Cultura

Es presenta al port de Tarragona un llibre d'homenatge al cambrilenc Josep Lluís Savall Rom

Per Franc Prats



Magí Sunyer, Joan Cavallé i Josep Anton Burgasé ahir en la presentació del llibre
Aquell regust d'ampla llibertat és el títol del llibre d'homenatge al cambrilenc Josep Lluís Savall Rom, desaparegut el juliol de l'any passat, que ha estat editat per la Gent del Llamp i que es va presentar ahir al vespre a la sala d'actes de l'Autoritat Portuària de Tarragona, entitat on Josep Lluís havia treballat i amb la qual estava molt vinculat.

L'acte de presentació del llibre va anar a càrrec del president de l'Autoritat Portuària de Tarragona –Josep Anton Burgasé– i dos membres de la Gent del Llamp –els escriptors Magí Sunyer i Joan Cavallé– i va comptar amb la presència de familiars de Josep Lluís i la majoria de la gent que ha participat en el llibre d'homenatge, entre ells els cambrilencs Nuri Mariné, Pere Navarro i Adam Manyé.

Magí Sunyer va fer un repàs per la història de la Gent del Llamp, des dels seus inicis el 1983, fins a l'actualitat, i els llibres que durant tot aquest temps ha publicat. Segons va explicar, amb aquest llibre d'homenatge la Gent del Llamp es torna a posar en marxa després d'un període d'inactivitat.

Joan Cavallé, per la seva part, va parlar de la figura de Josep Lluís Savall i del contingut del llibre. Segons Cavallé, després de diversos plantejaments per a l'enfoc del llibre, es va decidir donar total llibertat als seus autors. Així, segons Cavallé, bàsicament els autors s'han plantejat les seves aportacions de dues maneres: hi ha gent que ha analitzat o poetitzat la figura de Josep Lluís i la seva experiència amb ell, i n'hi ha d'altres que hi han aportat coses que "sabem que a ell li agradarien".

En el llibre, que porta per subtítol "Memòria de Josep Lluís Savall", hi trobem poemes, contes, textos científics, dibuixos, pintures, fotografies i aportacions personals d'Antoni Torrell, Josep A. Baixeras Mireia Mata, Mar Anton i Andreu Pulido, Joaquim Mallafrè, Mercè Toldrà, Jesús Figueras, Pere Espanyol, Pere Navarro, Agustí Domingo, Fermí Roig, Marcel Pey, Maite Blay, Lluís Figuerola, Adam Manyé, Anton Roca, Lurdes Malgrat, Josep Bargalló, Nuri Mariné, Magí Sunyer i Joan Cavallé. El llibre compta també amb cinc textos del mateix Josep Lluís Savall.

Aportacions de tres cambrilencs

En el llibre d'homenatge a Josep Lluís hi ha les aportacions de tres cambrilencs: el doctor en Filologia Catalana Pere Navarro, la pintora Nuri Mariné i el poeta Adam Manyé.

Pere Navarro, en la justificació de la seva aportació, explica la seva vinculació amb Josep Lluís precisament amb una dedicatòria que aquest va fer a Pere Navarro en el seu llibre El vocabulari dels pescadors de Cambrils: "company de navegació filològica i convilatania, esperant que prosseguim per camins paral·lels les nostres històries". Precisament, Pere Navarro i Josep Lluís tenien en ment fer un estudi sobre el parlar de Cambrils, un projecte que s'ha vist truncat i que Pere Navarro tirarà endavant amb la Beca de Recerca Vila de Cambrils que recentment se li ha atorgat. La contribució de Pere Navarro en el llibre d'homenatge és precisament una aportació a l'estudi sobre el vocabulari dels pescadors de Cambrils, que Navarro ha completat amb l'estudi dels noms dels peixos, per a la qual, segons explica, ha fet un treball de camp amb entrevistes a mariners i vileros. Així, en forma de llista, recull els noms cambrilencs dels peixos, amb la corresponent transcripció fonètica, el nom científic i el nom oficial, a més d’un estudi de les particularitats d’aquest part del lèxic cambrilenc..

L'aportació de Nuri Mariné, per la seva banda, és un conte manuscrit i amb dibuixos que porta per títol "Conte a una nena" i que està dedicat a la filla de Josep Lluís, segons ha explicat la pintora a Revista Cambrils Diari Digital. Segon l'autora, el conte, que parla d'una nena que du un fanalet a la mà en forma d'estrella, parla "del record i de no oblidar" i parla de coses relacionades amb les seves vivències amb el Josep Lluís. Nuri Mariné va regalar l'original del conte, en tinta xinesa sobre paper, a la filla de Josep Lluís.

D'altra banda, el poeta Adam Manyé ha participat en el llibre amb un poema titulat "Tan viva la flama suau" dedicat a Josep Lluís Savall Rom.

Comenta aquest article