Cultura

Radiografia de la immigració a Cambrils a través d’un llibre

Per Jordi Moreno

Frederic Bardají, Ignasi Martí, Rosa López i Antoni Peralta
El passat dimarts 9 de setembre, la sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional va ser el marc escollit per a la presentació del llibre Habitatge i convivència al Baix Camp. Immigrants en la línia de la flotació. L’acte va ser presentat per la regidora de Benestar Social, Polítiques d’Igualtat i Salut Pública, Rosa Maria López, i va comptar amb l’assistència d’Ignasi Martí, autor del llibre, Frederic Bardají, col·laborador, i Antoni Peralta, com a editor.

La publicació del llibre és una iniciativa de Desenvolupament Comunitari, una entitat orientada a l’acció social, i té com a objectiu donar una idea sobre aspectes de la convivència i el procés d’inserció social de la població immigrant no comunitària a la comarca del Baix Camp. Per tal de fer-ne una diagnosi, Ignasi Martí va efectuar entre l’any 2000 i 2001 un treball de camp entrevistant 45 immigrants residents a Reus, les Borges del Camp, Montbrió, Mont-roig, Riudecanyes, Riudoms, Vinyols i Cambrils. L’estudi posa especial èmfasi en el tema de l’accés a l’habitatge, per aquest motiu també van ser consultats diversos agents immobiliaris de la zona.

12 pàgines estudien la nostra població

L’estudi dedica 12 pàgines a la nostra població. Malgrat haver passat dos anys des del moment de la seva elaboració, permet fer-nos una idea sobre aspectes de la immigració a Cambrils. El percentatge d’immigrants no comunitaris el març del 2001 era de gairebé el 4% de la població. D’aquests, 322 eren de nacionalitat marroquina seguits per 272 procedents de l’Amèrica del Sud. A causa de la disminució progressiva del pes del sector agrícola en l’economia local, trobem immigrants treballant a la construcció, al sector serveis i a la pesca, a banda de l’agricultura. La població d’origen magribí es concentra al Barri Antic i a barris pròxims a causa de l’existència d’habitatges antics amb preus econòmics que s’adeqüen al baix nivell d’ingressos de la majoria d’ells. La condició de Cambrils com a nucli turístic dificulta l’oferta d’habitatges de lloguer a preus baixos, per aquest motiu molts immigrants que marxen de les zones agrícoles van a viure a la població veïna de Reus. Els API amb clients magribins asseguren que no tenen cap queixa per part del veïnatge, que no els presenten problemes de morositat ni de salubritat. Malgrat això, algun d’aquests considera que aquestes persones “no són com nosaltres” i en justifica la discriminació a l’hora d’accedir a l’habitatge. El llibre també inclou l’entrevista a tres immigrants residents a Cambrils, el Mohamed i el Lahsen, del Marroc, i l’Alejandro procedent de Lituània.

§ Un llibre de referència per a futures actuacions§

Durant l’acte de presentació, la regidora Rosa Maria López afirmava “considero molt important tenir al nostre abast un document que expliqui de forma objectiva i acurada quina és la situació dels immigrants a la nostra comarca i en recomano la seva lectura”. L’autor del llibre, Ignasi Martí, llicenciat en Història i redactor de la Revista Cambrils, afegia “agreixo el testimoni que m’han donat la quarantena d’immigrants que vaig entrevistar, gràcies a les seves històries de vida hem pogut conèixer una part més de la societat multicultural en què estem vivint. Estudis com aquest permeten assimilar un fenomen tan complex com és la immigració. Ara bé, si volem arribar a una societat democràtica i igualitària s’ha de garantir sense discriminacions i en la mesura que sigui possible l’accés a l’habitatge. És una satisfacció personal com a cambrilenc que un estudi d’àmbit comarcal es presenti a Cambrils abans que a la capital, demostra el pes específic que té el nostre poble avui en dia i que em sembla que els cambrilencs no s’acaben de creure”. Per acabar, el malagueny Antoni Peralta, llicenciat en Antropologia, qualificava el llibre com ”un petit esforç que fa més visibles aquelles persones que són invisibles i fa més invisibles aspectes com el color de la pell, l’accent o la pinta de les persones”.

Comenta aquest article