Informació general

L'Ajuntament s'oposa a l'ampliació del port esportiu de Salou perquè afectaria greument al litoral cambrilenc

Per Berta Ruiz

Vista aèria del port de Salou

L'Ajuntament de Cambrils es mostra totalment contrari a la proposta d'ampliació del port esportiu de Salou, entorn a uns 80 metres cap a l'interior del mar.

L'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, juntament amb el regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas– van exposar ahir en roda de premsa alguns detalls d'aquest possible projecte que podria tirar endavant al municipi veí, i que afectaria de manera molt important al litoral cambrilenc.

L'ampliació del port esportiu de Salou afectaria molt al litoral cambrilenc

Segons va explicar Robert Benaiges, aquesta ampliació "seria un fet molt greu per Cambrils, perquè històricament s'ha demostrat que sempre que hi ha hagut una obra pública o privada en l'àmbit d'afectació del litoral, la degradació de les platges de Ponent d'aquest d'àmbit sempre queden perjudicades d'una manera molt important". De fet, segons va dir Benaiges, "qualsevol obra que afecti el sistema de corrents i de dipòsit de sediment de sorres genera problemes greus en les costes que estan immediatament al sud, i no podem permetre que això torni a passar".

Tot i que des de l'Ajuntament de Salou s'ha explicat al consistori cambrilenc que si no hi ha un estudi que garanteixi la no afectació de les platges cambrilenques, aquest projecte no es tiraria endavant. Robert Benaiges i Salvador Matas van reiterar ahir que, "l'experiència ens demostra que cada vegada que hi ha hagut una obra d'aquestes característiques hem patit i ens ha costat milions d'euros. Només cal pensar en el cost de les infraestructures de protecció de les platges i en els diners que han hagut de ser pagats en part pels veïns del municipi afectat. Per això no tolerarem una obra d'aquestes característiques encara que sigui en un municipi veí". A banda, segons es va exposar ahir en la roda de premsa, des del Ministeri de Medi Ambient també es va presentar fa uns mesos un projecte sobre la situació d'alguns dels ports esportius de les costes de tot l'Estat, en el què es parlava sobre el port esportiu de Salou i es demanava la seva desaparició. Tot i aquest estudi, des de l'Ajuntament de Cambrils es reitera que "això no es vol, sinó que no es vol una ampliació del port cap a l'interior del mar".

Segons va argumentar ahir Robert Benaiges, des de Cambrils es plantejaran tots els estudis i raonaments possibles per evitar que es tiri endavant aquesta ampliació, i "s'aplicarà tot l'argumentari legal i el que faci falta per evitar-ho".

Construir un port esportiu en un altre àmbit

Per la seva part, Salvador Matas va recordar que Salou té una altra possibilitat per ampliar el seu nombre d'amarrament, que és construir un port esportiu en un altre àmbit –situat més a prop del Cap de Salou– i que els hi permetria fer una major ampliació de la seva flota d'embarcacions esportives. Matas va afegir també, que "no estem demanant que es tregui l'actual port esportiu, però sí que es respecti i no es produeixin unes conseqüències molt negatives i molt costoses, com són l'aportació de sorra i la regeneració de les platges. Ara hem arribat a un cert equilibri que ens ha costat fins i tot cessions de terreny al passeig de Ponent, però estem en una situació bastant bona, i no podem permetre que es trenqui això. Les platges són un actiu fonamental de la nostra població, i per Salou també, i hem de lluitar per elles fins al final".

Finalment Benaiges, va explicar que desitja que "tothom hi posi seny, i que el que se'ns va dir des de l'Ajuntament de Salou de fer estudis alternatius fets per ells, els hi demostrin la problemàtica. No volem perjudicar al Club Nàutic de Salou, però guanyar uns pocs amarraments pot representar uns perjudicis enormes pel propi municipi de Salou –sobretot en la zona del barranc de Barenys– i sobretot a Cambrils i davant d'això anirem on faci falta".

Cal recordar que el dia 2 d'agost de l'any 2006, Revista Cambrils Diari Digital també va informar sobre aquest tema. Aleshores, l'Ajuntament de Cambrils va decidir presentar al·legacions al Pla de Ports de la Generalitat per evitar l'ampliació del port de Salou. En aquell moment, l'alcalde de Salou, Esteve Ferran, va fer costat a l'alcalde cambrilenc oposant-se, també, a l'ampliació del port esportiu de Salou.

Comenta aquest article