Informació general

Els diferents sectors turístics cambrilencs qualifiquen de "fluixa" la temporada d'estiu

Per Berta Ruiz

Gent a la platja de la Llosa i de l'Horta de Santa Maria, el passat diumenge 17 d'agost

Enguany, les dades sobre l'ocupació turística a la Costa Daurada reflecteixen un lleuger descens de les xifres respecte l'any passat. De fet, ahir mateix un informe enviat per l'Observatori de la Fundació d'Estudis Turístics Costa Daurada a l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda apuntava les dades respecte a l'ocupació hotelera durant el passat mes d'agost, el mes turístic per excel·lència.

L'ocupació hotelera durant l'agost baixa quatre punts respecte 2007

Durant el mes d'agost, l'ocupació hotelera a la Costa Daurada central va ser del 93%, mentre que l'any passat el percentatge en aquestes mateixes dates estava situat en un 97%. Tot i aquesta petita davallada de quatre punts respecte l'any 2007, el vicepresident de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda –Joan Antoni Padró– va explicar que "es tracta d'una bona ocupació". Segons Joan Antoni Padró, enguany també s'ha notat una disminució en la despesa que fa el turista durant la seva estada, "en conseqüència de la psicosi sobre la crisi i també pel fort valor de l'euro".

D'altra banda recordem que, segons dades de l'Observatori de la Fundació d'Estudis Turístics Costa Daurada, l'ocupació hotelera a la Costa Daurada central registrada durant el passat més de juliol va ser de gairebé un 90%, una xifra situada dos punts per sota respecte el mateix període de l'any passat. Amb aquestes dues dades sobre l'ocupació, l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda es mostra satisfeta i les qualifica de "bones", tot i la davallada registrada respecte a l'any 2007.

Els diferents sectors cambrilencs qualifiquen la temporada de "fluixa"

Tot i que la temporada turística d'estiu encara no ha finalitzat i, encara no es compten amb totes les dades globals, els diferents sectors cambrilencs qualifiquen, en línies generals, aquesta temporada de "fluixa".

El president de l'Associació d'Apartamentistes de Cambrils –Agustí Vilella– qualificava a Revista Cambrils Diari Digital una "temporada 'fluixeta' i en línies generals per sota de la tònica habitual". Segons Vilella, durant els mesos que portem d'estiu s'ha seguit una tendència a la baixa, excepte la primera quinzena del mes d'agost, "quan tradicionalment, i enguany també s'ha complert la tradició sempre està al màxim. La resta de la temporada ha anat per sota de l'habitual. És de suposar que la crisi econòmica repercuteix a tots els nivells, i tot i que encara no tenim les dades absolutes, globalment acabarem tenint un 6 o un 7% de disminució respecte l'any passat". D'altra banda, el president de l'Associació d'Apartamentistes també va comentar que "tot està més desinflat, ja que la gent fa estades més curtes i molts dels nostres clients habituals enguany no han vingut o han fet estades de menys dies dels que feien habitualment".
Respecte a la procedència dels turistes, el sector segueix amb les mateixes xifres d'altres temporades, amb un 50% aproximadament que prové de la resta de Catalunya i de l'Estat, i l'altre 50% es reparteix en un 50% de turista francès i la resta procedeix de Bèlgica, Alemanya, Holanda o Suïssa, entre d'altres.

"Hi ha un descens del nombre de clients i també de les despeses que fa"

Des del sector de la restauració tampoc es té una visió gaire positiva del que portem de temporada turística. El president de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils –Manel Morell– explicava a Revista Cambrils Diari Digital que, "va molt bé que hi hagi clients de sol i platja, però trobem a faltar el client de qualitat. Aquest client el trobem a faltar, perquè no li donem els serveis que necessita. Els serveis que li manquen a Cambrils és que estigui més ben organitzat en qüestions d'aparcament, de circulació i de la neteja". Segons Morell, "la crisi" també ha afectat al sector, ja que "hi ha un descens del nombre de clients i també de les despeses que fa. Enguany, la temporada està sent fluixa".

El sector dels càmpings manté una temporada sobre les expectatives

Pel que fa al sector dels càmpings, la temporada turística està sent força similar a la de l'any passat, "sense sorpreses" i en la línia de les expectatives que es plantejaven des del sector, segons ha explicat la presidenta de l'Associació de Càmpings de Cambrils –Berta Cabré–. Segons ha apuntat Berta Cabré, "el mes de juliol va ser una mica més fluix, durant la primera quinzena del mes d'agost es va treballar molt bé, durant la tercera setmana d'agost s'esperava una davallada més forta i directa i l'ocupació es va mantenir i en la última setmana ja es va notar un descens importantíssim".

Tot i això, Berta Cabré afirma que la temporada està seguint en línies generals les previsions esperades, "tot i que hem notat un cert descens, molt lleuger encara. Tots parlàvem tant de la crisi i estàvem una mica expectants, i no s'ha notat tant. El que sí hem apreciat és que la gent que ve no gasta tant i procuren fer una mica més d'estalvi, però sense ser una cosa alarmant ni molt menys. Ens hem anat mantenint".
De fet, la tendència del client és escurçar més les estades i canviar el model d'allotjament per a que surti una mica més econòmic. Pel que fa al tipus de client dels càmpings, aquest segueix sent un client principalment familiar i que es manté, segons Cabré, "és bastant fidel i torna any rere any i això és d'agrair".

El sector comercial "salva la temporada"

Pel que fa al sector comercial, sembla que les coses no han anat tant malament. El president de la Unió de Botiguers de Cambrils –Salvador Colom– es mostrava satisfet de com està anant la temporada i apuntava que "hem salvat la temporada després del bombardeig d'informacions sobre la crisi". Tot i això, Colom també va explicar que "la gent potser no compra amb tanta alegria com abans perquè miren més l'economia, però al haver-hi gent s'ha anat venent. Possiblement de cara a la tardor és quan preveiem que es començarà a notar més aquesta desacceleració econòmica".

Sobre la problemàtica de la venda ambulant il·legal a Cambrils, Salvador Colom també es va mostrar força satisfet de les accions que s'han dut a terme per tal de controlar aquesta pràctica, i tot i que, "no s'ha eradicat perquè és molt difícil, enguany s'ha controlat bastant bé".

Comenta aquest article