Informació general

La barca d'arrossegament "Marias de Marfil" ja descansa al cementiri de barques de Cambrils

Per Anna Fargas

"Marias de Marfil" en el moments abans d'acabar d'enfonsar-se completament al cementiri de barques de Cambrils

La barca de pesca d'arrossegament "Marias de Marfil" es va enfonsar al cementiri de barques de Cambrils ahir al matí. La barca es va construir a Sant Carles de la Ràpita el 1971 i, segons el seu propietari, les despeses de manteniment i la falta de calafats van fer que finalment es decidís a adquirir una nova barca i poder seguir així amb el negoci familiar. Aquesta nova barca es diu "Marfil tres", està construïda amb fibra de vidre i ha aprofitat els pescants i les portes deflectores de la "Marias de Marfil".

L'enfonsament de la "Marias de Marfil" va ser ràpid i net

El procés per enfonsar la barca es va iniciar dies enrere traient-ne tot el ferro i realitzant dos forats a banda i banda de la carcassa de l'embarcació d'un metre de diàmetre aproximadament i es van tapar amb una fullola fina. Aquests forats són les principals entrades d'aigua a la barca una vegada es destapin al lloc de l'enfonsament.

Ahir a primera hora del matí l'interior de la barca es va omplir amb 13 tones de grava per tal d'afavorir-ne l'enfonsament. Després d'això es va haver d'esperar que l'enginyer del Port de Tarragona, encarregat de fer la revisió i certificar que la barca es pot enfonsar, donés el seu vist i plau. Finalment a les 11:30 hores del matí la "Marias de Marfil" sortia de les drassanes remolcada per la nova barca "Marfil tres" i es dirigia al lloc de dipòsit.
Actualment en el cementiri de barques de cambrils hi ha unes 24 barques enfonsades i es troba a 1,2 milles de la costa davant mateix de la urbanització la Dorada i està a una profunditat que oscil·la entre els 27 i els 31 metres.

Finalment, després de realitzar algunes maniobres, es van obrir els forats de l'embarcació i la "Marias de Marfil" es va anar enfonsant de forma molt plana i a un ritme constant, al cap de 20 minuts la barca es fa enfonsar completament.

Els alumnes del curs de Mestre d'aixa van seguir el procés

Fa un mes que s'ha iniciat a l'Escola Taller el curs de Mestre d'aixa de reparació de barques. Els alumnes d'aquest curs van poder assistir ahir, gràcies a la col·laboració del seu propietari, al procés d'enfonsament de la "Marias de Marfil", seguint les explicacions del seu professor, Jordi Piqué, i participant activament en algun dels moments del procés.

Comenta aquest article