Tema del mes

Nascuts l'any 1920

Per Ignasi Martí, Lluís Rovira i Barenys

Foto de família dels "biberons" cambrilencs amb els acompanyants, la regidora de Cultura, Neli Queral, i l'alcalde, Robert Benaiges, a la balconada de l'ermita de la Mare de Déu del Camí

Els components de la Lleva del Biberó són nascuts l'any 1920, la qual cosa significa que enguany han complert o compleixen 84 anys d'edat. Van ser mobilitzats a finals d'abril de l'any 1938 i el 25 de juliol del mateix any ja participaven en l'ofensiva republicana a la Batalla de l'Ebre, quan molts d'ells encara tenien 17 anys d'edat. Tal com va assenyalar Pere Godall a la presentació de la trobada, "han passat molts anys i som una lleva que s'extingeix de mica en mica". Tot i això, les ganes de seguir fent trobades no es perden. El darrer dissabte del mes de maig s'ha de celebrar una de les trobades extraordinàries de la Lleva, en aquest cas a Camarasa. Una altra de les cites anuals de la Lleva és la que realitzen cada any el dia 25 de juliol a la cota 705 de la serra de Pàndols, on l'any 1989 van inaugurar un monument en memòria dels morts a la guerra, tant d'un bàndol com de l'altre.

§ L'historiador Pere Clua exposa tots els detalls de la Batalla de l'Ebre davant de nombrosos "biberons"§

L'historiador Pere Clua i Jordi Ferré, de Cossetània

La tarda del 21 d'abril el professor de la URV Pere Clua va explicar els detalls de la Batalla de l'Ebre davant d'un public en què es trobaven nombrosos dels participans de la trobada del dia següent. Els presents a la sala d'actes del Centre Cultural van poder escoltar com l'historiador assegurava que Franco creia incapaç l'exèrcit republicà d'emprendre una ofensiva com la que es va donar a l'Ebre l'estiu de 1938. Clua creu que si les tropes republicanes no van conquerir Gandesa va ser per la falta d'efectius, davant de les tropes franquistes, que aviat van rebre el suport d'efectius d'altres fronts. Tal i com va explicar aquest historiador, la contraofensiva de Franco va començar el dia 2 d'agost, quan van començar els duríssims combats per tal de recuperar el terreny guanyat pels republicans. El brutal efecte dels 400 bombarders de l'aviació franquista queda reflectit en el fet que els habitants de la zona tenien la sensació que "la terra botava". Pere Clua assegura que tot i l'escàs material logístic amb què comptaven els republicans, la tàctica defensiva amb la construcció de nombroses trinxeres i refugis va ser eficient, sobretot tenint en compte la superioritat de l'exèrcit feixista. Durant el relat de la batalla, alguns "biberons" van fer diferents puntualitzacions aportant les seves pròpies vivències.

En el mateix acte, es va procedir a la presentació del llibre Un fusell i un biberó. A la guerra amb 17 anys a càrrec de Jordi Ferré, de l'editorial Cossetània. El llibre és l'edició d'un dietari de Joan Cardona, un "biberó" de Rubí que abans de morir va deixar aquest manuscrit a la seva família. Arran de la publicació d'aquest cas a un programa de TV3, l'editorial Cossetània va decidir emprendre l'edició d'aquesta autobiografia.

Comenta aquest article