Informació general

"Si no sap estar a l'alçada del seu càrrec vagi-se’n d'una vegada i retorni la tranquil·litat i les bones maneres a l'Ajuntament"

Per Berta Ruiz

Els regidors de l'oposició van fer la roda de premsa, a les portes de l'Ajuntament

Els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament de Cambrils –PP, CiU i PLIC– van convocar el passat divendres a la tarda una roda de premsa –just davant de les portes de l'Ajuntament– en motiu de protesta als darrers fets ocorreguts durant el plenari del passat dijous 3 de juliol, per tal d'emetre un comunicat conjunt, així com les accions que emprendran.

Carme Cros: "Va contestar a la moció que va presentar l'oposició en el ple amb un discurs que perfectament podrien signar Hugo Chávez o Fidel Castro"

La portaveu del PP –Carme Cros– va ser l'encarregada de llegir el comunicat conjunt en què hi diu: "en el ple vam assistir a un nou exercici de despotisme, per part del senyor Benaiges en el què s'ha dedicat a menysprear als representants d'algunes associacions tan sols pel fet de defensar posicions que ell ha encoratjat amb les seves paraules i que li porten la contrària. Que menyspreï a l'oposició amb les seves maneres, superb i prepotent ja no ens sorprèn, però que faci el propi amb els representants dels veïns de Cambrils, comença a causar-nos una gran preocupació".

"Si no vol que denunciem els seus excessos i actituds caciquils rectifiqui i comporti's a la mesura del càrrec que ostenta i per cert, molt ben remunerat"

El comunicat conjunt afegeix que, "el senyor demostra dia a dia que governa per a uns quants, menyspreant als altres, va creuar les barreres de l'educació i les bones formes. Va contestar a la moció que va presentar l'oposició en ple amb un discurs que perfectament podrien signar Hugo Chávez o Fidel Castro. Després d'una lectura del mateix, vam constatar que no contesta a la gran part de les qüestions que se li plantegen en la moció i es limita a detallar generalitats i obvietats, això sí, de forma molt extensa. Tan extensa que, suposem, ha pretès acovardir als grups d'oposició usant mitjans públics. Exactament igual va succeir amb el pols de les tanques encadenades als arbres. Segur que a l'Alcalde li encantaria encadenar als regidors de l'oposició i tancar les seves boques, però no ho va a aconseguir. Si no li agrada el que escolta, governi millor. Si no vol que denunciem els seus excessos i actituds caciquils rectifiqui i comporti's a la mesura del càrrec que ostenta i per cert molt ben remunerat".

"Cada vegada veiem més clar que la funció primordial d'aquest ROM era emmordassar qualsevol veu discordant"

Sobre l'aplicació del Reglament Orgànic Municipal (ROM), el comunicat de l'oposició apunta que, "cada vegada veiem més clar que la funció primordial d'aquest ROM era emmordassar qualsevol veu discordant, segons hem constatat en els últims plens, evitant que s'escolti la veu de milers de veïns de Cambrils que ja no es veuen representats pel tripartit. Benaiges va evitar contestar a unes senzilles i directes preguntes amb un ferregós informe i un discurs de 40 minuts, farcit de desqualificacions i insults tant a l’oposició com a les associacions veïnals. I va arrodonir l'espectacle, una vegada més, manant callar als regidors. Quina lliçó de democràcia! Quina transparència!"

El comunicat tanca demanant excuses a Robert Benaiges, "una vegada més. Ja sabem que li encanta destacar en els mitjans de comunicació que Cambrils no té l'oposició que es mereix, però fins i tot les associacions de veïns li posen en evidència en els mitjans que Cambrils no té el govern que es mereix. I recordi vostè qui és i a qui representa: no només els que voten al seu partit sinó a tots els cambrilencs.  Si no sap estar a l'alçada del seu càrrec vagi-se’n d'una vegada i retorni la tranquil·litat i les bones maneres a una institució que està per sobre de la seva forma d’actuar i de les seves males maneres".

Mercè Dalmau: "Com a regidors se'ns van vulnerar els nostres drets a participar en el plenari i a debatre la moció"

Per la seva part, Mercè Dalmau va explicar que els tres grups de l'oposició presentaren un recurs de reposició a l'acta del ple, demanant que es declari nul·la la votació i l'acord pel qual es va rebutjar la moció.

