Societat

El port s'engalana en motiu de la festivitat de la Mare de Déu del Carme

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte de la processó per terra de la Mare de Déu del Carme

La festa de la Mare de Déu del Carme va tornar a congregar, ahir, una gernació al port de Cambrils. D'entrada, enguany, s'ha recuperat la celebració festiva el dia de la Mare de Déu del Carme i no s'han traslladat els actes al cap de setmana, tal i com es va fer l'any passat. La regidoria de Festes es va posar en contacte amb els responsables de la Confraria de Pescadors, el passat mes de maig, per tal de conèixer el parer del sector. La Confraria ho va posar a votació entre els associats i va guanyar, per un estret marge de vots, els partidaris a celebrar la processó el dia en què se celebra la Mare de Déu del Carme. Cal dir que la regidoria de Festes veia amb més bons ulls el fet de celebrar la festivitat el dia que toca i no passar els actes al cap de setmana.

Força participació

La participació a la processó, tant en terra com en mar, va ser nombrosa. A quarts de set de la tarda s'iniciava el seguici des de la plaça de l'Església de Sant Pere després de què el Cor de Sant Pere interpretés dues peces a la porta de l'església. La comitiva anava encapçalada pels Cop de Cap a qui seguien una representació de l'Arjau, vela llatina de Cambrils i dels Vent d'Estrop, Vogadors de Cambrils. A continuació, una nombrosa representació de mares amb els xiquets i xiquetes, tots ells amb vestimenta típica de pescadors, donaves pas a la imatge de la verge amb els seus portadors. Darrera, les autoritats i la Cobla Reus Jove que donava el contrapunt musical. La Confraria de la Sang va ajudar en la logística de la processó.

Un cop arribats a port, la imatge de la verge es va embarcar a la barca Gallau i es va iniciar la processó per mar. Un cop retornats a port, la comitiva es va tornar a formar en direcció a l'església. Cal destacar que, enguany, amb portadors tots ells de Cambrils, es va fer el darrer tram de genolls davant la porta de l'església. El cor de Sant Pere va tornar a interpretar dues peces musicals a l'arribada i, també, dins l'església.

Cal dir que la Confraria de la Mare de Déu del Carme, enguany, ha posat a la venda uns estendards amb la imatge de la verge, que es van poder veure penjats als balcons i finestres de diferents habitatges del port.

Havaneres, sardinada i sardanes

Els actes de la Festa de la Mare de Déu del Carme es van complementar, el dia abans, amb la cantada d'havaneres amb els grups Trams i Boira, a la platja del Regueral. Ahir al matí, a la Llotja de Pescadors, es va fer la sardinada popular a càrrec de la Confraria de Pescadors i a la nit, com a cloenda de la festa, hi va haver una ballada de sardanes al Parc del Pescador amb la cobla Reus Jove i els Amics de la Sardana de Cambrils.

I ahir al vespre, es van cloure els actes festius amb la ballada de sardanes amb la cobla Reus Jove i els Amics de la Sardana de Cambrils.

Comenta aquest article