Informació general

La Cooperativa Agrícola tanca la campanya de l'oli amb una xifra rècord de 700.000 litres

Per Berta Ruiz

Imatge de l'oli produït a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

La campanya de l'oli d'enguany s'ha tancat batent rècords en la producció d'oli arribant als 700.000 litres –extrets d'un total de 3,3 milions de quilos d'olives recollits–, tot i que a l'inici de la campanya es feia una previsió d'uns 800.000 litres d'oli produïts, amb una entrada total d'olives de 4 milions de quilos. No obstant, la xifra d'aquesta campanya és espectacular, ja que suposa el doble del que es va produir l'any passat, quan es va arribar als 350.000 litres d'oli. Cal destacar però, que enguany ha estat un any de collita forta dins del cicle bianual de l'oliver.

El gerent de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –Lluís Abella– ha explicat, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls d'aquesta excel·lent campanya que ha donat com a resultat un oli d'altíssima qualitat. Tot i que prèviament es preveia una entrada d'olives entorn als 4 milions de quilos, Lluís Abella explica que a causa de la meteorologia, aquesta xifra s'ha reduït una mica. Per contra, segons explica Lluís Abella s'ha obtingut un rendiment percentual molt alt en l'elaboració de l'oli, ja que a causa d'aquest clima tant sec que estem tenint, "al nou ploure, les olives tenen més oli que no pas aigua i ragen molt més. Per tant, representa que els pagesos poden fer més oli amb menys olives".
La campanya d'entrada d'olives a la Cooperativa Agrícola de Cambrils es va tancar entorn el dia 20 de gener, força més tard en relació a d'altres campanyes, degut a les grans quantitats d'olives recollides enguany.

Qualitat excepcional

Pel que fa a la qualitat, la campanya d'enguany és excepcional, motivada per tot un seguit de mesures que s'apliquen tant en les plantacions d'olivers com en el procés d'elaboració de l'oli. Segons explica Abella, "amb les proves i les analítiques que sempre fem, ens estan donant una qualitat molt alta. A part del control d'entrada de les olives, també fem controls a peu de camp, per aconseguir un oli de qualitat".

Pel que fa al preu de venda de l'oli, el mercat a l'engròs ha baixat una mica, segons ha explicat Lluís Abella, perquè enguany s'ha produït molt d'oli sobretot provinent del sud de l'Estat, "que és el que marca una mica la pauta del mercat, tot i que a nivell de qualitat el nostre oli no es pot comparar amb l'oli provinent del sud". Pel que fa a l'oli que es ven al detall el preu es manté igual, que està sobre els 4,40 euros el litre, un preu força baix segons Abella, "perquè estem parlant de l'oli de més qualitat que hi ha al mercat. Però d'altra banda, també el mantenim perquè volem que arribi al consumidor". Aquest preu també ve pactat des de la Denominació d'Origen Siurana.

Comenta aquest article