Dalmau va explicar que, les mocions s'han de presentar en el registre general de la corporació amb un mínim de 3 dies hàbils abans del ple, i durant la roda de premsa, els tres grups van repartir còpies d'aquest escrit amb data del dilluns 30 de juny. La portaveu de CiU també va voler aclarir que en cap cas una moció s'inclou en l'apartat de precs i preguntes, –motiu pel qual l'alcalde no va donar lloc a debat–, i va remarcar que la moció havia de ser debatuda en el plenari per tots els grups abans de fer la seva votació. Sobre aquesta qüestió, Dalmau va afegir que "es va vulnerar el procés de presa de decisió del ple i l'exercici del dret fonamental dels regidors a participar dels assumptes públics en base a l'article 107 del text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya que estableix clarament que "abans de sotmetre's a votació, els assumptes han d'ésser objecte de debat, llevat que ningú no demani la paraula. Tots els membres de la corporació tenen dret a intervenir en els debats d'acord amb les regles d'ordenació i d'intervenció establertes pel ple, les quals han de garantir la màxima participació. I en el mateix article del ROM diu que en l'apartat que pertoqui es debatran les mocions presentades. Això vol dir, que hi ha d'haver debat, no una exposició de motius, un monòleg i aquí s'ha acabat!".

Denúncia a la Direcció General d'Administració Local

Dalmau també va apuntar que l'alcalde, "ha impedit el debat preceptiu previ a la votació de la proposta de resolució, amb la qual cosa ha vulnerat de forma greu l’exercici del dret de participació dels regidors en els assumptes públics, garantit per l’article 23 de la Constitució i també la regulació en que s’han de basar els òrgans col·legiats per prendre decisions. Per aquest motiu l’acord de ple desfavorable de la proposta de resolució presentada pels grups sotasignants es nul de ple dret de conformitat amb l’article 62.1.a i e) de la Llei 30/92, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment legalment establert". Els grups de l'oposició també faran una denúncia a la Direcció General d'Administració Local, "perquè com a regidors se'ns van vulnerar els nostres drets a participar en el plenari i a debatre la moció".

Finalment, la portaveu de CiU també va voler "apel·lar a la història" i va explicar que durant el mandat de 1987-1991, quan Robert Benaiges i Joan Mas eren regidors, i el grup del PSC també va abandonar el ple. Per Dalmau, "moltes vegades perdem de vista la memòria històrica, segons en quin cantó s'estigui. Això hauria d'ajudar a reflexionar".

Xavier Martí: "Nosaltres vam aguantar 40 minuts d'un discurs del senyor alcalde, en el qual no va respondre a cap de les preguntes formulades a la moció, faltant al respecte i intentant humiliar a l'oposició"

Per la seva banda, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– també va criticar el comunicat emès per l'equip de govern en què es parlava "d'irresponsabilitat i antidemocràcia dels grups de l'oposició". Sobre aquesta qüestió, Martí va afirmar que, "el senyor alcalde parla de falta de respecte, quan ell vers l'oposició no n'ha tingut mai. Aquest senyor el que fa és crear un ROM, consensuar-lo amb tothom, i després aplicar-lo a la seva manera, i el primer en vulnerar el ROM va ser ell mateix. La democràcia es basa en les llibertats personals, en les llibertats d'expressió, cosa que nosaltres no tenim". Martí va recordar que, "primer, per uns articles se'ns treu del Butlletí Municipal, el reglament per intervenir a la ràdio i televisió encara no el tenim fet, els plenaris s'han convertit en una fórmula de: 'vostès pregunten, jo responc i aquí s'ha acabat el debat!'. Si no podem parlar al ple, on hem de formular les peticions i queixes dels nostres veïns. Si ens treuen el ple de l'Ajuntament, què hi fem al ple? Si això es democràcia que s'ho faci mirar, deu ser la seva democràcia".

Xavier Martí va criticar el discurs de l'alcalde i va manifestar que "nosaltres vam aguantar 40 minuts d'un discurs del senyor alcalde, en el qual no va respondre a cap de les preguntes formulades a la moció, faltant al respecte i intentant humiliar a l'oposició i també extrapolant-ho als veïns de la població i a les associacions, i això és intolerable. El senyor alcalde no és l'alcalde d'uns quants, és l'alcalde de tothom. Ell està limitant les nostres possibilitats per poder demostrar la nostra feina, i és el nostre dret i deure lluitar contra això. Nosaltres no estem ni darrera ni davant dels veïns, el que fem els tres grups és estar al costat dels cambrilencs que és la nostra obligació, i defensar la seva veu. No és la primera vegada que ens acusa d'estar darrera de moviments veïnals, i està molt equivocat".

Finalment, Martí va expressar que havia sentit indignació i vergonya i que no va ser fàcil marxar del ple. Per la seva part, Mercè Dalmau va puntualitzar que "no tolerarem una manca de respecte. Si hi torna a haver una manca de respecte, potser si que hauríem de tornar a marxar. Es van dir coses gruixudes com que no teníem coneixement, que no que fèiem res, que no llegíem, que no estudiàvem. El respecte a la persona i les relacions personals haurien de quedar al marge". La portaveu del PP –Carme Cros– també va manifestar que es tornarà a presentar la moció en el proper ple i que es faran totes les preguntes que convinguin.

Comenta aquest article