Tema del mes

Els Mossos ja han arribat

Per Anna Fargas

Sortida dels cotxes patrulla de la comissaria de Cambrils, el 31 d’octubre a les 12 de la nit

Amb la posada en marxa de les 11 comissaries ubicades a la demarcació de Tarragona, el passat 1 de novembre, s’ha completat el desplegament dels Mossos d’Esquadra a tot Catalunya, 14 anys després que s’iniciés aquest procés a les comarques centrals de Barcelona.

Dia D, hora H

El desplegament oficial dels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es va dur a terme el divendres 31 d’octubre a les 12 de la nit. A Cambrils, en l’acte dut a terme a la nova comissaria de districte, hi van ser presents la representant del Departament d’Interior Olga Lanau –directora general de Prevenció i Extinció d’Incendis–, Manel Castellví –comissari coordinador de regions policials metropolitanes–, Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, Núria Roca –cap de la comissaria de districte de Cambrils–, a més dels alcaldes de Vinyols i Riudecanyes, els caps de la policia de Cambrils, Mont-roig, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, regidors tant de Cambrils com d’altres poblacions i comandaments dels Mossos d’Esquadra.

La posada en marxa dels Mossos va tenir un caire de fita històrica. Mitja hora abans de les 12 de la nit, la cap de la comissaria va fer un parlament que va seguir amb la lectura del brífing, per part del sergent Jordi Carreres, per tal de donar les instruccions de la nit als mossos que sortirien a patrullar.

A continuació hi va haver les intervencions de Manel Castellví i Robert Benaiges, que van coincidir a desitjar sort als primers mossos que sortirien a patrullar i van voler destacar el caràcter especial que tenia el desplegament. Per la seva banda, Olga Lanau es va dirigir a aquestes primeres patrulles dient que “les expectatives de la població són altes, en aquest territori us estaven esperant més que en d’altres”, a més també els va recordar que “la vostra feina és dura, heu de treballar sense esperar res a canvi, ja que és habitual que es retregui i no que us agraeixin”.

Imatge de les instal·lacions dels Mossos d’Esquadra a Cambrils del carrer de Rosa Sensat, 1 del Nou Cambrils

“25 central, 26 Catalunya”

A les 12 de la nit, els assistents a l’acte es van dirigir a l’entrada de l’edifici on els comandaments dels Mossos d’Esquadra, juntament amb les autoritats, van formar davant dels quatre primers cotxes patrulla que van sortir aquella nit.

Joan Saura –conseller d’Interior– i el comissari Milan –subdirector general de la policia– es van adreçar per ràdio a totes les comissaries de Catalunya per donar l’ordre de sortida de les patrulles des de la sala central de comandament de Reus. Amb les paraules “25 central, 26 Catalunya”, es donava per primera vegada l’ordre de sortida de les patrulles a tot Catalunya.

Un mínim de quatre patrulles cobreixen les dotze poblacions que engloba la comissaria de districte de Cambrils

La nit del desplegament van sortir quatre cotxes patrulla de la comissaria de districte de Cambrils i en aquest torn van treballar onze efectius. La comissaria de Cambrils cobreix dotze poblacions que estan dividides en tres sectors. Les poblacions són Cambrils, Montbrió, Mont-roig, Vinyols, Pratdip, Vandellòs, Vilanova d’Escornalbou, Colldejou, l’Argentera, Riudecanyes, Duesaigües i Botarell. Pel que fa als sectors, un correspon a Cambrils i els altres dos engloben la resta de poblacions.

Els Mossos d’Esquadra disposaran d’un grup de proximitat i un grup de seguretat ciutadana. El grup de proximitat està format per deu persones que durant tot el dia, de dilluns a dissabte, recorreran els carrers de les poblacions i visitaran els establiments. Pel que fa al grup de seguretat ciutadana, hi haurà entre quatre i cinc cotxes les 24 hores del dia repartits entre els dotze municipis de la següent manera: cada sector disposarà d’un cotxe patrulla i un quart cotxe actuarà de suport dels tres sectors. En el cas de Cambrils, disposarà d’entre un i dos cotxes patrulla durant tot el dia.

11 noves comissaries

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha invertit més de 63 milions d’euros en la construcció d’11 noves comissaries, tot i que les de Tarragona i Tortosa no estaran acabades fins l’any 2010.

Les comissaries del Camp de Tarragona són les següents: la de Tarragona que és la seu regional i ABP (Àrea Bàsica Policial); les de Valls i Reus, que són les Àrees Bàsiques Policials; i les de Montblanc, Salou - Vila-seca, Cambrils i Falset, que són comissaries de districte.

L’Àrea Bàsica Policial Baix Camp - Priorat amb seu a Reus i les dues comissaries de districte –a Cambrils i Falset– donaran cobertura a una població de 189.981 habitants i una extensió de territori de 1.196 quilòmetres quadrats. La comissaria de Cambrils, concretament, prestarà el seu servei a un total de 12 poblacions.

Les comissaries de les Terres de l’Ebre estaran situades a Tortosa, que serà la seu regional i ABP (Àrea Bàsica Policial); Gandesa i Amposta, que seran les Àrees Bàsiques Policials, i Móra d’Ebre, que serà una comissaria de districte.

En resum, el desplegament dels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre donarà una cobertura total a més de 666.000 persones en una extensió de territori de 6.000 quilòmetres quadrats. Al capdavant de la Regió Policial del Camp de Tarragona, estarà l’intendent Jaume Giné i Bordonau, al càrrec des de setembre de 2007.

