Informació general

La Generalitat modifica el decret de sequera i manté les restriccions, després de les pressions rebudes des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre

Per Redacció

Després que aquest passat dimarts arribés al port de Barcelona el primer vaixell carregat amb aigua provinent de Tarragona, el Govern de la Generalitat va decidir ahir, modificar el decret i mantenir les restriccions, després de les fortes pressions polítiques rebudes des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Tot i que les darreres pluges de la setmana passada hagin fet augmentar les reserves dels embassaments fins al 30% de la seva capacitat, el govern va decidir ahir mantenir el nivell d'excepcionalitat 2 per sequera –que prohibeix el reg de parcs i jardins i omplir piscines. L'augment d'aquestes reserves d'aigua feia sortir automàticament d'un nivell d'excepcionalitat a un altre en funció del volum dels embassaments, tot i això, el Govern va modificar ahir d'urgència el decret per mantenir les restriccions. Per tant, el sistema Ter-Llobregat continua en nivell d'excepcionalitat 2 i es mantenen les prohibicions fixades.
Amb aquesta mesura però, el Govern de la Generalitat pot continuar justificant les mesures previstes com per exemple l'enviament de l'aigua en vaixells des del port de Tarragona i les obres de transvasament des de l'Ebre.

El GEPEC-EdC recolza el tancament de l'aixeta dels pous del Camp de Tarragona

El grup ecologista també va emetre ahir un comunicat recolzant la decisió de l'Ajuntament de Tarragona de no enviar més aiguadels pous gestionats per EMATSA per omplir les piscines, regar les gespes i abastir les indústries de l’àrea metropolitana.

Segons ha informat el GEPEC-EdC, l'aigua dels pous del Camp de Tarragona no és un excedent sinó una reserva molt valuosa que ha de servir, en primer lloc, per a la solidaritat amb el propi territori, i en segon lloc, per a la solidaritat amb l’àrea metropolitana. D'altra banda, segons el comunicat emès pel grup ecologista, "sobta que l’alcalde de Reus –Lluís M. Pérez– no hagi pres la mateixa decisió, tot i que esperem que faci una reflexió assossegada de la situació actual del decret de sequera i de les seves incongruències. Incongruències que han posat en evidència un cop més al propi Conseller de Medi Ambient i Habitatge, de qui ens agradaria escoltar una rectificació pública de la seva gestió al Departament, acompanyada d’una digna i exemplar dimissió".

Conseqüències per a la DO Siurana
 
Per altra banda, si es mantenen les extraccions d'aigua en els pous del Camp de Tarragona, aquestes podrien perjudicar molt als aqüífers, i reduir la collita d'oli, segons s'ha alertat des de la DO Siurana.
No obstant, les pluges dels darrers dies han suposat un excel·lent benefici per a la zona que va des de la Ribera d'Ebre fins al Baix Penedès, i han regat de manera molt beneficiosa els arbres que tenien molta necessitat d'aigua. Tot i això, si segueix traient aigua dels pous, i no plou quan més faci falta, la collita es veuria molt afectada.

Aragó demana que s'aturi el transvasament

Des del Govern d'Aragó també s'ha acordat demanar al govern de l'Estat que anul·li el decret que autoritza el transvasament de l'Ebre a Barcelona, atès que han augmentat les reserves dels embassaments catalans. També 'interposarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'article tres del decret, perquè entén que permet la venda de drets d'aigua, i demanarà a la Generalitat que reconegui que s'ha acabat la situació d'excepcionalitat per la sequera.

Comenta aquest article