Cultura

"Paraules de Mar" de Jordi Salvador inclou 1.530 termes en català referits al món del vaixell

Per Anna Fargas

Jordi Salvador, autor del llibre, durant la presentació a la sala d'actes de la Confraria de Pescadors

Paraules de Mar. Recull terminològic de navegació tradicional de Jordi Salvador es va presentar ahir al vespre a la sala d'actes de la Confraria de Pescadors. La presentació s'emmarca dintre del programa de la Festa Major de Sant Pere i va ser un acte organitzat per l'Arjau.

Jordi Salvador –membre de l'associació La mar d'amics de Palamós– va realitzar aquest recull entre el febrer de 2007 i el desembre del mateix any i la presentació es va realitzar fa un mes a Palamós.

El llibre recull 1530 termes en català referits a tot allò que té a veure amb el món del vaixell i més especialment amb els vaixells de vela. Jordi Salvador va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que en el llibre hi ha una part que seria comuna a tota la costa catalana "i és el que reflexa el Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC)", però s'incorpora especialment tot el lèxic de la zona de la Costa Brava, "s'han incorporat les valències amb la llengua local de cada zona de la Costa Brava, trobem paraules que el DIEC ens diu que es diu d'una manera i podem trobar fins a 4 sinònims totalment diferents només a la Costa Brava".

Relació entre la Costa Daurada i la Costa Brava

Pel que fa a la zona de la Costa Daurada, Jordi Salvador va explicar que "és possible que es trobi en el llibre alguna paraula d'aquesta zona, perquè la zona de Palamós va rebre una immigració important de la part de l'Ametlla de Mar". Per tant, segons Salvador, la major part dels pescadors de la zona de Palamós van venir de l'Ametlla de Mar, "llavors bona part d'aquesta parla té relació".

Comenta aquest article