Cultura

La Biblioteca Municipal reinicia la seva activitat

Per Jenina CasasCompactes instal·lats al soterrani de la Biblioteca
El passat 1 d’octubre, la Biblioteca Municipal de Cambrils va tornar a obrir les seves portes després d’un mes i mig de clausura a causa de les obres. Ara per ara, l’edifici encara està en habilitació i la Biblioteca no pot garantir plenament el seu funcionament ja que el material no es troba del tot disponible (cosa que dificulta, o retarda, el servei de préstecs perquè molts llibres estan guardats al magatzem), hi ha limitacions d’espai, la part infantil s’ha hagut de traslladar al primer pis i no s’asseguren unes òptimes condicions de treball in situ pel soroll que puguin ocasionar les obres.
Es preveu que en tres o quatre mesos la feina estigui del tot enllestida. Mentrestant, algunes de les activitats programades es traslladaran al Casal de la Gent Gran. Un cop finalitzada tota la construcció, la Biblioteca, en principi, s’estructurarà de la següent manera: la secció infantil es mantindrà a la planta baixa; al primer pis, zona de recursos, part del material es redistribuirà en centres d’interès temàtic (salut i medicina, ocultisme, coses de casa...), a més a més, hi haurà un espai jove al voltant de la novel·la juvenil pensat per als estudiants d’ESO i de batxillerat, i es mantindrà l’anomenada “zona quiosc”, formada pel conjunt de revistes, audiovisuals i la inclusió d’algun monogràfic de tant en tant. A la segona planta hi podrem trobar la col·lecció local, el material universitari i, en general, llibres de temàtica més especialitzada. Cal esmentar que al soterrani de l’edifici hi ha uns compactes, una mena d’armaris que es mouen sobre guies, destinats a guardar material. A partir d’enguany, part d’aquests compactes estaran cedits a la Revista Cambrils perquè disposi d’un espai adient per poder classificar i arxivar les seves publicacions.
Pel que fa al tema dels horaris, cal dir que de moment continuaran igual, i respecte a les interferències que es puguin originar entre la planta baixa i el primer pis en hores puntuals, s’ha de tenir present que la Biblioteca Municipal de Cambrils és una biblioteca pública, amb uns objectius principals com fomentar la lectura i atraure els més petits a la biblioteca, i, tot i que s’intenti arribar al màxim de sectors possibles, això entra en contradicció amb les necessitats de demanda i d’ús d’un sector.
Com a novetats, una proposta interessant que es podria portar a terme són els clubs de lectura. Segons l’edat i els interessos dels participants, s’organitzarien reunions en què es llegirien llibres i es comentaria l’obra dels autors llegits, però cal tenir en compte que aquest és un projecte que depèn dels recursos de què es disposi i de l’acollida que tingui. Activitats culturals com, per exemple, els col·loquis d’algun escriptor (com ja es van oferir l’any passat) anirien lligats a la formació d’aquests clubs. D’altra banda, cal dir que la Biblioteca està oberta a noves propostes.

Comenta aquest article