Informació general

La Cooperativa recull el premi al Millor Oli d'Oliva Verge Extra d'Espanya en la categoria de "fruitats madurs" a Còrdova

Per Anna Fargas

Al centre de la fotografia Elena Espinosa, a la seva esquerra el conseller d'Agricultura de la Junta d'Andalusia i a la seva dreta l'alcaldessa de Còrdova, al costat d'aquesta, Anton Mendoza amb la resta de premiats en la cerimònia de Còrdova

Vuit membres de la Cooperativa Agrícola de Cambrils es van desplaçar el passat divendres a Còrdova per tal de rebre el premi al Millor Oli d'Oliva Verge Extra d'Espanya en la categoria de "fruitats madurs". L'acte es va dur a terme a l'Alcázar de los Reyes Cristianos de Còrdova i va estar presidit per la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí –Elena Espinosa–, acompanyada de l'alcaldessa de Còrdova –Rosa Aguilar– i del conseller d'Agricultura i Pesca de la Junta d'Andalusia –Martín Soler–.

Aquesta és l'onzena edició del concurs convocat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i és la segona vegada que la Cooperativa aconsegueix el guardó. Les altres cerimònies d'entrega s'havien realitzat a Madrid, i en aquesta ocasió es va decidir canviar l'escenari i desplaçar-se a una zona molt productor d'oli com és Còrdova.

"Aquest premi és el reconeixement més important que pot rebre un oli d'oliva a l'estat espanyol", Anton Mendoza

Pel que fa a aquest premi, Anton Mendoza –president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils– ja havia comentat el mes de maig, quan es va donar a conèixer el veredicte del concurs,  que "aquest premi és el reconeixement més important que pot rebre un oli d'oliva a l'estat espanyol".

L'oli que va aconseguir el premi, és de la producció de finals del mes de novembre de 2007 i el seu grau d'acidesa és de 0'17. El rendiment percentual d'aquesta collita va ser del 20,5%, una mitjana elevada que es va aconseguir, en part, gràcies a les favorables condicions climatològiques, per aquest cultiu, que es van donar al llarg del 2007. En la collita 2007/2008 van entrar a la Cooperativa 3.400.000 kg d'olives i es va obtenir una producció final de 700.000 litres d'oli d'oliva verge extra.

Un dels factors que ha contribuït a l'obtenció del premi ha estat el control més acurat que s'ha fet a les partides entrants al molí. Aquest any la Cooperativa ha iniciat un nou control de les olives entrades pels productors al molí on es mesura l'acidesa individual de cada partida. D'aquesta manera es poden detectar deficiències en la recol·lecció i en la qualitat de les olives.

Comenta aquest article