Informació general

La platja del Cavet obté per primera vegada la distinció de la bandera blava

Per Anna Fargas

Anna López i Robert Benaiges hissant la bandera blava de la platja del Cavet ahir al matí

Cambrils ha obtingut 5 banderes blaves en reconeixement a la qualitat de les seves platges. Les platges que han rebut aquesta distinció han estat la del Regueral, Esquirol, Vilafortuny, Cap Sant Pere i, per primera vegada, la platja del Cavet. Ahir al matí, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i la regidora de Turisme –Anna López– van hissar la bandera blava de la platja del Cavet.

Robert Benaiges es va mostrar satisfet amb aquestes distincions i va comentar que "totes les platges en que hem sol·licitat bandera blava l'hem obtingut, és un repte tots els anys poder treballar per aconseguir aquesta distinció i de cara al futur hem d'anar a més". A més l'alcalde de Cambrils va marcar l'objectiu de "poder dir en un futur que els 9 quilòmetres de litoral de platja de Cambrils tenen la distinció de bandera blava, i que puguin ser les platges per excel·lència en temes de qualitat i servei de la Costa Daurada".

La bandera blava, és una campanya creada i desenvolupada per la FEE (Fundación para la Educación Ambiental) integrada per Organitzacions No Governamentals i es troba en més de 40 països. Tenir una bandera blava significa que aquestes platges compleixen una sèrie de criteris relatius a la qualitat d'aigües de bany, de la sorra, neteja de les platges, serveis sanitaris, seguretat i que el municipi ofereix informació i desenvolupa activitats d'educació ambiental. A Cambrils, en les torres de vigilància a peu de platja els usuaris poden consultar unes taules on s'informa de la data en que es va realitzar l'última anàlisi de l'aigua i quantes bactèries s'hi han trobat.

Obtenir la bandera blava per les platges de ponent

Pel que fa a la zona de ponent, Robert Benaiges va explicar que s'ha estat treballant durant 2 anys "i les obres s'acabaran el mes de setembre, per tant treballarem perquè de cara al futur onegi la bandera blava en la zona de ponent". Benaiges va comentar que això serà possible "quan les condicions mediambientals es posin en el seu punt, es renovi la sorra, etc". Tot i això l'alcalde va voler destacar que els serveis són els mateixos que en la resta de platges de Cambrils.

Recollida selectiva a les platges

L'any passat es va iniciar una experiència pilot d'un nou servei de recollida selectiva en les platges amb bandera blava, que va consistir en col·locar contenidors de recollida selectiva (paper/cartró, envasos i plàstics, orgànica, rebuig i vidre) a la platja del Regueral i a les platges de Vilafortuny. Aquest any s'ha augmentat els punts de recollida i aquests contenidors es troben en algunes entrades de totes les platges.

A més en els contenidors de rebuig es compta amb un cendrer on abocar les burilles de les cigarretes. A aquesta iniciativa per evitar que s'embruti la sorra de la platja s'hi sumen els Cendrers Ecològics que es poden recollir a les torres de salvament i socorrisme a peu de platja.

Serveis de socorrisme, lavabos i d'accés a les platges

Anna López va voler destacar els diversos serveis que l'Ajuntament ofereix en les platges cambrilenques. Pel que fa a la neteja va comentar que "a partir del 15 de juny hi ha una neteja diària manual i les màquines que passen per les nits". L'empresa Sport & Salvament és l'encarregada d'oferir el servei de vigilància, salvament i socorrisme i el duen a terme de 10 a 19 hores des de l'1 de juny i fins el 30 de setembre.

Un altre dels serveis són els lavabos per a les platges, López va explicar que "s'han col·locat 18 lavabos que tenen una neteja de 2 cops al dia". A més el Pla d'Usos que s'aprova anualment per distribuir els serveis de les platges contempla que els xiringuitos tinguin lavabos on hi puguin accedir tant els clients com el públic en general.

Pel que fa a l'accés de persones amb mobilitat reduïda i persones amb discapacitat, cada platja té una passarel·la com a mínim per les persones que tenen mobilitat reduïda i aquest any s'ha instal·lat un accés amb baranes en la baixada a la platja des del Pi Rodó. En aquesta zona, s'han retirat les llambordes que hi havia en la passarel·la i s'ha fet un passadís cimentat amb barana tal i com marquen els reglaments d'accessibilitat.

Cambrils busca la Q de Qualitat

Des de la regidoria de Turisme, Anna López va explicar que s'ha començat a treballar per tal de poder obtenir la distinció Q de Qualitat en la platja del Regueral i es calcula que es podrà aconseguir en el termini d'uns 2 anys.

La Q de Qualitat és una certificació que avalua les platges seguint el criteri del que afecta a l'usuari final, té molt en compte la percepció final que té l'usuari: direcció (creació d'un òrgan gestor de platges), vigilància i seguretat, manteniment de les instal·lacions i serveis de les platges, equipaments, accessos, recollida selectiva de residus, serveis higiènics i activitats d'oci. És a nivell estatal i el determina l'ICTA, Instituto de Calidad de Turismo Español, organisme format per empresaris, administració i experts.

Comenta aquest article