Informació general

La Generalitat podria impulsar una Àrea Residencial Estratègica en una zona propera a la urbanització dels Ametllers

Per Berta Ruiz

La proposta de creació d'una àrea residencial és a la zona que limita amb el vial de Cavet i entre la riera de Maspujols i la urbanització Els Ametllers

Aquesta mateixa setmana, el passat 19 de febrer, Revista Cambrils Diari Digital informava de l'aprovació del document d'objectius i propòsits sobre la posada en marxa de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) des de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya. Recordem que en aquest document, s'inclouen un total de 100 Àrees Residencial Estratègiques a 86 municipis catalans, amb la construcció de més de 90.157 habitatges en més de 1.598 hectàrees. En aquest projecte també s'hi troba Cambrils, dins de l'àmbit del Camp de Tarragona.

Revista Cambrils Diari Digital s'ha posat en contacte amb l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– per tal d'avançar alguns detalls d'aquest futura implantació d'una Àrea Residencial Estratègica al nostre municipi. En primer lloc, Benaiges va explicar que el projecte d'impulsar aquestes Àrees Residencials Estratègiques (ARE) té com a objectiu principal aconseguir habitatge protegit i donar satisfacció a les necessitats que té molta gent per accedir a l'habitatge. De fet, aquesta necessitat es fa molt evident a Cambrils, ja que segons va detallar Benaiges, en només un mes s'han realitzat un total de 420 consultes oficials relacionades amb l'accés a l'habitatge. Robert Benaiges va explicar que des de l'Ajuntament s'hi està treballant per tal de donar resposta a aquestes inquietuds i demandes de la gent, de fet, recentment l'Ajuntament va signar amb la Generalitat de Catalunya un conveni per a la construcció de 102 habitatges de protecció oficial de lloguer al municipi.

Proposta d'Àrea Residencial Estratègica a una zona propera als Ametllers

Amb aquesta inquietud de construir Àrees Residencials Estratègiques arreu del territori català, la Generalitat de Catalunya ha proposat que un dels polígons de Cambrils, que encara no està desenvolupat, pugui convertit-se en una Àrea Residencial d'aquestes característiques. Des del consistori cambrilenc s'ha proposat una zona que està entre la riera de Riudoms, la urbanització dels Ametllers –a tocar del camí del Corralet–, el CEIP Guillem Fortuny i el vial de Cavet; el que s'anomena Sòl Urbanitzable No Delimitat A (SUND-A). Segons Benaiges, "aquesta zona és molt adient per les seves característiques i la seva propietat". La possible posada en marxa d'aquesta Àrea Residencial Estratègica, representa segons Benaiges, l'acompliment d'una sèrie d'objectius molt importants. En primer lloc es crea habitatge protegit, perquè el 50% dels habitatges que es construeixen han de ser protegits. A banda, aquestes Àrees es desenvoluparan de forma integrada amb la trama urbana existent i tindran una adequada dotació d'equipaments i serveis. Això segons Benaiges, des del punt de vista municipal suposa un important avantatge, ja que tots els equipaments que es necessitin i depenguin de la Generalitat seran assumits, construïts i costejats des del govern català. Per tant, tal i com afirmava ahir Benaiges, "això és un gran avantatge. Hem de veure si necessitem escoles, si necessitem algun CAP...".
D'altra banda, en aquesta zona del polígon també hi passa l'enllaç d'accés entre la variant i el vial de Cavet. Sobre aquesta qüestió, Benaiges va avançar que "intentarem que també sigui assumit per la Generalitat, així la construcció d'aquest vial d'accés no s'hauria de fer front des dels veïns ni de l'Ajuntament".
A més, el projecte es faria per cooperació, és a dir, la pròpia Generalitat de Catalunya seria la impulsora. Un altre dels avantatges més importants del desenvolupament d'aquesta zona serà l'agilització de tot el procés administratiu, en quant a tramitació. De fet, segons Benaiges, en aquest cas es faria en un any, quan normalment es triga uns tres anys aproximadament.

"La última paraula la tenen els veïns"


L'Ajuntament de Cambrils s'ha reunit amb els veïns i propietaris en aquesta zona, i també han mantingut una trobada amb el director general d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya –Joan Llord–, que també ha pogut parlar directament amb els representants veïnals d'aquesta zona. Segons Benaiges, "hi ha hagut molt bona predisposició per part dels veïns. Seria important, des del punt de vista municipal, però també des del punt de vista dels veïns, ja que es tindrien tota una sèrie d'avantatges i s'aconseguirien molts objectius. A més d'urbanitzaria un polígon que queda al mig, entre els Ametllers i Vilafortuny".

En les seves declaracions, Robert Benaiges va insistir que "tot depèn de l'últim acord amb els veïns. Qui té la última paraula i, l'Ajuntament estarà al costat de qui té la última paraula, són els propis veïns. Si volen, ho troben convenient i consideren que és positiu, endavant". Segons va comentar Benaiges, "estic esperançat, perquè els objectius són molt importants i aconseguim acomplir moltes coses: equipaments, vivendes protegides, connexions viàries... i és molt interessat i encertat que s'hagi pensat en aquest polígon".
No obstant, la decisió s'ha de prendre gairebé de manera immediata, ja que segons va explicar Benaiges, hi ha d'haver una pronunciació en primera instància el proper mes de març. Posteriorment, s'hauria de fer tot el procés de l'aprovació inicial, després un segon període per fer les al·legacions pertinents. Properament, se celebrarà una reunió dels veïns en assemblea per comentar tota aquesta qüestió.

Comenta aquest article