Cultura

El restaurador cambrilenc Joan Bosch protagonitza una exposició de 'La cuina dels genis del foc’

Per Gabriel Bartra

El restaurador Joan Bosch, a la cuina del seu restaurant
La vida en un respir, inspiració/expiració, així és com ha titulat el mateix Joan Bosch l’exposició que el passat dia 30 d’octubre es va inaugurar al Palau Robert, en ple passeig de Gràcia de Barcelona. L’exposició, que forma part de tot un cicle que porta per nom “La cuina dels genis del foc”, és un recull gràfic i divulgatiu que vol apropar més els cuiners de Catalunya que formen l’actual oferta compromesa culinària. En aquest cicle han passat restauradors tan reconeguts per la seva estima i constància darrere els fogons com la Carme Ruscalleda (restaurant Sant Pau) o el mateix Carles Gaig (restaurant Gaig). Joan Bosch és el primer restaurador de la demarcació de Tarragona que protagonitza una exposició d’aquest cicle.

L’exposició

L’espai de l’exposició està format per diversos conjunts de vitrines, on es pot trobar tot allò que ha influenciat i inspirat Joan Bosch: la terra, la família i els companys. I també mostra el que ell expira, el restaurant, la persona i la cuina.

És sens dubte un acte de reconeixement per a un cambrilenc tan conegut com Joan Bosch pel seu treball en el món de la restauració. A l’acte de presentació al Palau Robert no hi cabia ni una agulla. Hi va ser present una plena representació del món de la gastronomia, cuiners, periodistes i gastrònoms, que no es van voler perdre aquest merescut moment. També van voler acompanyar el Joan Bosch una part de la seva clientela, amics i companys, que van escalfar la sala amb el seu caliu.

§ Joan Bosch: “S’ha de promoure i potenciar la cuina cambrilenca”§

L’exposició de "La cuina dels genis del foc" ha estat el reconeixement a una
trajectòria d’una cuina personal i arrelada a la terra?
És un reconeixement, efectivament, a una trajectòria, però sempre tenint en compte que no és un final del camí, sinó que encara queda molt per fer i per aprendre. No és el punt i final, sinó que és un punt i seguit en la trajectòria, les inquietuds i les ganes d’aprendre de la cuina de Can Bosch. A més, com bé has dit, és una cuina arrelada a la terra, a la mar, a Cambrils i a l’entorn. L’exposició està plantejada com l’acte de respirar: inspirar de la mar, la terra els companys, els proveïdors, els amics, la família, sobretot, i expirar, que és plasmar al plat, a la cuina, allò que has inspirat del teu entorn.

Reivindica, Joan Bosch, una cuina amb denominació d’origen?
La reivindico i és la cuina que realitzo. La nostra cuina, la de Cambrils, té característiques pròpies, com bé dius, una denominació d’origen. Els nostres suquets, els nostres arrossos han marcat la cuina tradicional. Els que practiquem l’art de la cuina hem de tenir molt present aquesta cuina per, posteriorment, nosaltres interpretar-la en els nostres plats. Personalment el que reivindico és que Cambrils torni a estar en el punt que es mereix pel que fa a reconeixement i prestigi culinari. Crec que hem pogut perdre pistonada, no perquè no practiquem una bona cuina, sinó perquè possiblement no sapiguem com promoure-la.

Què en pensa del boom mediàtic envers la gastronomia que hi ha
al nostre país aquests darrers anys?
Sincerament crec que és un boom merescut. Actualment la cuina que es fa al nostre país és la millor cuina del món. Abans es deia que l’eix gastronòmic passava per París. Actualment, l’eix gastronòmic passa per Barcelona i, en aquest sentit, per Catalunya i la resta de l’Estat. Penso que hem d’aprofitar aquest boom, aprofitar-lo en el sentit de donar tot el millor de nosaltres, fent una cuina del nivell que se’ns demana.

Com defineix la cuina que es fa a casa seva?
La cuina de casa és cuina de temporada. Estem en una zona privilegiada i crec que hem de primar els productes que ens ofereix el mar i la terra. Per tant, la carta de casa és com la representació de les estacions. La cuina de Can Bosch és honesta i sincera amb el producte propi i honesta pel que fa al seu tractament. Com hem dit abans, bevem de la tradició, i la cuina de casa es basa en el que he après d’aquesta tradició. Avui en dia està de moda el terme de “cuina d’autor”, a Can Bosch reinterpretem aquesta tradició en els nostres plats.

Què trobem darrere de la figura de Joan Bosch?
No m’agrada parlar de mi, però trobem una persona que ha treballat molt, que és perfeccionista i que li agrada fer les coses ben fetes. Tot això és fruit de la seva educació, en què la família ha estat molt, molt important, i també trobem, no al darrere sinó al costat, una persona molt important que és la Montserrat.

Com veu l’oferta gastronòmica de Cambrils, creu que necessita un
reciclatge per acomplir les expectatives del creixent nivell del turisme?
Ho hem comentat una mica abans, Cambrils ha de basar la seva cuina en la tradició i, a partir d’aquí, que cadascú reinterpreti plats sent honest amb el producte i amb la qualitat que ofereix. El que sí hem de fer és promoure i potenciar la nostra cuina, els nostres establiments i el fet de ser capital gastronòmica de la Costa Daurada. Si mantenim el llistó de la qualitat alt i la promoció és adequada, el turisme de nivell continuarà tenint Cambrils com una de les places a visitar pel que fa al fet gastronòmic.

Comenta aquest article