Més de 77 milions d’euros d’inversió

El cost total dels recursos materials del desplegament dels Mossos d’Esquadra puja a més de 77 milions d’euros. D’aquesta inversió, uns 63 milions corresponen a les infraestructures de les comissaries; 8,8 milions d’euros en parc mòbil; 1,5 milió d’euros en equips informàtics; 1,8 milions en equips de telecomunicacions, i 2,4 milions d’euros en mobiliari, material policial, vestuari, armament i munició.

81 trucades i 4 detencions en la primera nit

Durant les primeres nou hores de desplegament dels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, es van produir quatre detencions, dues per delictes de violència de gènere i dues més per ordre judicial de detenció. Durant aquest temps, els Mossos van rebre 81 trucades a través del telèfon d’emergències 112, de les quals 56 van requerir actuació policial a la demarcació.

§ 1.547 efectius al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre§ El nombre de Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre arriba a un total de 1.547 efectius que surten de la suma dels 1.017 que s’incorporen de nou i dels 530 que ja hi estaven treballant. D’aquest total, 1.115 agents corresponen a la zona del Camp de Tarragona i 432 agents més a les Terres de l’Ebre. La xifra exacta d’agents a cadascuna de les noves comissaries no s’ha volgut desvetllar en cap moment.

Aquests efectius comptaran amb 287 vehicles –229 cotxes i 58 motocicletes de seguretat ciutadana–. A més d’aquest desplegament d’agents, també hi haurà 107 administratius –71 al Camp de Tarragona i 36 a les Terres de l’Ebre– repartits entre les 11 comissaries de la demarcació. Val a dir que la comissaria de Cambrils compta amb una superfície total de 2.403,60 metres quadrats i 1.864,04 metres quadrats construïts, entre una planta baixa i un primer pis. Totes les comissaries dels Mossos d’Esquadra compten amb Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) i Grups d’Atenció a la Víctima (GAV), amb agents especialitzats en violència domèstica i oficines d’atenció al ciutadà.

§ Generalitat i Ajuntament signen el conveni de coordinació i col·laboració entre Mossos d’Esquadra i Policia Local§ L’Ajuntament de Cambrils i el Departament d’Interior van signar, el passat 30 d’octubre, el conveni de coordinació i col·laboració en matèria de Seguretat Pública com a conseqüència del desplegament dels Mossos d’Esquadra a la demarcació de Tarragona. La signatura va anar a càrrec de Joan Saura –conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació– i Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– i van estar acompanyats per Hortènsia Grau –directora dels Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació–, Xavier Sabaté –delegat de la Generalitat a Tarragona–, Laura Forcadell –regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat–, Núria Roca –cap de la comissaria de districte de Cambrils– i altres representants del consistori cambrilenc i dels cossos de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra. Després de la signatura del conveni, les autoritats van visitar les instal·lacions de la comissaria de districte dels Mossos d’Esquadra a Cambrils.

Nombre indeterminat d’agents

Pel que fa al nombre d’agents que hi ha en aquesta comissaria, el conseller Joan Saura va explicar que no es pot dir el nombre exacte que té Cambrils, “perquè hi haurà una bossa d’agents que es distribuiran en funció de la necessitat de cada moment”. Cal destacar que el 85% dels agents que estan a la comissaria de Cambrils són originaris de poblacions de la zona com Mont-roig, Montbrió o Cambrils mateix, segons va explicar Núria Roca a Revista Cambrils. Segons Roca, aquests agents “porten 6 o 7 anys d’experiència en llocs com Girona o Lleida”.

Robert Benaiges:
“En els darrers anys hem patit les conseqüències d’aquest procés de desplegament i de retirada dels cossos de seguretat de l’Estat”

Durant la signatura del conveni, Robert Benaiges va expressar la seva satisfacció per aquest “nou període que iniciem en temes de seguretat i mobilitat”. A més, va afegir que “la nostra població té una especial preocupació per la seguretat, per això estem molt contents del que estem fent avui”. L’alcalde també es va referir al procés de desplegament i de retirada dels cossos de seguretat de l’Estat que s’ha dut a terme darrerament, dient que “en els darrers anys hem patit les conseqüències d’aquest procés de desplegament i de retirada dels cossos de seguretat de l’Estat, això ha produït disfuncions i per tant un cert neguit en la població”.

Final del desplegament

El desplegament dels Mossos a Catalunya es va iniciar el 1994 i Saura va comentar que la demarcació de Tarragona “és el final del desplegament, però potser són les millors instal·lacions que tenim”. Pel que fa a les expectatives de la població, Joan Saura va comentar que “els Mossos aixequen moltes expectatives, i en els altres territoris aquestes han estat respostes satisfactòriament, és un cos jove però amb molta experiència, porten 25 anys treballant i tant els Mossos com la Policia Local reben una formació que els capacita per ser molt eficaços”.

§ Joan Saura: “És important la cooperació entre els cossos policials”§ Joan Saura va voler destacar la importància d’aquest conveni de coordinació i col·laboració dient que “és impossible lluitar contra la delinqüència de forma aïllada, per això és important la cooperació entre els cossos policials”. El conveni signat per l’Ajuntament i la Generalitat vol estructurar les funcions que els cossos policials dependents de totes dues administracions realitzen al terme.

La cap de la comissaria de Cambrils –Núria Roca– i el conseller d’Interior –Joan Saura– visitant la comissaria

Comenta aquest article