Esports

XXV Cros de Cambrils

Per Ferran Tuset

Roger Roca i Joan Ramon Moya a l’esprint final

El passat dia 30 de novembre, es va disputar el XXV Cros de Cambrils i el XXXVII Trofeu Salceda i Castells, competició inclosa a la lliga de cros de la Federació Catalana d’Atletisme i a la lliga comarcal de cros del Consell Esportiu del Baix Camp. L’organització va anar a càrrec del Club Atletisme Cambrils, amb el suport de diverses institucions i aportacions d’entitats privades.

Tenint en compte la magnitud de l’esdeveniment, va ser concedida l’organització del Campionat Territorial de la Federació Catalana d’Atletisme de les categories infantil, cadet, juvenil, júnior, promesa, absolut i veterà.

Campionat Territorial de la Federació Catalana d’Atletisme

Aquesta competició va aplegar una participació de vora 200 atletes provinents de força indrets de la geografia catalana, repartits en 20 categories dins els vessants masculí i femení. Fins i tot es va desplaçar a la nostra localitat una nodrida participació d’atletes d’Andorra, la qual cosa va donar un caire d’internacionalitat a aquesta edició, edició que ha representat ser la 25a. Un motiu de satisfacció per a un club modest econòmicament poder mantenir l’organització d’una competició oficial durant un número tan significatiu d’anys, tenint en compte la càrrega de prestigi que comporta l’antiguitat.

De fet, és l’única organització oficial que el Club Atletisme Cambrils pot oferir a la localitat, atesa la manca d’una instal·lació on poder efectuar els entrenaments i on es podrien dur a terme diversitat d’esdeveniments atlètics.
A més, la climatologia va voler acompanyar el bon desenvolupament de les diverses curses de què constava la competició, que es van anar succeint per l’escenari habitual de la riera d’Alforja amb gran puntualitat. La novetat de dotar de premis econòmics els primers classificats de les categories superiors va possibilitar la presència d’atletes d’alt nivell català i estatal que van proporcionar un gran espectacle al públic assistent. Ho constaten els duels presenciats a les categories absolutes, en què les victòries es van produir a l’esprint.

Apartat masculí

Roger Roca (CA Igualada) es va imposar en els darrers metres a Joan Ramon Moya (CA Valls d’Andorra) després d’un frec a frec mantingut des del mateix moment del tret de sortida. La qualitat dels dos participants queda constatada per les següents dades de la temporada passada:

Roger Roca
– 8è al Campionat de Catalunya de Cros.
– 4t al rànquing català als 10.000 metres llisos i a la marató.
– 8è al rànquing espanyol de marató.

Joan Ramon Moya
– 5è al Campionat de Catalunya de Cros.
– 22è al Campionat d’Espanya de Cros.
– 6è al rànquing català als 10.000 metres llisos i 7è als 3.000 obstacles.

Apartat femení

L’Anna Bové i Marta Gómez (ambdues del Club Íntegra-2) van calcar la cursa masculina, imposant-se l’Anna per l’escàs marge d’un segon. Les seves dades de la temporada passada també mostren l’alt nivell de la cursa:

Anna Bové
– 1a als 3.000 metres llisos al Campionat de Catalunya de pista coberta.
– 1a als 800 metres llisos al Campionat de Catalunya a l’aire lliure.
– 7a als 800 metres llisos al Campionat d’Espanya a l’aire lliure.
– 2a al rànquing català als 800 metres llisos i 11a al rànquing espanyol.

Marta Gómez
– 3a als 3.000 metres obstacles al Campionat de Catalunya a l’aire lliure.
– 14a als 3.000 metres obstacles al Campionat d’Espanya a l’aire lliure.
– 4a al rànquing català als 3.000 obstacles i 7a al rànquing espanyol.

D’aquesta manera els aficionats locals a l’atletisme van poder ser testimonis d’una prova d’atletisme federat d’alt nivell. Una altra novetat va ser el conveni de col·laboració del Club Atletisme Cambrils i la Delegació Territorial de la Federació Catalana d’Atletisme amb la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat Rovira i Virgili. Fruit d’aquest conveni va ser la participació activa de quatre estudiants de fisioteràpia, que van ajudar força atletes a recuperar la malmesa musculatura després de l’esforç.

En aquesta edició vam poder comptar amb la presència del màxim exponent local, l’Ignasi Fernández, que va ser el vencedor fa dos anys. Tot i que el seu nivell atlètic actual no és el més adient, no es va voler perdre el 25è aniversari del cros. Finalment, esmentar que un ampli ventall de mitjans de comunicació es van fer ressò de l’esdeveniment. A més dels d’àmbit local, Revista Cambrils i Ràdio Cambrils, també hi van ser presents diaris de caire territorial i, com a novetat, TV Reus. A l’àmbit esportiu més proper, els atletes locals millors classificats de cada categoria van ser:

Quadre de millors classificats locals

ABSOLUT MASCULÍIGNASI FERNÁNDEZ8è CLASSIFICAT
INFANTIL MASCULÍCARLOS MARTÍNEZ6è CLASSIFICAT
INFANTIL FEMENÍÀGATA CASADO5a CLASSIFICADA
ALEVÍ MASCULÍÀLEX RODRÍGUEZ6è CLASSIFICAT
ALEVÍ FEMENÍJUDITH CODORNIU14a CLASSIFICADA
BENJAMÍ MASCULÍPAU GIMENO4t CLASSIFICAT
BENJAMÍ FEMENÍHELENE RODRÍGUEZ4a CLASSIFICADA

Cal fer menció especial del segon lloc assolit per Adrià Triviño, del CEIP Cambrils, a la categoria benjamí masculí. Aquests atletes van seguir gaudint de la tradició de premiar el millor atleta local de cada categoria, que ja ha arrelat amb força al nostre cros. Per novè any consecutiu s’ha seguit aquesta iniciativa que intenta motivar els joves atletes locals a continuar amb interès la pràctica de l’atletisme. Aquests trofeus van ser cedits per diferents comerços i entitats locals, als quals el Club Atletisme Cambrils agraeix la seva generosa col·laboració.
L’entrega de trofeus va tenir per escenari el Parc del Pescador, creant un ambient acollidor a l’apartat més desitjat pels participants.

El XXV Cros Cambrils ha significat, tanmateix, el primer de tot un seguit d’actes pensats per la junta directiva del club i que han de tenir lloc durant el 2004 per a commemorar que el Club Atletisme Cambrils celebrarà el seu 25è aniversari.

Comenta aquest article