de la Verge del Camí. Aquest doble accés permet el funcionament d’aquesta sala independentment des de l’edifici. Aquest espai està pensat per a exposicions de tota mena, amb una il·luminació mòbil i una distribució a base d’elements panelables.
A la primera planta hi ha els tallers d’art plàstic. És una gran sala amb diverses portes, que permeten una subdivisió en sales petites. També hi trobem un bar-cafeteria, comunicat amb la gran terrassa posterior, on es troba el lluernari del pati. Aquest s’ha convertit en un espai molt agradable i reservat, apte per a espectacles de petit format nocturns.
La segona planta està destinada a les entitats. Són unes sales on es disposaran els despatxos de cada entitat. Seran compartits per diferents entitats, de manera que no es solapin els horaris i on cadascuna d’aquestes tindrà un armari propi.
La tercera i última planta estarà destinada per al Departament de Benestar Social, com a centre ocupacional. S’hi ubiquen unes aules des d’on s’impartiran cursets de formació laboral.
Ens trobem davant d’un edifici contemporani de formigó armat amb una façana actual que s’ha volgut integrar a l’skyline del nucli antic, amb el mateix sistema d’obertures altes i amb balcons, tot i que s’ha resolt d’una forma ultramoderna i intel·ligent, amb un aplacat de pedra calcària rosada, amb grans obertures vidriades en els baixos amb marcs d’alumini i persianes enrotllables d’alumini. La façana posterior s’ha convertit en una estructura lleugera d’alumini i vidre, així com la terrassa resolta amb una coberta invertida transitable, amb un paviment flotant, que es pot percebre ràpidament en caminar-hi per sobre; sense passar desapercebudes algunes solucions constructives amb acabats d’acer inoxidable o caixons de persiana amb acabats galvanitzats, entre d’altres. Es tracta de solucions que molts arquitectes voldríem emprar però que la normativa urbanística del nucli antic no ens permet, motiu pel qual es deneguen nombroses llicències d’obres en aquest sentit. És un tema que deixo sobre la taula.

Comenta aquest article