Informació general

L'Escola Taller recuperarà tres embarcacions tradicionals en un mòdul de mestre d'aixa

Per Berta Ruiz

Les barques Clacrancs i Lucentum II es troben, actualment, al recinte del Molí de les Tres Eres

El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha aprovat recentment onze nous projectes d'Escoles Taller per al Camp de Tarragona amb un pressupost de total de 7 milions d'euros.

Les entitats promotores i beneficiàries dels projectes subvencionats per la Generalitat són els ajuntaments de Tarragona, Reus, El Vendrell, Valls, Calafell, Cunit, Cambrils, Salou i l'Espluga de Francolí, així com el Consell Comarcal del Baix Camp i el Consorci Municipal del Camp de Tarragona format pels ajuntaments d'Alcover, Constantí i La Selva del Camp. Els projectes ocupara a un total de 270 joves –menors de 25 anys– que estan en l'atur, i durant dos anys realitzaran l'aprenentatge d'una professió.

Recuperació de tres embarcacions tradicionals i millores a la Torre del Port

Pel que fa a Cambrils, les actuacions aprovades seran la reconstrucció, en un novedós taller de mestre d'aixa, de les embarcacions Calacrancs, Lucentum II i la Marinera –que està instal·lada al Parc del Pescador–, així com l'arranjament i millora de la Torre del Port de Cambrils, com a novetats d'enguany i també se seguiran fent els mòduls de pintura i jardineria. Sobre aquesta qüestió, el regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas– explicava a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls sobre l'aprovació d'aquest projecte per part del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Salvador Matas va explicar que enguany, l'Escola Taller de Cambrils realitzarà un total de tres mòduls formatius, de vuit alumnes cadascun. Aquests mòduls són el de pintura i jardineria, que ja es venia fent darrerament, i enguany com a novetat, el SOC ha volgut tirar endavant també el mòdul de mestre d'aixa. Matas explicava que aquest nou mòdul té una doble vessant positiva, per una banda es recupera un ofici pràcticament desaparegut i per altra banda –i mitjançant el Museu d'Història de Cambrils– es recuperaran tres embarcacions tradicionals com la "Calacrancs", "Lucentum II" i la "Marinera", "una recuperació molt maca i important, que enllaça amb la tradició marinera de Cambrils i de recuperació del patrimoni tradicional".

Sobre aquesta qüestió, el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí– també va apuntar a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls sobre aquest mòdul de mestre d'aixa i les embarcacions que seran recuperades. Un d'elles, la "Calacrancs" va ser adquirida per l'Ajuntament de Cambrils –en subhasta– l'any 1999 i forma part del fons del Museu d'Història de Cambrils. La "Lucentum" també pertany al Museu i va ser donada per un particular cambrilenc, i la tercera, la "Marinera" que és l'embarcació que està instal·lada dins del recinte del Parc del Pescador i també serà millorada. Segons explicava ahir Gerard Martí, tant la "Calacrancs" com la "Lucentum" es troben actualment dins del recinte exterior del Museu de les Tres Eres, i ambdues es troben en un estat de conservació no òptim. De fet, amb aquest taller de mestre d'aixa, es recuperaran i s'arranjaran.

Pel que fa a la datació d'aquestes tres embarcacions, les tres van ser construïdes després de la Guerra Civil. La "Calacrancs" data possiblement, dels anys 60 i va ser construïda a Cambrils pel mestre d'aixa Joan Vives; mentre que la "Lucentum II" deu datar dels anys 40 i va se construïda a la illa de Tabarca, a Alacant.

D'altra banda, en la Torre del Port també s'hi faran tasques de millora i manteniment, sobretot en la pintura del seu interior.

Altres mòduls de pintura i jardineria

Pel que fa als altres treballs que es realitzaran en els altres dos mòduls, Matas va explicar que es faran tasques de manteniment en els equipaments escolars, com manteniment i rehabilitació. Ja està previst actuar en el CEIP Joan Ardèvol, CEIP Marinada, CEIP Cambrils i el Centre Cultural. També es faran tasques de manteniment en el mobiliari urbà com bancs, papereres, jocs infantils, fanals, etc.

En el mòdul de jardineria es farà el manteniment i conservació d'espais verds i instal·lacions de reg, que aquesta vegada es concentrarà en el parc del Molí de la Torre –una zona annexa al barranc del Regueral– i també a la zona d'arbrat del carrer de Francesc Català i Roca, el carrer de Joan Bardina, el carrer Artur Martorell i el carrer de muntanya de la Mola.

D'acord amb el conveni amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, cada mòdul té una formació teòrica de sis mesos, i després es fa un contracte laboral durant un any i mig, durant el qual es realitzen totes aquestes pràctiques. L'Escola Taller de Cambrils iniciarà el seu curs, el proper 16 de juny.

Comenta aquest article