Informació general

L'Agència Catalana de l'Aigua engega un estudi mediambiental sobre l'estat de les rieres i les conques fluvials

Per Berta Ruiz

Aspecte de la riera de Maspujols
Aspecte de la riera de Maspujols

L'Agència Catalana de l'Aigua ha iniciat la revisió i l'actualització del Pla Hidrològic dins de l'àmbit de les Conques Internes de Catalunya, amb criteris i eines d'acord amb les Directives Europees que són d'aplicació, inclosa la Proposta de Directiva Comunitària en l'àmbit de la política de l'aigua.

Dins del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua, amb el suport de la Direcció General de Participació Ciutadana, ha engegat uns processos participatius per tal de tenir en compte les aportacions de la ciutadania, de les administracions locals i dels diferents agents socials i econòmics al voltant de la gestió integral de l'aigua. Dins d'aquests processos s'integren 16 zones de treball a tot Catalunya –contemplant tot tipus de lleres com rieres, barrancs, rius, aigües superficials i subterrànies permanents o no permanents– entre les quals hi ha l'àmbit de les rieres meridionals, que engloba una petita part de la comarca del Tarragonès, la comarca del Baix Camp i una zona de la comarca del Baix Ebre, com els municipis de l'Ametlla de Mar, el Perelló i l'Ampolla.

Les tres grans rieres cambrilenques a estudi

Dins del terme municipal cambrilenc, tres de les nostres grans rieres formen part d'aquest estudi d'anàlisi: la riera de Maspujols, la riera d'Alforja i la riera de Riudecanyes. En el mapa de localitzacions elaborat per l'Agència Catalana de l'Aigua, la riera de Maspujols presenta en tot el seu recorregut un major nombre de punts problemàtics. Al capdamunt de la riera –a la zona de Vilaplana– s'hi detecta un punt de contaminació per insuficiències en el tractament d'aigües residuals urbanes. Més avall, en una zona propera al terme municipal de Riudoms també s'hi detecta un altre punt d'alteracions morfològiques dels marges fluvials i de les zones humides de la riera, i una mica més avall del terme municipal de Riudoms s'hi localitza un altre punt de contaminació pel tractament d'aigües residuals urbanes. Finalment, ja en el terme municipal de Cambrils, novament hi ha una altra localització de contaminació per aigües residuals urbanes. Segons el mapa de localització de problemàtiques de l'ACA, en la desembocadura del litoral cambrilenc també s'hi detecta un punt de contaminació d'origen industrial.

En tot el litoral cambrilenc, l'estudi també indica una zona de masses d'aigües costaneres amb alguna problemàtica associada. Dins d'aquests diferents problemes, s'hi localitza un punt per generació de residus des del port, per embarcacions i per l'ús lúdic i turístic de la zona. Seguint el litoral de Cambrils per la zona de llevant, l'ACA també contempla altres punts complicats. A la zona del Cap de Sant Pere hi detecta una sèrie de canvis morfològics a la costa i un nou punt –situat prop del terme municipal de Salou– on hi ha una generació de residus per embarcacions i pel seu ús lúdic. I un altre espai, on s'hi detecten espècies marines invasores. D'altra banda, a la zona de Vilafortuny també hi situen un punt problemàtic per la descàrrega d'un col·lector d'aigües pluvials i de sanejament.

Pel que fa a l'altra gran riera que travessa Cambrils –la riera d'Alforja–, l'ACA presenta també diferents punts problemàtics. Al capdamunt de la riera al terme municipal d'Alforja s'hi localitza un punt de contaminació d'aigües residuals urbanes. Més avall, tocant al terme municipal de les Borges del Camp, també s'hi produeix una alteració dels marges fluvials de la llera de la riera. Seguint el curs de la riera d'Alforja al seu pas pel terme municipal de Vinyols i els Arcs, hi ha un nou punt problemàtic per contaminació d'origen industrial. Finalment, ja dins del terme municipal cambrilenc es detecta un punt de contaminació per aigües d'escorrentia i escolament de sòls agrícoles.

Finalment, l'altra gran riera cambrilenca analitzada –la riera de Riudecanyes– també presenta un parell de punts problemàtics. En el seu inici, al municipi de Riudecanyes, l'ACA presenta un punt de conflicte per extraccions d'aigua i regulació del cabal. Seguint el seu curs, aquesta riera presenta un altre punt problemàtic a una zona propera al terme municipal de Mont-roig del Camp, per un problema de contaminació d'escolament de sòls agrícoles.

Estudi participatiu

El passat dilluns 28 de gener, el Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils va ser la seu d'una de les sessions plenàries del procés de participació engegat en l'àmbit de les rieres Meridionals. El responsable de la Unitat de Participació de l'Agència Catalana de l'Aigua –Òscar Solans– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls d'aquestes sessions participatives a través d'un procés d'informació, anàlisi i de propostes, amb la implicació de tots els sectors de cada conca com el sector agrari i ramader, forestal, industrial i energètic, empresarial, usuaris, consumidors, les associacions ecologistes, les universitats, els centres de recerca i la ciutadania.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua s'ha realitzat un anàlisi de tot el territori. Aquest anàlisi i estudi ha donat com a resultat un document anomenat "impress" –document i anàlisi d'impactes i pressions– sobre les principals problemàtiques detectades en cadascuna de les zones analitzades. En les diferents sessions de debat organitzades s'ha parlat sobre aquest document d'anàlisi, i els diferents sectors implicats han pogut aportar propostes, idees, qüestions o fer valoracions sobre incorreccions o carències d'aquest estudi.

Després d'aquests tallers participatius realitzats per sectors, el proper pas serà fer uns tallers anomenats tallers temàtics, en els quals intervindran diferents sectors per tal d'organitzar un debat pluridisciplinar a partir dels problemes que cada sector ha valorat. Es realitzaran quatre tallers temàtics: un sobre la contaminació associada a pràctiques agrícoles-ramaderes; l'altre sobre la contaminació industrial urbana i sistemes de sanejament; un altre sobre la qualitat hidromorfològica i biològica i un altre sobre estalvi, consum i abastament.

Les diferents propostes resultants d'aquest procés de participació seran recollides per l'administració competent, en aquest cas l'Agència Catalana de l'Aigua, per tal d'estudiar la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental i fruit d'aquest estudi seran incloses en els plans de mesures de la corresponent conca.

Finalment, es durà a terme una darrera fase, anomenada la fase de retorn, en la qual s'explicarà a la ciutadania els resultats i les propostes obtingudes, així com les mesures que es posaran en marxa.

Comenta aquest article