Informació general

Previsió de preus a la baixa per a les campanyes de l'avellana i de la garrofa

Per Berta Ruiz

Garrofer amb les garrofes per batre

Fa unes setmanes va iniciar-se la campanya de la garrofa, que s'allargarà fins al proper mes de març. Enguany, i tal i com va explicar el gerent de la Cooperativa Agrícola –Lluís Abella– a Revista Cambrils Diari Digital, es preveu que sigui una campanya més o menys similar a la campanya de l'any passat. De fet, el preu fixat actualment es manté igual que la campanya anterior, amb 27 cèntims d'euro el quilo, un preu que continua estan molt baix per aquest sector.

Pel que fa a quantitats, i tot i que estem a l'inici de la campanya, es preveu que es pugui arribar a unes xifres similars a les de l'any passat, quan es va arribar a prop de 700 tones.

Robatoris de garrofes

A banda del preu baix del producte, hi ha un altre handicap important pels agricultors que estan fent la campanya de la garrofa. Segons va explicar Abella, darrerament s'han produït alguns robatoris de garrofes, "la Policia hi està al damunt, però suposo que això també es conseqüència de la crisi que tenim. Enguany serà molt dur. Tot aquest gènere que es troba al mig del camp, la gent ho agafa".

Campanya de l'avellana

Juntament amb la campanya de la garrofa, també s'ha treballat en la campanya de l'avellana. Dins d'aquest sector, els preus també van força a la baixa, segons va apuntar Lluís Abella. De fet, el preu de l'avellana està sobre un euro el quilo, i es preveu que enguany es  recollin un total de 100 tones. La producció d'avellana però, ha baixat en els darrers anys, perquè a banda de que actualment no hi ha tants avellaners, "hi ha hagut molts anys de competència amb els preus d'altres productes com l'avellana turca. L'avellana no és un productes amb el que puguis dir que et pots guanyar la vida, tot i que en el camp, no sé sap mai amb què et pots guanyar la vida. En canvi amb les olives, si va bé, l'oli encara és defensable, tot i que sempre estem a expenses de la meteorologia i és molt complicat".

La competència amb els productes d'altres procedències a preus més baixos afecta molt al sector. No obstant, Abella reitera que des de la Cooperativa Agrícola s'intenta competir en "qualitat, perquè amb els preus no hi podem lluitar. Hem d'oferir productes de bona qualitat, i que la gent ho sàpiga apreciar".

Comenta aquest article