Cultura

Un homenatge a Àngel Recasens enceta el 34è Festival de Música de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys, Elena Martí

L'església parroquial de Santa Maria va acollir el primer concert del Festival de Música d'enguany, el passat divendres al vespre

La 34a edició del Festival de Música de Cambrils s'engegava, el passat divendres a l'església parroquial de Santa Maria, amb el primer concert a càrrec de la Grande Chapelle i Schola Antiqua que, a més, servia d'homenatge al compositor i director cambrilenc Àngel Recasens, que va morir ara fa un any.
Abans del concert, Robert Benaiges, alcalde de Cambrils, va dirigir unes paraules al públic assistent per tal d’inaugurar el 34è Festival i homenatjar la figura de l'Àngel Recasens destacant el seu paper en la consolidació del Festival i com a impulsor de diferents formacions musicals. Cal dir que aquest concert inaugural es va enregistrar per Catalunya Música i per aquest motiu fins i tot es van apagar els ventiladors del sostre de l'església per evitar qualsevol possible soroll.

Rèquiem de Victoria  

La Grande Chapelle i Schola Antiqua va interpretar el Rèquiem de Victoria, Officium defunctorum (1605) de Tomás Luis de Victoria, un dels músics prefereits de l'Àngel Recasens, que constava del primer nocturn de matines, la missa de difunts i l’absolta. Algunes de les peces eren de cant gregorià. Va ser interpretat per La Grande Chapelle, sis cantaires amb un baixó dirigit per Albert Recasens (fill de l’homenatjat) i l’Schola Antiqua amb 17 cantors dirigits per Juan Carlos Asensio.
Les dues formacions de gran prestigi s’han unit per crear aquest concert-homenatge a Àngel Recasens que es va celebrar a la Parròquia de Santa Maria, perquè és un lloc de referència en la vida de l'Àngel, en aquesta església és on el van batejar i on van celebrar el seu funeral ara fa un any. La solemnitat del concert es va accentuar amb la mínima il·luminació de l’espai i el públic va poder gaudir la perfecció de les diverses veus. Al finalitzar el concert es va lliurar la fotografia de l'Àngel Recasens, que havia presidit aquest concert, als seus familiars.

Cal destacar que Albert Recasens va fundar amb el seu pare La Capilla del Príncipe de Viana i l’any 2005 es va convertir en la Grande Chapelle i ell mateix ha rellevat la direcció del seu pare, amb aquesta formació es vol recuperar la investigació de la música espanyola sobretot en els segles XVII i XVIII.

Les Sixters inauguren el Petit Festival

La formació vila-secana Sixters va inaugurar, el passat dissabte 26 de juliol, el Petit Festival, un cicle d'actuacions paral·lel  al Festival de Música que consta de tres concerts, tots ells de caire gratuït, i que tenen com a escenari el parc del Nou Cambrils. Cristina Ruiz, Jordina Moreso, Joana Vidal i Montse Esquerda, les Sixters, van interpretar espirituals negres, gospel, estàndards anglesos i americans i, fins i tot, van fer incursions en el món del so i els ritmes africans. El concert va ser seguit per un nombrós públic.

Actuació del Trio Kandinsky a la Cripta

Ahir a la nit se celebrava el segon concert del Festival de Música, a càrrec del trio Kandinsky, també amb aires d'estrena. En aquest cas, l'estrena era del recinte, la remodelada Cripta de l'Ermita que es converteix amb tots els mèrits en un dels escenaris del Festival de Música per a concerts de petit format.
Amparo Lacruz, Corrado Bolsi i Andreu Riera, el trio Kandinsky, van interpretar en el concert d'ahir a Johannes Brahms, Josep Haydn i Maurice Ravel.

Comenta aquest article