Tema del mes

Cambrils acull la 23a Trobada de la Lleva del Biberó

Per Ignasi Martí, Lluís Rovira i Barenys

Els actes es van haver de fer a l'Ermita a causa de la pluja. A dalt, aspecte que presentava l'Ermita. A la foto del mig, Antoni Quintana, posa la insígnia a l'alcalde. A la de sota, Pere Godall li fa entrega d'un record commemoratiu
Prop de 400 persones es van aplegar a Cambrils el passat 22 d'abril en motiu de la 23a Trobada de Germanor de la Lleva del Biberó, la lleva més jove que va participar a la Guerra Civil. Aquesta trobada és anual i aplega els "biberons" de tot Catalunya. Enguany el punt de trobada ha estat Cambrils.

La pluja, protagonista

El programa d'actes de la trobada estava definit de de feia temps. Però amb una cosa no s'hi comptava, amb la pluja. Aquesta va fer acte de presència des de bon matí, la qual cosa va obligar a alterar part de la programació prevista. Els assistents s'havien de concentrar al Parc del Pescador, lloc on s'havien de realitzar els diferents parlaments i s'havia d'inaugurar un monòlit commemoratiu de la trobada. A causa de les circumstàncies climatològiques adverses, l'ermita de la Mare de Déu del Camí es va convertir en el lloc de concentració. A partir d'aquí el programa d'actes previst es va adaptar al nou escenari. Primer de tot un jove trompetista va fer el toc de silenci. A continuació es va iniciar la tanda de parlaments, en la qual van intervenir la regidora de Cultura –Neli Queral–, el delegat provincial de la Lleva –Pere Godall–, el president de l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó –Antoni Quintana– i, finalment, l'alcalde, Robert Benaiges. Després dels parlaments, l'alcalde va col·locar la llaçada de record de l'Ajuntament de Cambrils a la bandera de la Lleva i va rebre un obsequi de la trobada per part dels organitzadors. Els actes de la trobada van continuar amb la celebració de la missa. Els Amics de la Sardana, que tenien previst fer una ballada a la sortida de missa, amb prou feines van poder fer una petita demostració. La cloenda de la trobada la va posar el dinar de germanor que es va celebrar al restaurant del Pueblo Eldorado Playa. Amb el repartiment de records es va cloure la trobada de Cambrils i es va emplaçar els "biberons" a la trobada del 2005, que se celebrarà a Santa Coloma de Farners, en terres gironines.

Missatge de pau

En els diferents parlaments que es van realitzar es va destacar, per part dels representants de la lleva, el missatge de pau que es vol transmetre amb aquestes trobades. "Les guerres no serveixen per a res, només generen més odi", un missatge que no ha perdut actualitat amb el pas dels anys i que es va repetir en els diferents missatges que es van poder sentir.

Un any de preparació

Cada any recau en els representants d'una demarcació catalana, de manera consecutiva, l'organització de la trobada. La trobada de Cambrils feia més d'un any que s'anava gestant, de manera que a la trobada de l'any passat, que es va celebrar a Lleida, ja es va poder fer l'anunci del municipi que acolliria la trobada del 2004. Pere Godall, delegat provincial de la Lleva del Biberó, i Joan Rovira, representant local de la Lleva, han portat el pes de l'organització amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils.

§ Els 'biberons' cambrilencs §

"Biberons" actualment residents a Cambrils
Tomàs. M. Bassedas Ardèvol, Anton Cabré Ferrando, Agustí Curto Tarragó, Lleó Ferrando Llaveria, Josep Font Castelló, Germà Isidre Cubelles i Tarrós, Germà Narcís Oller, Anton Guri Sirisi, Cristóbal Leva Serrano, Joan Rovira Borràs i Saturnino Salamero Nadal.

"Biberons" traspassats
Joan Badia Massoni, Francesc Ferrando Vidal (mort a la guerra), Joan Feraté Jardí (mort a la guerra), Francisco Fortuny Figueras, Anton Garcia Causí, Josep Garriga Borràs, Antoni Gené Gil, Josep Miralles Alcaraz, Manuel Abelardo Lagunas Recasens, Jaume Margalef Tuset, Benjamí Martí Segarra, Pere Mas Espolet, Francesc Mercè Bel, Joan Moncusí Mulet (mort a la guerra), Lluís Montserrat Ferrando, Ramon Montserrat Ferrando, Francisco Olivé Rom, Fernando Parreu Carreras, Josep Pedrola Colom, Josep Pujol Clavé, Pere Ruana Piñol, Manuel Sans Fortuny, Joaquim Savall Font i Joan Serra Marquès.

Altres "biberons" dels quals no es té notícia
Antonio Bonfill Berengué, Emilio Aguiló Batista, Domingo Bargalló Castellví, Valentí Blasco Vidal, Joan Bori Ferraté, Fernando Castellví Iserta, Emilio Domènech Guinart, Mariano Guinovart Orts, Josep Martí Boada, Enric Massagué Bertran, Joan Matas Mas, Josep Matas Papió, Joan Miró Alegret, Benet Oriol Martorell, Miquel Recasens Sans, Antonio Vallès Vallverdú i Joan Vernet Torné.

Comenta aquest article