Informació general

Marc Antoine Archer, "la situació actual d'Haití és una mica tensa degut a l'absència de perspectives per la gran majoria de la població"

Per Anna Fargas

Marc Antoine Archer –cònsol d'Haití a Catalunya i Balears– i Ana Belio, presidenta de l'ONGD Grapph

La situació actual d'Haití i les possibilitats de cooperació entre municipis de Catalunya i Haití van ser els temes principals de la xerrada que va tenir lloc ahir al vespre al Centre Cultural en el marc de les VI Jornades Interculturals i Solidàries. Marc Antoine Archer –cònsol d'Haití a Catalunya i Balears i físic industrial– i Ana Belio –presidenta de l'ONGD Grapph (Grup d'Ajuda Permanent al Poble Haitià)—, van ser els encarregats de realitzar la xerrada.

Reforçar l'agermanament entre Cambrils i Miragoane

L'any 2003, l'Ajuntament de Cambrils es va agermanar amb Miragoane, municipi d'Haití. Ana Belio, va comentar que l'objectiu de la xerrada era "establir uns llaços més grans de col·laboració i reactivar les relacions" a més de "presentar la idea de crear una plataforma intermunicipal de solidaritat amb Haití, agermanant diversos municipis de Catalunya amb d'altres d'Haití", per la qual cosa ja s'han iniciat converses amb alguns municipis de Catalunya i d'Haití. Tot i això, de moment el primer i únic agermanament de Catalunya amb Haití és el de Cambrils amb Miragoane.

Absència de perspectives per la població haitiana

En la xerrada, Marc Antoine Archer va presentar 10 eixos de vies d'intercanvi possibles per aconseguir que Haití surti de la situació en que es troba actualment. Alguns d'aquests eixos són un sistema educatiu més complet i complexe que inclogui la formació professional, la investigació, la valoració del medi ambient, la reforestació o l'accés als recursos energètics, ja que tal i com va explicar Archer "Haití només té un 10% del territori electrificat".

La població d'Haití és de 8.400.000 habitants, dels quals el 60% tenen menys de 25 anys; pel que fa a la situació actual d'Haití, Marc Antoine Archer va comentar que "Haití mai havia estat tant present en les notícies com aquests últims mesos degut a les manifestacions pel cost de la vida que han provocat fins i tot la destitució del primer ministre, la situació actual és una situació una mica tensa degut a l'absència de perspectives per la gran majoria de la població d'Haití".

Comenta aquest article