Informació general

El Gepec denuncia l’Ajuntament de Cambrils pels fangs de la depuradora a la planta de Botarell

Per Èlia Bellmunt

Els fangs de la depuradora de Cambrils es tracten a la planta de compostatge de Botarell
El grup ecologista Gepec va fer públic un comunicat a inicis d’octubre en què anunciava que denunciaria l’Ajuntament de Cambrils a l’Agència Catalana de Residus pel fet de tractar els fangs de la depuradora de Cambrils a la planta de compostatge de Botarell. En resposta a aquest comunicat, el Consorci de Gestió de Residus Municipals del Baix Camp –titular de les instal·lacions de Botarell– va trametre una comunicat en què informava que la planta de Botarell sí disposa d’un permís específic de la Generalitat per poder tractar fangs.

La denúncia de Gepec

El comunicat emès pel Gepec diu literalment: “ens quedem bocabadats que es puguin considerar com a agroalimentaris (…) tot allò que circula per les clavegueres i que fa cap als fangs d’una depuradora. Si la qualitat del compost ja és prou mediocre a causa de les dificultats que creen els impropis plàstics en els processos de descomposició i compostació, ara només falta incorporar fangs de depuradora per empitjorar la qualitat del compost”.

Josep M. Forcadell –membre del Gepec que forma part del Consorci– reconeix que no se l’havia informat amb antel·lació d’aquesta autorització: “el compost que es porta de Cambrils a Botarell rep un tractament a part, separat del tractament de la fracció orgànica. Jo no n’estava ben informat d’això, no puc demostrar el contrari i m’ho hauré de creure. Si a Botarell es fa per separat el tractament dels fangs de la depuradora, com diu el Consorci en el seu comunicat, si això es compleix, no hi ha cap risc”.

La resposta del Consorci

El Consorci de Gestió de Residus Municipals del Baix Camp explica en el seu comunicat que els fangs de la depuradora de Cambrils que es tracten a Botarell es tracten sempre per separat en totes les fases de la resta de fraccions orgàniques. Els fangs es “recepcionen”, es tracten, es refinen, s’emmagatzemen i es comercialitzen per separat. A més, “sempre s’informa els consumidors de la procedència del compost que adquireixen i tenen a la seva disposició la informació de les analítiques que realitza un laboratori extern”.

Sorpresa

Salvador Matas –regidor de Medi Ambient– es mostra “molt sorprès” per la queixa del Gepec perquè “la planta de compostatge de Botarell no té voluntat de ser un planta tractadora, però com que tenen la corresponent llicència de la Generalitat, ofereixen puntualment aquest servei als ajuntaments. L’actuació de l’Ajuntament ha estat totalment correcta, amb total pulcritud i rigor”.

Un altre aspecte que sorprèn Matas és que la queixa es faci pública precisament ara: “fa un any l’empresa que tractava els fangs de la depuradora de Cambrils va deixar de fer-ho i des de llavors els portem a Botarell. Estem sorpresos per una denúncia gratuïta, que no està fonamentada i que a més genera una alarma social que no es correspon amb la realitat”.

Després del creuament de comunicats, es va celebrar una reunió del Consorci. “La situació ha quedat totalment solucionada i dissipada. Des del Gepec deuen tenir ben clar a hores d’ara que l’Ajuntament de Cambrils no té res a amagar i està actuant amb correcció”, comenta Matas. Segons Forcadell, el Gepec ja no farà arribar la seva denúncia a l’Agència Catalana de Residus.

Inversions

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està elaborant el Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes 2005. Aquest programa és l’instrument de planificació de l’ACA que preveu un pla d’inversions en el període 2005-2013. D’entre les inversions, l’ACA preveu ampliar la depuradora de Cambrils i construir una planta tractadora dels fangs de la depuradora. Aquestes instal·lacions podrien ser una realitat l’any 2008 o 2009.

Fins llavors, “continuarem amb l’actual situació, portant els fangs de la depuradora a la planta de Botarell. És una situació transitòria perfectament legal i vàlida”, explica Salvador Matas –regidor de Medi Ambient–.

D’altra banda, l’ACA duu a terme controls regulars de les empreses que fan abocaments a la xarxa de clavegueram que va a la depuradora. Segons comenta Matas, darrerament s’ha sancionat alguna d’aquestes empreses.

Comenta aquest article