Informació general

Els hostalers de la façana del port segueixen en peu de guerra davant la taxa de neteja que vol aplicar Ports de la Generalitat

Per Berta Ruiz

Aspecte d'un tram de l'ocupació a la façana del port

Els establiments hostalers de la façana marítima del port segueixen en peu de guerra, després que en les darreres setmanes rebessin per part de Ports de la Generalitat diferents requeriments pel que fa al tema de la neteja i també sobre l'ocupació de la via pública. Sobre el tema de la neteja, se'ls hi vol fer pagar una taxa especial per a la neteja de la façana marítima, mentre que pel que fa a l'ocupació s'haurà de complir escrupolosament el que marca l'ordenança municipal.

De fet, ahir mateix a la tarda, l'Associació d'Hostaleria de Cambrils va celebrar una reunió al centre Les Basses, per tal de tractar aquests temes i traslladar a tots els assistents les darreres reunions realitzades, així com preparar les actuacions venidores. El representant de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils –Antonio Sirvent– explicava ahir a Revista Cambrils Diari Digital quina és la situació actual sobre aquests dos grans temes, les properes reunions que s'han de mantenir, així com les possibles accions que s'emprendran.
El proper dia 3 de juliol està prevista una reunió amb la gerent de Ports de la Generalitat –Dolors Rodríguez–, el delegat de la subzona de Port de la Generalitat de Sant Carles de la Ràpita –Enric Martínez–, així com representants de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils i el seu advocat. Després d'aquesta reunió –que confien que sigui positiva– es prendran les accions oportunes i es tornarà a fer partícips a tots els establiments implicats, segons explicava ahir Antonio Sirvent.

"
Tot aquest procés "s'ha fet sota l'amenaça encoberta de que si et portes malament no et renoven l'autorització per a l'any vinent"

Pel que fa al tema de la neteja de la façana marítima, Sirvent insistia ahir que, "no demanem que no es netegi. El que volem saber és com s'aplica aquesta taxa, perquè solament s'ha aplicat a les persones que tenen una activitat i que han demanat un lloguer de superfície a Ports de la Generalitat. Demanem que es reparteixi de manera equitativa i després saber qui l'ha demanat". A més, segons Sirvent, tot aquest procés "s'ha fet sota l'amenaça encoberta de que si et portes malament no et renoven l'autorització per a l'any vinent, ja que tenim autoritzacions de sis mesos".

Recordem que Ports de la Generalitat, en el seu escrit als hostalers explica que, "conjuntament amb l'Ajuntament de Cambrils s'establirà un programa de reforç dels serveis de neteja en el passeig marítim del port de Cambrils, que millori la qualitat de la neteja de la zona" i que aquest servei suposarà un increment del cost anual del servei de neteja que "només repercutirà en un 50% en els usuaris que realitzen activitats lligades al servei d'ocupació de superfície de l'esmentat passeig". Ports aplica una repercussió de 9'42 euros en funció del m2 d'ocupació en funció de tarifa E-6.

"Ports fa d'arma per executar el que diu l'Ajuntament. L'alcalde 'ens ajuda en tot', però a la vegada és qui ho ha promogut"

Durant la reunió ahir al centre Les Basses, molts dels hostalers reunits van queixar-se de que "Ports de la Generalitat fa d'arma per executar el que diu l'Ajuntament, perquè és l'Ajuntament qui ha demanat aquesta neteja, i Ports és qui ho ha traslladat els establiments de la primera línia de la façana marítima". El malestar entre els hostalers també era prou visible durant la reunió d'ahir, i alguns d'ells van queixar-se de l'actitud de l'Ajuntament i de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, criticant que, "l'alcalde ens ajuda en tot, però a la vegada és qui ho ha promogut. La nostra postura no és negar-se a pagar, sinó que volem que es reparteixi segons coeficients lògics. A més, dins dels impostos que paguem a l'Ajuntament ja està inclosa la neteja, i el que podem demanar és que Ports li passi la factura a l'Ajuntament. L'Ajuntament ha demanat el servei, doncs que ho paguin. Ens va bé que netegin, però hi ha més gent que embruta el Port".

Complir escrupolosament l'ordenança d'ocupació de la via pública

Pel que fa al tema de l'ocupació de la via pública, Ports de la Generalitat també va donar un cop d'atenció als hostalers de la façana marítima, davant les "irregularitats en el compliment de la normativa portuària i en l'ordenança municipal reguladora de l'ocupació comercial de la via pública".

Sobre aquesta qüestió, l'Associació d'Hostaleria de Cambrils va instar ahir en la reunió a complir escrupolosament aquesta normativa, ja que s'han observat alguns excessos en alguns establiments i aquests s'hauran de corregir en el menor temps possible. De fet, es va fixar la data del 29 de juny per tal que tots els establiments corregeixin els excessos d'ocupació.

Algunes de les irregularitats que s'hauran de corregir tenen relació amb la instal·lació de mobiliari que sobresurt més del compte, instal·lació de cartells i pissares, no instal·lació de música ni audiovisuals que molestin, ni tampoc la instal·lació d'alguns tendals que tanquen les terrasses. Per tant, en els propers dies s'hauran de retirar els elements no permesos, ja que sinó les forces d'ordre públic ho retiraran. No es multarà, sinó que es retirarà i de cara a l'any vinent, no es tornaria a donar l'autorització d'ocupació.

D'altra banda, des de l'Associació també es demana que es compleixi aquesta normativa a tot el poble, no només a la primera línia "perquè som la postal de Cambrils", sinó que també es compleixi darrera. Sobre aquesta qüestió, els hostalers van posar-se en peu de guerra i van afirmar que es denunciaran els establiments que ho incompleixin i inclús al propi consistori davant de Sanitat pel tema de la brutícia acumulada al voltant dels punts de recollida d'escombraries, si fos necessari, "per que ells també ho compleixin".

Comenta aquest article