Cultura

La Biblioteca Municipal rep la visita de l'escriptor Andreu Carranza

Per Berta Ruiz

Adam Manyé, Andreu Carranza i Rosa M. Fusté, ahir a la tarda durant la tertúlia

La Biblioteca Municipal va rebre ahir la visita de l'escriptor Andreu Carranza, per parlar de la seva obra "L'hivern del tigre" que tracta sobre el General Ramon Cabrera. En aquesta activitat patrocinada per la Institució de les Lletres Catalanes, també es va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat –Adam Manyé– i la bibliotecària –Rosa M. Fusté–.

Moments abans d'iniciar la tertúlia, l'escriptor va explicar alguns detalls sobre aquesta obra a Revista Cambrils Diari Digital. Segons va explicar Carranza, "la figura de Ramon Cabrera és un paradigma de les nostres terres, de les Terres de l'Ebre, però també del carlisme i la primera guerra carlista. Per tant, crec que el seu periple vital, la seva biografia és una biografia novel·lesca. De fet, la figura de Ramon Cabrera "el Tigre del Maestrat" ha estat tocada per alguns grans autors com Pío Baroja. El que és realment atractiu d'aquest personatge és la seva pròpia vida, el seu l'entorn i la seva època, perquè és una època molt apassionant i molt interessant, ja que és quan s'esfondra l'Antic Règim, arriben les noves idees de la Revolució Francesa i hi ha un canvi estructural en la relació entre la propietat i els treballadors. Aleshores, aquí sorgeix el carlisme que és un moviment molt interessant i molt estudiat històricament". D'altra banda, Andreu Carranza explicava les dificultats d'entrar en la vida i en la història d'un personatge amb un perfil personal i psicològic difícil i complexe com el de Cabrera, "perquè t'has de posar en la seva pell i interioritzar moltes coses. Per tant, hi va haver un treball de recerca molt a fons. Ramon Cabrera era un fill de l'Ebre i jo també ho sóc, per tant, aquí hi havia un punt de contacte. La distància del temps a vegades no compta, perquè el paisatge és el mateix o el caràcter de la gent i en això vaig poder obrir una escletxa i entrar dins del personatge".

Una intensa tasca de documentació

Sobre el peculiar títol d'aquesta obra, "L'hivern del tigre", Carranza explicava que té relació amb la història, perquè Cabrera explica la seva història des del seu exili a Londres. "Cabrera es casa als 45 anys amb una rica hereva londinenca i aleshores comença a explicar la seva vida des de l'hivern de la seva vida, des de quan ell és gran. Aquest és l'inici de la novel·la, perquè era una manera d'apropar-me literàriament a seva la vida. I l'apel·latiu de "tigre", perquè va ser el nom que li va donar la gent, "en aquella època, el nom de tigre se li deia a una persona que era un salvatge, que era un despietat, per tant aquest nom li van posar les tropes lliberals, les tropes governamentals. Tenia un perfil personal molt extrem, i subjectivament crec, que li perdia la ira, perquè tenia uns atacs d'ira increïbles".

Per fer aquesta obra, Andreu Carranza també explicava ahir que ha hagut de realitzar un important treball de recerca i de documentació. A banda d'això, segons Carranza "també hi ha un tret personal i familiar, perquè el meu iaio de la Fatarella era carlista, i per tant, jo a casa ja havia sentit algunes coses. De fet, quan anàvem al bagul de les golfes, allí hi havia tota la parafernàlia carlista: les boines... Hi havia un substrat familiar, que això també és una característica del carlisme, perquè és un moviment que perdura en el temps, i té unes connotacions molt interessants perquè lluita en tres guerres i les tres les perd, però continua viu. I a la última, que és la Guerra Civil de 1936, teòricament els carlistes guanyen i després desapareix. Per tant, té una filosofia molt de perdedors, de la gent de la terra. Al món del carlisme hi ha un perfil molt interessant a nivell literari i més concretament en la figura de Ramon Cabrera".

Trajectòria d'Andreu Carranza

Cal destacar que la darrera novel·la d'aquest escriptor nascut a Ascó, s'anomena "La clau Gaudí" escrita en col·laboració amb Esteban Martín, i que està tenint un important èxit de vendes. A banda, en la seva trajectòria literària hi destaquen diferents reconeixements com el Premi Recull l'any 1991 per "La tinta de la immortalitat"; el Premi Ribera d'Ebre l'any 1993 per "El desert de l'oblit"; el Premi Sebastià Juan Arbó l'any 1995 per l'obra "Riu Avall" i el Premi Vila d'Ascó l'any 2000 per "La filla de la memòria".

Comenta aquest article