Informació general

Els "Pirates a la Mediterrània" es poden visitar a la Torre del Port de Cambrils

Per Anna Fargas

Les maquetes de dues torres de vigilància semblants a la torre de l'Ermita i a la Torre del Port mostren la relació de Cambrils amb els "Pirates de la Mediterrània"

"Pirates a la Mediterrània", produïda conjuntament pel Museu Marítim de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, es va inaugurar ahir al vespre a la Torre del Port de Cambrils en el marc dels actes organitzats a Cambrils en motiu del Dia Internacional dels Museus que correspon al 18 de maig

L'exposició consta de 20 plafons en els que es combinen textos, documents, rèpliques que el visitant pot tocar i maquetes que es troben dintre de vitrines. És en aquestes maquetes on es mostren dues torres de vigilància típiques de la costa mediterrània molt semblants a la torre de l'ermita de la Mare de Déu del Camí i a la Torre del Port de Cambrils i que demostren, tal i com va explicar Gerard Martí —director del Museu d'Història de Cambrils— , en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, que "la pirateria que es va produir sobretot en els segles XVI i XVII és parell a tota la Mediterrània i Cambrils no n'és pas absent".

La pirateria avui

L'exposició està dividida en tres plantes, en les dues primeres s'expliquen els orígens dels pirates i la seva història. I és en la tercera planta on l'exposició es centra en Catalunya i es mostren reproduccions de torres de l'època. A més, en aquesta tercera planta, apareix l'apartat de "La pirateria avui" on es fa referència als atacs que actualment encara es pateixen com el cas recent del vaixell de pesca basc segrestat a Somàlia. En aquest sentit, Robert Benaiges –alcalde i president del Museu d'Història de Cambrils– va comentar que la pirateria i la política "s'han confós al llarg dels anys, per exemple el cas de Somàlia anava revestit d'una reivindicació política".

L'exposició estarà oberta fins el 30 d'agost

El Museu d'Història de Cambrils forma part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i participa en la roda d'exposicions que el Museu Marítim programa. "Pirates a la Mediterrània" es troba dintre de la col·laboració entre 15 institucions públiques relacionades amb patrimoni marítim de tot Catalunya, entre les que s'inclou el Museu d'Història de Cambrils.

L'exposició itinerant es va iniciar al Saló Nàutic de Barcelona i la ciutat que l'ha acollit abans que Cambrils ha estat Lloret de Mar.

L'exposició estarà oberta fins el 30 d'agost, en els horaris habituals de la Torre del Port, fins el 30 de juny els caps de setmana i de l'1 de juliol fins el 31 d'agost de dimarts a diumenge. A més aquest cap de setmana la Torre del Port realitzarà jornada de portes obertes en motiu del Dia Internacional dels Museus.

Comenta aquest article