Informació general

La Festa de l'Ormeig es consolida any rere any

Per Anna Fargas

Participació popular en l'estesa de l'art, divendres passat a la platja de la Riera

La Festa de l'Ormeig, organitzada per l'Arjau - Vela llatina de Cambrils, es va celebrar aquest divendres a la tarda a la platja de la Riera, davant el passeig de les Palmeres. Els actes, que s'engloben en el programa de la Festa Major de Sant Pere, es van iniciar a les 7 de la tarda amb la xaranga La Farola que va estar animant la jornada.

Estesa de l'art amb un carro

Com a novetat, aquest any es va realitzar l'estesa de l'art amb l'ajuda d'un carro estirat per dos cavalls. Albert Piqué, membre de l'Arjau, va explicar que d'aquesta manera s'escenifica "com es feia abans, ja que l'art era una peça gran d'un material natural que es feia malbé sovint i s'havia de posar a assecar, per tal de fer el trasllat des del lloc on s'estenia, que a Cambrils era a la sorra o a la riera, fins al mar es necessitava l'ajuda d'un carro". La participació popular en l'estesa de l'art va ser molt destacada.

El bot que havia de recollir l'art a la costa va tenir complicacions ja que a la mar hi havia tràngol. Per tal d'apropar-se a la costa, es va haver de llençar una àncora i deixar corda per evitar que el bot es girés i s'aboqués.

A més d'aquesta demostració també es va realitzar una mostra d'oficis tradicionals. Els germans Fortuny van mostrar com es tenyeix l'art, i tres remendadores, dues dones expertes i la seva néta, van realitzar una mostra d'aquest ofici. Albert Piqué va explicar que "actualment es fan pedaços a la xarxa i només es remenden les vores, així és més ràpid i també es busca el més econòmic".

Enmig dels actes també es va presentar el bot "Anyic" que es troba en procés de restauració i és propietat d'un soci de l'Arjau, el qual, una vega restaurat el bot, l'utilitzarà per navegar en vela llatina. Durant la jornada, el Ball de Bastons de Cambrils es va encarregar de repartir racions de fideus rossos. 

Amb l'únic peix que es va pescar en la tirada de l'art, La Teca Teatre va escenificar una subhasta del peix tradicional que en aquesta ocasió va resultar molt didàctica per al públic assistent. 

Comenta aquest article