Informació general

La situació de la dona discapacitada en la societat centra la xerrada "El normalisme i la dona amb discapacitats"

Per Anna Fargas

Carme Riu durant la seva xerrada a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran

Dintre del marc de la VI Jornada de les Dones, organitzada per l'Àrea de Polítiques Socials i Salut de l'Ajuntament de Cambrils, ahir al vespre es va dur a terme una xerrada, a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran, titulada El normalisme i la dona amb discapacitats i conduïda per la psicòloga, pedagoga i presidenta de l'Associació de Dones No Estàndards, Carme Riu.

Abans d'iniciar la xerrada, Carme Riu va voler explicar en què consisteix l'associació que presideix, dient que "ens anomenem no estàndard enlloc de dones amb discapacitats,  les dones no estàndards tenim major violència que les altres dones degut al fet que ens escapem molt del model que la mirada masclista té sobre la dona; de tota manera som dones com les altres i nosaltres ho reivindiquem perquè fins fa poc ni com a tals se'ns tenia".

Carme Riu: "La nostra és una diversitat més de la natura, per això encara estem vivint, siguem com siguem"

La xerrada es va centrar en la situació de la dona amb discapacitat i en la seva participació en la societat. Carme Riu va explicar que "les dones hem participat en la construcció d'aquest món, però hem estat invisibles, i a la dona amb discapacitat ni se l'ha deixat participar". Pel que fa a la societat, Riu va comentar que "la problemàtica en que es troba la societat actual és que qualsevol diversitat la considera un problema més que una riquesa, i la nostra no és més que una diversitat més de la natura, per això encara estem vivint, siguem com siguem".

Segons Carme Riu s'estan fent progressos en la normalització de la dona, "crec que s'està avançant lentíssimament, però s'està avançant i això és l'important; ara es parla molt i molt però els fets continuen essent els mateixos". Tot i això Riu va explicar que encara queda un llarg camí on l'home hi té un paper important,  "hem de deixar de parlar i actuar, però per això també necessitem que l'home ocupi l'àmbit privat, perquè nosaltres ja hem ocupat l'àmbit públic; els homes no saben el que es perden al no entrar en l'àmbit privat i mentre ells no entrin en aquest àmbit, la societat no estarà equitativament repartida, els homes si no participen en l'àmbit privat no tindran un paper massa important en la societat, depèn d'ells que hi hagi una mica més de canvi, necessitem que s'impliquin més i que sàpiguen que estimar no és posseir".

Els actes de la Jornada de les Dones continuaran avui amb la xerrada "Voler és poder" a càrrec de Gregoria Rosenboom, empresària del Baix Camp i membre del Ple de la Cambra de Comerç de Tarragona i de Anna Vilallonga, empresària de Cambrils i membre del Comitè Executiu de PIMEC Baix Camp, a les 18 hores al Centre Cultural.

Comenta aquest article