Cultura

Els poetes Juan López-Carrillo i Juan Carlos Elijas, protagonistes de l'Aula de Poesia

Per Berta Ruiz



Ramon Garcia Mateos fent la presentació de Juan López-Carrillo i Juan Carlos Elijas
Els poetes Juan López-Carrillo i Juan Carlos Elijas van ser els grans protagonistes el passat divendres al vespre al centre Les Basses, d'una nova sessió de l'Aula de Poesia de la Universitat Rovira i Virgili a Cambrils.

El primer en iniciar el recital va ser Juan López-Carrillo amb el seu darrer llibre publicat l'any 2006, Los muertos no van al cine. Un llibre de poemes quotidians i propers, on el dia a dia és el gran protagonista de la història. L'amor, la por, la desesperació, el somriure, la possessió i el buit formen part de la seva obra. Una poesia molt propera, que Juan López-Carrillo omple de constants tocs d'humor i d'ironia.

Cal destacar també, la seva àmplia trajectòria literària amb tot un seguit de llibres de poemes com Los años vencidos (1997), Poemax (1999) i 69/modelo para amar (2001), un llibre de poesia visual. Els seus poemes també s'han recollit en antologies i llibres col·lectius com: Pasión primera (1984), Homenaje a Vicente Aleixandre (1986), Onze poetes a la Vaqueria (2000), Tempestades de amor contra los cielos. Homenaje a José Agustín Goytisolo (2000), Los versos satíricos (2001), Palabras frente al mar (2003) i El origen del mundo (2004). A més, Juan López-Carrillo també va ser l'encarregat de l'edició del llibre Cambrils. Retrat amb paraules, editat l'any 2005.

Després de la intervenció de Juan López-Carrillo va ser el torn del tarragoní, Juan Carlos Elijas. En la seva àmplia trajectòria literària hi destaca el seu primer poemari Vers.o.s. atávicos, publicat l'any 1998. De l'any 2003, és l'obra La tribu brama libre, en la què reuneix textos escrits entre els anys 1999 i 2001. L'any 2004 edita Versus inclusive, un CD-llibre, que va culminar una trilogia sota el títol de LasTres (PoeTría 1997-2003). També ha inclòs algunes de les seves obres en títols com La decisión de naufragar, Palabras frente al mar o en l'edició del V Premi de Poesia Vila de Sant Boi. La seva darrera obra Camino de Extremadura (2005) va ser mereixedora del Premio de Poesía Miguel Labordeta l'any 2003 atorgat pel Govern d'Aragón.

Comenta aquest article