Informació general

Les restes localitzades en les obres del carrer de Sant Plàcid podrien ser els fonaments de l'anomenada "Torre dels pobres"

Per Anna Fargas, Berta Ruiz

Aspecte de les restes localitzades al carrer de Sant Plàcid

Els treballs de remodelació als carrers del Barri Antic van treure a la llum aquest passat dilluns les possibles restes d'una de les torres de l'antiga muralla medieval que envoltava el nucli antic de la Vila.

Les obres que ara s'estan realitzant al carrer de Sant Plàcid número 15 –a l'alçada de La Salle– han tret a la llum les restes del fonament de la possible torre cantonera oriental del recinte emmurallat, segons s'ha informat des del Museu d'Història de Cambrils. Les restes aparegudes fins, ara a l'igual que les que es van localitzar anteriorment al passeig d'Albert, tenen un punt en comú, que és que totes es troben molt afectades per l'intens pas des d'antic de les canalitzacions de serveis com electricitat, gas, clavegueram i aigua, fet que dificulta el seu estudi i conservació. Les obres compten des del primer moment amb la supervisió d'un equip d'arqueòlegs, i una intensa tasca de coordinació entre els serveis tècnics municipals, les tres empreses contractistes, la Generalitat de Catalunya, l'Oficina del Pla de Barris i el Museu d'Història de Cambrils.

Les obres no s'aturen

Tot i aquestes darreres troballes localitzades, les obres al Barri Antic no s'aturaran i seguiran amb el seu ritme habitual. El coordinador de la Llei de Barris –el regidor Oliver Klein– explicava ahir a Revista Cambrils Diari Digital quins seran les actuacions que se seguiran després d'haver localitzat aquestes restes d'una part de muralla medieval. Segons Klein, s'enviarà un informe a la comissió de Patrimoni i Cultura de la Generalitat de Catalunya, per tal que ho valorin. No obstant, després de realitzar ahir una reunió amb l'equip d'arqueòlegs que treballa en la zona, a peu de les obres, s'ha confirmat que aquestes restes "no són una gran troballa, sinó que és una part de la muralla que ja se sabia que estava en aquesta zona". A més, segons va explicar Oliver Klein, "és una part de la muralla que no sobresurt gaire i a més està bastant enfonsada. Això, no impedirà el pas dels serveis generals soterrats pel mig del carrer". Tot i això, pot ser que afecti i interfereixi una mica en la instal·lació dels pluvials, tot i que la solució tècnica prevista no és gaire complicada.

Aquesta troballa podria tractar-se de la "Torre dels Pobres"

Les restes trobades aquesta setmana podrien tractar-se de l'antiga "Torre dels Pobres". En el Llibre d'Actes Municipals hi apareixen diferents referències. A data de 26 d'octubre de 1892 hi ha una referència sobre aquesta torre que explica alguns detalls de la seva localització que diu, "s'aprova acondicionar "la torre que tiene esta villa á orillas de la riera inmediata a una de las puntas del colegio que dirigen los padres de la Sagrada familia" hi obriran una porta al costat que dona al mar. El lloc es destinarà als pobres que transiten pel poble a l'hivern". També hi ha una altra referència el dia 3 de juny de 1894 al Llibre d'Actes Municipals en què es parla de tapiar aquesta torre dient: "s'aprova tapiar la porta de la torre, "contiguo al Colegio de la Sagrada Familia ya por su poca capacidad ya por la afluencia de pobres (...) despide olor fétido" que a l'època de l'any podria portar alguna epidèmia".


Comenta aquest article