Tema del mes

Passeig de ponent, nou aspecte

Per Berta Ruiz

Aspecte actual del nou passeig litoral de ponent

El passeig litoral de ponent ja ha exhibit, aquest estiu, el seu nou aspecte. Les obres de pavimentació ja estaven enllestides abans de la temporada estival i durant aquests mesos de juliol i agost s’ha anat enllestit la instal·lació dels fanals a tot el passeig.

“Les obres no s’acabaran fins a l’octubre”, va assegurar el regidor d’Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient −Joan Mas− a Revista Cambrils. Segons Mas, “l’empresa va fer un esforç per acabar gairebé tota l’obra abans de l’estiu perquè sabíem de l’afluència dels turistes; valia la pena fer un esforç i durant aquest estiu han anat treballant gairebé sense que es notés. Per exemple la llum l’hem anat donant per fases, primer es va posar en el primer tram del passeig, des de l’Horta de Santa Maria fins a l’Escola d’Hoteleria i Turisme, després fins al Dorado i, finalment, fins a completar tot el passeig”.

Darrers retocs

El regidor d’Espai Públic es mostrava molt satisfet del resultat assolit amb les obres, “aquest estiu ha sigut possible gaudir totalment del passeig i ha estat un èxit. Milers de persones s’han passejat per allí diàriament i tothom ens ha felicitat de com ha quedat. El passeig ha funcionat a ple rendiment durant tot l’estiu sense cap problema”.

A finals d’agost, però, encara falta enllestir les zones verdes i tota la jardineria que anirà distribuïda al llarg del passeig i acabar els últims retocs. Segons Mas “s’han de fer molts retocs i també hi ha algunes coses que s’han de corregir. Un cop comencin a marxar els turistes, cap al 15 o el 20 de setembre, l’empresa començarà a treballar intensament per donar aquests últims retocs i acabar-ho totalment per al mes d’octubre”.

§ Recuperació del litoral§ Les obres del passeig marítim de ponent –que limita al nord-est amb el port de Cambrils i al sud-oest amb la riera de Riudecanyes, al límit amb el terme municipal de Mont-roig del Camp–, van iniciar-se el setembre de 2007, i han anat a càrrec de l’empresa Cyes SA.

El passeig té un recorregut total de 4 quilòmetres i compta amb una zona per a vianants de 4 metres d’amplada i un carril per a bicicletes de 2,50 metres. En el recorregut s’intercalen zones verdes amb plantes autòctones, tarimes de fustes a l’espai més proper a la platja i als accessos a la platja, així com accessos adaptats per a les persones amb mobilitat reduïda.

També s’han canviat algunes xarxes de clavegueram i s’hi ha incorporat una nova instal·lació d’enllumenat, aigua potable, reg i desguassos.

Aquest nou passeig, que connecta les urbanitzacions de ponent amb el nucli urbà de Cambrils per la costa, ha comptat amb un pressupost d’uns 6 milions d’euros i ha estat subvencionat íntegrament pel Ministeri de Medi Ambient. Entre l’octubre del 2004 i el juny del 2005 ja es va realitzar el projecte “Estabilització de les platges situades a ponent del port de Cambrils”, també a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, amb el qual es van recuperar i estabilitzar les platges d’aquesta zona i es va preparar la plataforma sobre la qual s’ha construït el nou passeig de ponent.

§ Canvi d’hàbits§ L’estabilització del litoral de ponent, ara fa 4 anys, va dibuixar un espai amable i atractiu vora el mar que la ciutadania de seguida se’l va fer seu. Aquests darrers anys aquest passeig està sent utilitzat per molta gent que hi passeja o bé que hi fa esport, ja sigui caminant, corrent, patinant o anant en bicicleta. A més, la connexió d’altres trams de carril bici amb aquesta zona de ponent ha permès configurar un circuit urbà i litoral que és utilitzat cada cop més per un gran nombre d’aficionats a la bicicleta. Tot aquest gran “passeig de ronda” que configura el litoral cambrilenc, de punta a punta del terme, s’està convertint, sens dubte, en un valor afegit molt important de cara a la promoció turística de la nostra vila, per una banda, i per una altra, en un espai d’esbarjo i esportiu cada cop més apreciat pels cambrilencs.

Comenta aquest article