Informació general

El Programa Municipal de Convivència i Mediació Escolar i l'Escola de Pares i Mares seran les novetats del curs 2008-2009 dins del Projecte Educatiu de Ciutat

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Manuel Ortega, Gerard Nogués i Salvador Matas, durant la roda de premsa d'ahir al matí
Des de la regidoria d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació es va voler presentar ahir en roda de premsa un primer balanç de la posada en marxa del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC). Aquesta presentació va comptar amb la presència del regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas–, el tècnic de l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament de Cambrils –Manuel Ortega– i el responsable del Projecte Educatiu de Ciutat –Gerard Nogués–.

Recordem que el passat més de novembre es va celebrar el primer Fòrum Cambrils Ciutat Educadora i arran d'aquesta trobada participativa es va començar a treballar en diferents grups de treball.

Les 13 actuacions prioritàries del PEC pel 2008

Del primer Fòrum Cambrils Ciutat Educadora en van sorgir un total de cinc comissions que treballen sobre diferents àmbits. La comissió "Una ciutat que educa en valors" ha plantejat les seves dues primeres propostes sobre les que s'hi està treballant actualment com són la creació d'un Programa Municipal de Convivència i Mediació Escolar per al curs 2008-2008 –que contempla la creació d'una xarxa de centres– i per altra banda, la creació del Consell d'Infants de Cambrils.

De la comissió "Una ciutat a la mida de les persones" hi destaquen dues propostes molt importants com la potenciació de l'ús de les instal·lacions escolats. De fet, des de la regidoria està elaborant un Reglament d'ús social dels edificis i les instal·lacions dels centres públics d'educació infantil i primària, per permetre i agilitzar l'ús d'aquestes instal·laions pel conjunt de la ciutadania. També s'està treballant en el projecte dels Camins Escolars Segurs, a través del Projecte de Suport Viari per Agents Cívics, ja que es compta amb l'oferiment d'un grup de voluntaris per tal de crear aquest grup d'agents cívics.

Dins de la comissió "Una ciutat inclusiva i cohesionada" es treballarà sobre la millora de la distribució equitativa de l'alumnat amb un millor repartiment; potenciar la igualtat d'oportunitats amb el Pla Educatiu d'Entorn –tot i que en aquest cas, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha comunicat que molt probablement no atorgarà cap Pla Educatiu d'Entorn a cap municipi pel curs 2008-2009–, ja que es troba en fase d'avaluació. I també s'està treballant en millorar l'atenció a la petita infància amb la posada en marxa borsa de cangurs organitzada i amb referències

Pel que fa a la comissió de treball "Una ciutat que educa al llarg de la vida", cal destacar que s'està treballant sobre el Pla Local d'Educació permanent per tal d'ampliar l'oferta formativa per a les persones adultes. També es crearà l'Escola de Pares i Mares amb una oferta integrada juntament amb les AMPA i millorar la formació dels agents educadors a través de programes formatius per monitors, entrenadors, educadors, talleristes i altres professionals educatius. Finalment, dins de la comissió "Una ciutat que generi treball estable i de qualitat" s'incidirà en la millora de la transició entre l'escola i el treball, el reforç de les aules d'informàtica i facilitar l'accés a les noves tecnologies i la inserció de col·lectius desfavorits amb el foment programes de garantia social.

El Programa Municipal de Convivència i Mediació Escolar i l'Escola de Pares i Mares seran les novetats del curs 2008-2009

Pel que fa a les principals novetats per al proper curs 2008-2009, i les que es posaran en marxa de manera més imminent seran el Programa Municipal de Convivència i Mediació Escolar que elaborarà un dossier-CD amb eines de convivència i mediació per experimentar la seva aplicació en els centres educatius. Es farà un dossier d'educació emocional dirigit a tots els CEIP i un dossier de gestió de conflictes dirigits als IES. També es crearà una xarxa d'estudi i aprenentatge entre centres i altres agents de la ciutat per intercanviar recursos, estratègies i experiències de convivència, civisme i inclusió socioeducativa.

Sobre la posada en marxa de l'Escola de Pares i Mares de Cambrils cal destacar el doble objectiu que s'hi busca. Per una banda, es vol facilitar a les famílies informació psicològica, pedagògica, educació per a la salut, amb la finalitat d'ajudar a millorar la seva pràctica educativa. També es vol contribuir a l'impuls de les diferents AMPA de Cambrils com agents educadors. La nova proposta de l'Escola de Pares i Mares incorpora els programes que ja s'estan duent a terme com el programa Saltirons  i el projecte "Créixer amb tu" o el servei de promoció de la salut "Aprendre amb tu".

Des de les pròpies AMPAS de Cambrils s'ha proposat que la futura Escola de Pares i Mares de Cambrils distingeixi blocs d'activitats segons l'etapa formativa dels fills: l'etapa preescolar dels 0 als 3 anys, infantil i primària dels 3 als 12 anys i secundària dels 12 als 18 anys. Es faran un total de deu xerrades durant el darrer trimestre de l'any –al Centre Cultural– i també es crearan diferents tallers de treball i discussió amb els pares i mares.

Comenta aquest article