Informació general

Es presenta la guia de recursos per a les persones amb discapacitat

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Aa de la Cuesta, Maricel Llaveria i Èrika Gras, ahir durant la presentació de la guia
Des de la regidoria de Polítiques Socials i Salut es va presentar ahir en roda de premsa la nova guia de recursos per a les persones amb discapacitat. A la presentació hi va ser present la regidora de Polítiques Socials i Salut –Maricel Llaveria–, la responsable del Servei d'Atenció a la Discapacitat. –Ana de la Cuesta– i la interpret de la llengua de signes vinculada a la comunitat de sords de Cambrils –Èrika Gras–.

Maricel Llaveria va ser l'encarregada d'explicar i detallar la confecció d'aquesta guia i l'estudi previ que s'ha realitzat per tal de conèixer les necessitats reals i els recursos disponibles a l'abast de les persones que pateixen algun tipus de discapacitat. Segons va explicar Llaveria, "l'Ajuntament de Cambrils ha volgut conèixer més profundament les característiques de la seva població amb discapacitat per desenvolupar en un futur iniciatives que atenguin les seves particularitats". L'estudi l'ha realitzat la regidoria de Polítiques Socials i Salut, amb l'objectiu de facilitar els accessos als mitjans que existeixen per a persones amb discapacitats física, psíquica, sensorial i/o malaltia mental. Hi han participat persones amb diferents tipologies de discapacitat, també professionals d'institucions i associacions relacionades amb la discapacitat com l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, l'Àrea Bàsica de Salut de Cambrils, ONCE Tarragona, Grup Pere Mata, Centre Especial de Treball del Baix Camp, SIL de la Federació ECOM, Fundosa Social Consulting de la Fundació ONCE, la interpret de la llengua de signes vinculada a la comunitat de sords de Cambrils –Èrika Gras– així com els departaments d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació, Esports i la regidoria de Polítiques Socials i Salut.


Un 2,7% de la població de Cambrils té algun tipus de discapacitat

Segons l'estudi realitzat, el total de la població amb discapacitat a Cambrils és de 1.069 persones, el que representa un 2,7% aproximadament de la població total. Segons les diferents tipologies: 166 persones pateixen discapacitat física; 150 persones tenen algun tipus de malaltia mental; 146 persones tenen algun tipus de discapacitat psíquica i 103 persones pateixen discapacitat sensorial. Sobre aquestes dades cal destacar que en franges d'edats: un 9% serien persones amb menys de 20 anys, un 39% serien persones entre els 20 i els 55 anys i un 52% serien les persones amb més de 55 anys.


Aquestes dades són les que han permès tirar endavant l'edició d'aquesta guia amb una tirada de 2.000 exemplars que s'enviaran per correu a les persones a qui va dirigida. La resta d'exemplars es distribuirà en edificis municipals. La guia va dirigida a les persones amb discapacitat residents a Cambrils, als seus familiars i als professionals vinculats a aquest àmbit. És una guia de 55 pàgines, manejable, ben indexada i entenedora que té un apartat inicial amb una descripció sobre els tràmits bàsics i els processos legals, sobre el reconeixement de disminució i incapacitació o la tutela per a persones amb discapacitat. També conté informació sobre els serveis socials, ajuts i prestacions econòmiques, passant per la descripció de recursos de lleure, educació, esport, treball, serveis residencials i guia d'accessibilitat de Cambrils. Finalment, es detalla una relació d'associacions i entitats relacionades amb la discapacitat.


Conèixer la realitat de les persones amb algun tipus de discapacitat

Per la seva part, la responsable del servei d'atenció a la discapacitat –Ana de la Cuesta– va apuntar que un dels objectius principals de l'estudi, "va ser conèixer la realitat de les persones amb discapacitat que resideixen a Cambrils, conèixer les seves dificultats, per tal de poder iniciar accions i projectes que facilitin la seva vida. I d'aquest estudi va sorgir la idea d'editar una guia per permetre un accés més fàcil als serveis que existeixen, perquè la gent sap on adreçar-se per tal d'obtenir informació sobre aquests recursos, però moltes vegades no saben ben bé com demanar-los".

Ana de la Cuesta també va explicar que aquest estudi previ els hi ha permès conèixer les demandes que fan aquestes persones i les seves famílies, sobretot amb qüestions sobre la millora de l'accessibilitat, no només amb les barreres arquitectòniques que existeixen, sinó també amb les traves que aquestes persones tenen per per accedir a la informació i als mitjans de comunicació. D'altra banda, Ana de la Cuesta també va explicar una curiositat sobre "la manca de sensibilització d'empatia per posar-nos en el lloc de l'altra persona, tant en les persones que no tenen cap discapacitat vers les que en tenen, i també dins del col·lectiu de les persones que tenen algun tipus de discapacitat amb les altres persones que tenen diferents tipologies a la seva. Tots tenim una percepció de la realitat que ens sembla que és la que compartim amb la majoria, i no és així".

Llar residència per a persones amb disminució psíquica

La regidora de Polítiques Socials i Salut –Maricel Llaveria– també va recordar la imminent posada en marxa de la llar residència per disminuïts psíquics. Segons va comentar, encara s'han d'enllestir algunes qüestions de mobiliari, però s'està treballant molt a fons per tenir-la a punt en un breu període de temps. Aquesta residència estarà situada a la zona de Nou Cambrils, al carrer de Gabriel Ferrater. Tindrà una capacitat per a 7 persones i comptarà amb una superfície de 137 metres quadrats, amb planta baixa i un espai de jardí. Aquesta residència comptarà amb monitors i personal especialista durant tot el dia i la nit.

Comenta aquest article