Informació general

El POUM s’aprova provisionalment sense el suport de l’oposició

Per Josep Maria Ferrando

Votació de l’aprovació provisional del POUM en el ple del dia 6 de setembre
El ple extraordinari del dia 6 de setembre ha significat la fi del procés de redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Cambrils que al llarg de més de dos anys ha protagonitzat la vida política i social cambrilenca. Finalment l’oposició no va votar a favor d’aquest pla, ja que CiU i la PLIC van votar en contra i el PP es va abstenir. Una vegada aprovat pel ple, el procés continua amb la seva tramitació a la Comissió Territorial d’Urbanisme perquè supervisi la proposta. El termini previst per l’equip de govern i expressat per l’alcalde és que el POUM pugui estar enllestit a finals de desembre, data en què també finalitza per llei la suspensió de llicències d’obres.


ROBERT BENAIGES
[ALCALDE]
“Estem oberts a seguir parlant, a seguir dialogant, i a arribar als acords que faci falta per tal que tots entenguem que la ciutat som tots”

L’alcalde, Robert Benaiges, va obrir el ple fent una breu explicació de la voluntat política de l’equip de govern de modificar l’anterior pla, fent constar que els dos objectius principals eren, per un costat, recollir el Pla d’Acció de l’Agenda 21: “el futur de la ciutat passava per proposar una sèrie de criteris en tots els àmbits, que tinguessin en la sostenibilitat el seu objectiu fonamental”. L’altre eix de la modificació, segons l’alcalde, era el canvi d’urbanisme, que fins ara s’havia basat en un creixement horitzontal que havia motivat un urbanisme amb diverses mancances en cohesió i en identitat.

El primer pas per a l’aprovació del POUM es va fer el desembre de l’any 2004 amb l’aprovació inicial, un tràmit que va desembocar en una veritable resposta social, sobretot per part dels propietaris de segona residència, cosa que, en paraules de l’alcalde “va suposar tota una sèrie de moviments de protesta ciutadana perquè no es va arribar a comprendre la filosofia que des del govern es proposava, amb canvis que difícilment per la seva novetat podien arribar de manera molt clara i precisa a aquesta ciutadania. Penso que el procés de participació ciutadana ha ajudat a entendre les propostes del govern”. Les 3.500 al·legacions presentades van portar l’equip de govern a fer una nova aprovació inicial, on es recollien més del 90% d’aquestes propostes. En la segona aprovació inicial el nombre d’al·legacions presentades va ser de 230. Robert Benaiges va dir que bona part d’aquestes al·legacions han estat recollides pel nou text. La intervenció de l’alcalde va acabar amb aquestes paraules: “aquesta proposta marca un punt d’inflexió important en la visió urbanística de la nostra ciutat, des de l’àmbit d’un criteri de desenvolupament horitzontal a l’àmbit d’un criteri de creixement controlat, marcant de manera molt clara allò que és necessari per al conjunt de la ciutadania”.


JOAN RECASENS
[REGIDOR D’URBANISME]
“S’ha intentat buscar el millor futur per Cambrils”

La següent intervenció va ser del regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, que va iniciar el seu parlament dient: “crec que s’ha aconseguit un document que situarà a Cambrils en el lloc que li pertoca dintre del Camp de Tarragona. Al meu parer, aquest creixement s’ha fet d’una forma ordenada, sense malbaratar recursos, amb eficàcia i eficiència”. I va afegir: “considero que ha arribat el moment que tots prenguem consciència que el planejament urbanístic és una eina d’interès públic, i com a tal els que governem tenim l’obligació que aquesta eina solucioni problemàtiques actuals i futures”. Sobre les possibles plusvàlues que generarà el nou pla per a l’Ajuntament, el regidor va dir: “sí, ha de ser així, perquè l’Ajuntament haurà de donar serveis a tots els ciutadans, crec que és el paper que hem de jugar els càrrecs de responsabilitat. Avui en dia l’urbanisme és cohesió social, i cal estalviar recursos i no malbaratar-los. És, en definitiva, buscar la millor qualitat de vida per a tots els que viuen a la nostra ciutats i a les generacions futures”

Sobre aspectes concrets del nou POUM i les al·legacions acceptades, Joan Recasens va dir: “un exemple del canvis més importants ha estat la retirada de l’actuació aïllada dels Esquirols, que quedarà igual que a l’anterior pla; també s’ha resolt la problemàtica del càmping Cambrils Park, que passa a ser un càmping urbà, a la zona del futur cementiri”. D’altra banda, va dir: “vull fer una menció especial a la zones del Cap de Sant Pere, el Regueral i l’Horta de Santa Maria, que han portat molt d’enrenou. Dir una vegada més que els PMU s’han retirat i que personalment considero que les manifestacions que s’han fet aquests darrers mesos han estat fora de lloc i són incorrectes, no sé si per desconeixement de les lleis o per mala fe, ja que barregen conceptes i creen alarma social innecessària”. Va finalitzar el seu parlament dient: “s’ha intentat buscar el millor futur per Cambrils”.


