Cultura

El Ball de la Rosaura sorprèn al públic assistent

Per Anna Fargas

Moment de la representació del Ball de la Rosaura a la plaça d'Espanya

La representació del Ball de la Rosaura es va dur a terme ahir a la tarda a la plaça d'Espanya. La recuperació d'aquest ball parlat ha anat a càrrec del Grup de Teatre Xerinola i ha comptat amb la col·laboració dels Miqueletes de Badalona i la companyia de teatre "Bon Rotllo" del Casal Municipal de la Gent Gran" i el suport de les regidories de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Cambrils.

Josep Salceda, que el 1954 va publicar a Revista Cambrils un text que feia referència a la Festa Major de 1904 en el que recordava algun dels versos del ball: "Rosaura como te recreas a la sombra de este pino",  va ser l'encarregat de presentar i donar pas al Ball de la Rosaura. L'obra narra les desventures d'una jove, Rosaura, interpretada en aquesta ocasió per Raquel Martínez, que pateix els abusos del seu pretendent i acaba clausurada com a monja per "expiar el seu pecat", mentre els malfactors són capturats i executats.

La plaça es va omplir de gent que tenia curiositat per conèixer de què es tractava exactament aquesta representació. Durant una hora i quart 18 actors van estar presents en l'escena, els personatges del Pare, la Mare, el Governador i la Monja van ser representats per membres de la Companyia "Bon Rotllo", i
el Cabo Miqueletes i els quatre Miqueletes provenien del Grup de Trabucaires "Els Miqueletes de Badalona"; la resta de personatges van ser representats per membres del Grup de Teatre Xerinola.  A aquests 18 personatges els van acompanyar 3 músics que tocaven el violí, l'acordió, el flabiol i el tamborí.

El monòleg del Diable va fer un repàs a l'actualitat cambrilenca

El fet que els actors i el públic estiguessin molt propers, va fer que els assistents seguissin l'obra amb interès. A més no hi va faltar el bon humor quan el públic va escoltar com els actors utilitzaven un castellà antic amb un accent molt català, o quan els Miqueletes van ensordir la plaça amb els seus trabucs.

El personatge del Diable, interpretat per Arnau Colom, va ser qui més complicitat va aconseguir amb el públic, ja que s'apartava de l'obra per parlar directament amb els assistents. El Diable va demanar en moltes ocasions que es fes silenci a la plaça, ja que hi havia grups de persones que no seguien l'obra i no guardaven cap respecte ni per la representació ni pels assistents. A aquesta demanda s'hi van sumar alguns dels actors que dintre dels seus guions van incloure frases improvisades on demanaven silenci "a la gente del bar".

El Ball de la Rosaura va finalitzar amb el monòleg del Diable que es va iniciar fent referència a l'argument de l'obra, on Rosaura acaba en un convent per expiar el seu pecat després d'haver estat violada, i també a l'idioma, ja que l'obra està escrita en castellà antic. També va tenir unes paraules per la paciència dels tres músics. Dit això el Diable va fer un repàs a l'actualitat cambrilenca, on hi va haver paraules pel campanar de la parròquia de Sant Pere, preguntant que "de qui ha estat la idea?" i fent referència a la subvenció que l'Ajuntament va realitzar per aquesta obra. També es va dirigir a l'oposició del consistori i en concret va parlar de la situació que es va viure en l'últim ple quan membres de l'oposició el van abandonar, el Diable va recitar "quan veuen mano dura foten el camp del ple amb indignació", però al mateix temps també es va dirigir a l'alcalde per demanar que "als altres deixi parlar".

El Diable va continuar el seu repàs parlant dels personatges il·lustres que ha tingut Cambrils i del nou ambaixador de la Generalitat a París, del Tramcamp, les zones blaves, el Carnaval que organitzarà la Nit d'Artistes de Cambrils, la construcció de l'auditori, les subvencions per les entitats i el retard en les obres de l'hospital lleuger del que va dir que "ja han fet bé els de l'Ajuntament d'acabar el tanatori per si les obres d'ampliació del Cap no arriben".

Finalment Josep Maria Pallisé –director del Ball de la Rosaura i membre del Grup de Teatre Xerinola– va expressar el seu agraïment a tots els participants, i va manifestar la intenció de poder tornar en la propera Festa Major.

Comenta aquest article