Informació general

Es posa marxa l'Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a Cambrils

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Salvador Matas, Robert Benaiges, Xavier Grau, Santiago Castellà i Ramón García Mateos
Ahir al migdia es va fer al Centre Cívic Les Basses, l'acte d'inauguració de l'Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a Cambrils, dins del projecte de consolidació del Campus Extens de la universitat en el territori. Un projecte de col·laboració de la URV amb ajuntaments de la demarcació de Tarragona, per crear espais físics però a la vegada virtuals, en els què la universitat posa a l'abast del territori tot el seu ventall d'activitats educatives i culturals.

A l'acte d'inauguració hi van ser presents l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas–, el rector de la Universitat Rovira i Virgili –Xavier Grau–, el vicerector de la Universitat Rovira i Virgili –Santiago Castellà– i el director de l'Antena del Coneixement de Cambrils –Ramón García Mateos–.


El primer en prendre el torn de paraula va ser el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas– que va destacar la important aposta per l'educació que el govern municipal està fent en educació en els darrers anys. Sobre aquesta aposta, Salvador Matas va recordar la recent posada en marxa del Pla Educatiu de Ciutat (PEC), que marca la idea fonamental de l'educació al llarg de tota la vida i la implicació de tots els agents de la societat en un marc educador. Segons va explicar Matas, "volem convertir la nostra ciutat en un referent universitari i tenir un rol important dins del Camp de Tarragona". Sobre aquesta intensa relació de Cambrils amb la URV, Salvador Matas va recordar el bon funcionament de les activitats universitàries que es realitzen a Cambrils com els Cursos d'Estiu de la URV i l'Aula de la Gent Gran a Cambrils.


Configurar un Campus Extens de la URV

En la seva intervenció, el vicerector de la URV –Santiago Castellà– va voler agrair la complicitat mantinguda amb l'Ajuntament de Cambrils, a la vegada que va afirmar que "Cambrils ja és una vila universitària". Santiago Castellà va reiterar la posada en marxa d'un projecte d'implicació entre la universitat i el seu territori, "amb una presència activa de la universitat en l'espai físic de l'Antena del Coneixement, on es puguin organitzar i articular totes les activitats de la URV en el municipi". Segons va anunciar Castellà, "amb aquesta obertura, volem oferir un bon servei, en primer lloc als estudiants cambrilencs de la URV, que són més de 300. Aquí trobaran un punt de connexió directa amb la universitat i podran fer el mateix que fan en qualsevol campus universitari, com connectar-se amb el campus electrònic de la universitat, penjar les pràctiques, estar en contacte amb els professors, accedir a les bases de dades de la biblioteca o realitzar qualsevol tràmit administratiu".
D'altra banda, l'Antena del Coneixement ha d'esdevenir també un projecte de dinamització cultural, amb les activitats que es realitzin a l'aula de teatre, l'aula de música, la coral de la URV, l'aula de cinema o l'aula d'art, per tal d'organitzar un circuit actiu d'activitats.


Programa d'activitats per al curs 2007-2008

El nou director de l'Antena del Coneixement de Cambrils –Ramón García Mateos– va avançar ahir en aquesta presentació el programa d'activitats que es realitzaran fins al proper mes de juny.
Segons va detallar García Mateos, l'Antena del Coneixement assumirà tota una sèrie d'actes i activitats que des de la URV es venien fent a Cambrils, com l'Aula de la Gent Gran, els Cursos d'Estiu de la URV i el Seminari Memòria i Veu Maria Dolors Medina.

L'acte inaugural de l'Antena del Coneixement i de la nova Aula de Poesia serà el proper 29 de febrer, amb l'acte "Dit i cantat", que comptarà amb l'actuació de l'actor i director teatral Luis Felipe Alegre i el cantautor Adolfo Osta que interpretarà música tradicional. Dins d'aquesta nova Aula de Poesia, cada divendres de final de mes es programaran un seguit d'actes. El dia 28 de març hi intervindran Alfredo Gavín i Robert Benaiges; el dia 25 d'abril amb Juan López Carrillo i Juan Carlos Elijas; el dia 30 de maig amb Sara Pujol i Olga Xirinacs i del 25 al 27 de junt les Jornades d'homenatge a Gerard Vergés.
A banda, dins del programa d'activitats de l'Antena del Coneixement s'organitzaran mensualment un seguit d'actes de diferent temàtica. Al mes de març es farà un Cine-fòrum en motiu del Dia Internacional de la Dona; al mes d'abril es farà una Marató de cinema de terror a l'IES Cambrils; al mes de maig s'organitzarà una taula rodona sota el títol de "Entorn a l'educació i a l'informe PISA". Ja a l'estiu, entre els dies 7 i 11 de juliol es farà una nova edició del Seminari sobre educació Maria Dolors Medina "Memòria i Veu" i s'iniciaran els Cursos de la Universitat d'Estiu.


L'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– també va voler agrair a la URV, "aquesta voluntat d'implicació en el territori i atendre les necessitats del territori", així com la implicació de Cambrils amb l'educació. D'altra banda, va voler fer una crida a la població per tal que utilitzi aquesta eina. Finalment, el rector de la URV –Xavier Grau– també es va mostrar molt satisfet de la posada en marxa d'aquest projecte que té els seus orígens l'any 2000, responen a la visió estratègica de la universitat de "compromís amb el territori".  Una visió de servei de proximitat al territori, amb la implantació en diferents ciutats i el creixement del "Campus Extens". D'altra banda, Xavier Grau també va recordar un dels principals objectius de l'Antena del Coneixement –com a punt d'emissió i difusió– i promoció i distribució de l'activitat cultural en el territori.

Comenta aquest article