JOAN ESTRADA [REGIDOR DE CiU]
“A CiU creiem que aquest POUM és manifestament millorable”

El regidor de CiU Joan Estrada va intervenir per dir que el vot del seu grup seria negatiu i el va justificar dient textualment: “lamentem que no s’hagi pogut arribar a un major acostament de posicions des del plantejament de com veiem el poble les diferents forces polítiques. A CiU creiem que aquest POUM és manifestament millorable i estem perdent l’oportunitat de donar solucions a problemes reals presents i futurs que Cambrils haurà d’enfrontar”. El regidor va expressar també que per voluntat política no s’han solucionat molts plantejaments que les al·legacions presentades per diversos col·lectius i particulars han demanat. La seva intervenció va acabar amb aquestes paraules: “aquest no és el nostre pla”.


XAVIER MARTÍ [REGIDOR DE LA PLIC]
“Deixem el nucli de Vilafortuny separat de Cambrils”

Xavier Martí, representant de la PLIC, va dir també que el seu vot seria negatiu, perquè segons ell hi ha punt febles: “trobem que en els sectors 13, 14 i 21 perdem una oportunitat de crear aquesta ciutat compacta que vostès diuen que volen, deixem el nucli de Vilafortuny separat de Cambrils”. Un altre desacord de la PLIC ha estat en el sector de les Comes; Xavier Martí va dir que un dels objectius a la zona era que servís per a la limitació del preu de l’habitatge i que tal com ara recollia el POUM creia que no s’aconseguia. Sobre la participació ciutadana, va dir: “fer reunions amb dues-centes o tres-centes persones fa inviable que es pugui arribar a acords, s’haurien d’haver sectoritzat les reunions”. I sobre el turisme, va dir que encara que es creava una gran zona hotelera, trobava mancances en el que és el producte per desestacionalitzar la temporada turística. També va trobar a faltar zones per a la construcció de nous càmpings.


ANTON CALLAU [REGIDOR DEL PP]
“El senyor Joan Recasens ha estat una persona molt oberta i molt dialogant”

El darrer a intervenir en el torn de paraula de l’oposició va ser el regidor del PP Anton Callau, que per començar va dir: “fa dies que estic llegint actes de les sessions plenàries de fa dos, tres i quatre anys, i francament, senyor alcalde, tot ho votaven en contra quan vostès estaven a l’oposició”. El regidor va dir que no ho deia pel regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, al qual va lloar: “el senyor Joan Recasens ha estat una persona molt oberta i molt dialogant”. Va afegir que des del Partit Popular volia agrair les propostes que s’havien acceptat en aquesta aprovació provisional. I de nou va tornar al tema del començament dient: “la política té un gran avantatge, queda tot escrit, i en aquestes actes de l’anterior legislatura, de vots de l’oposició a favor ni en vam veure ni en vam olorar cap. En deferència exclusivament al regidor d’Urbanisme, el nostre vot serà d’abstenció”.

§ Decepció pels vots de l’oposició§

Després de la votació, l’alcalde va agrair el to de les discussions i debats que s’havien fet al llarg de tot el procés, però va lamentar els vots negatius de CiU i de la PLIC, i l’abstenció del PP. “No obstant –va dir– nosaltres hem d’exercir la nostra responsabilitat com a govern d’aquesta ciutat, amb la confiança majoritària dels ciutadans per tal de tirar endavant aquestes propostes”. Sobre l’abstenció del PP, l’alcalde va dir: “no puc entendre que l’abstenció es basi en el fet que jo hagués votat en contra d’algunes propostes de l’anterior govern”.

“Com a reflexió final, vull dir que tant l’alcaldia com la resta de l’equip de govern estem oberts a seguir parlant, a seguir dialogant, a arribar als acords que faci falta per tal que tots entenguem que la ciutat som tots. Llanço un missatge de diàleg, de cercar complicitats, perquè ningú es pugui sentir exclòs de les propostes que es fan des del govern municipal”, va dir l’alcalde.

Comenta aquest article