Tema del mes

L’oposició demana la dimissió del regidor d’Educació, Salvador Matas, per les presumptes irregularitats a l’Escola d’Adults

Per Lluís Rovira i Barenys

Els deu regidors de l’oposició en la roda de premsa en què van expressar la seva posició

El 14 de novembre van ser els partits de l’oposició qui van dir-hi la seva en tot l’enrenou al voltant del conflicte relacionat amb l’actuació de l’Escola d’Adults els darrers quatre anys. L’oposició va voler escenificar una unitat total entre els tres partits. És per això que tots 10 regidors de l’oposició van ser presents a la roda de premsa que es va fer a la sala de reunions de l’OAC per explicar el seu punt de vista de tot aquest embolic i demanar, unànimement, la dimissió del regidor d’Educació, Salvador Matas, fins que no s’aclareixi la presumpta actuació irregular de la Regidoria d’Educació. Aquesta actuació irregular se centra en dos aspectes, el canvi de bases de la convocatòria a tècnica d’Ensenyament i les presumptes irregularitats en el tracte dels professors. A més, segons van dir, tota aquesta informació la faran arribar al síndic de greuges.

Xavier Martí (PLIC):
“Per moltes querelles que el senyor alcalde vulgui interposar a l’oposició, no ens farà callar”

El portaveu de la PLIC, Xavier Martí, va voler desmentir la informació que l’alcalde i el regidor d’Educació havien donat a la seva roda de premsa, “no és veritat que la PLIC faci sis mesos que estigui darrere d’aquest tema. Aquest tema sorgeix arran de la carta que una professora va enviar per l’intranet de l’Ajuntament. A partir d’aquí sí que els tres grups de l’oposició ens posem d’acord per parlar amb aquests professors i esbrinar el que està succeint”. A més, segons va dir Martí, “el nostre dret i el nostre deure és recopilar totes les inquietuds i les queixes que tinguin els nostres convilatans i traslladar-les a l’Ajuntament. I això és el que estem fent els tres grups de l’oposició. Per moltes querelles que el senyor alcalde vulgui interposar a l’oposició, no ens farà callar”. El portaveu de la PLIC també va dir que no era cert que un dels professors, com va dir l’altre dia l’alcalde, estigués afiliat a la PLIC, “no ha assistit a cap reunió de la PLIC ni hi està afiliat”.

Xavier Martí també es va queixar de la dificultat que tenen en obtenir informació que sol·liciten a l’Ajuntament i va quedar sorprès, ja que davant de l’argument de la protecció de dades que des de l’Ajuntament s’ha fet servir a l’hora de facilitar informació, “ells es presenten l’altre dia a la roda de premsa amb tota la documentació. A més, van canviar completament la versió donada inicialment al plenari, que era que els professors havien anat plegant perquè havien trobat feines millors”.

Mercè Dalmau (CiU):
“Com a grup municipal tenim dret a tots els documents de què disposa el consistori”

La portaveu de CiU, Mercè Dalmau, va repassar tota la cronologia de fets relacionats amb els passos donats pels partits de l’oposició en el tema de l’Escola d’Adults. Dalmau va remarcar que la primera informació que els va arribar sobre les queixes dels professors va ser “el correu electrònic de la professora de l’Escola d’Adults Mari Àngels González, el passat 12 de setembre. Llavors, una regidora de CiU i una de la PLIC demanen el telèfon d’aquesta persona a la Regidoria d’Educació, però no se’ls facilita al·legant la normativa de protecció de dades personals. Tot i això s’aconsegueix el telèfon d’aquesta persona per altres vies. A partir d’aquí es té el primer contacte amb la professora de l’Escola d’Adults i tota l’oposició s’uneix per esbrinar què ha passat”.

Segons va explicar Dalmau, el fet que el regidor Salvador Matas digués al ple del setembre que els professors que havien plegat de l’Escola d’Adults ho havien fet per millorar laboralment va ser el desencadenant perquè l’exdirectora del centre, Mari Loli Garcia de la Chica, enviés la seva carta als mitjans de comunicació.

Mercè Dalmau va destacar que Alcaldia ha disposat d’informació, “tipus convocatòries de premsa que anaven adreçades únicament als mitjans de comunicació, cosa curiosa si tenim en compte que els mitjans de comunicació se suposa que són independents”.

Francesc Garriga (PP):
“Si el canvi de bases es fa per afavorir una persona o fer-li, com es diu, un vestit a mida, seria nepotisme i això és molt greu”

Per la seva banda, el portaveu del PP, Francesc Garriga, va acusar l’equip de govern de crispar la vida política municipal i va voler deixar ben clar que els partits polítics de l’oposició, “hem parlat, parlem, parlarem i podem parlar amb totes les persones i col·lectius de persones de la nostra població que ho desitgin, ja que és el nostre deure com a càrrecs electes. Que tothom sàpiga que té les portes obertes a venir a parlar amb nosaltres”.

Garriga va fer esment a dos aspectes diferenciats en tot el tema relacionat amb l’Escola d’Adults. Un fa referència al canvi de bases de la convocatòria a tècnic d’Ensenyament, “que en si no és un problema. El problema sorgeix quan ens plantegem per què es modifiquen. Si la modificació no es fa per un interès públic, llavors és un problema greu. Si el canvi de bases es fa per afavorir una persona o fer-li, com es diu, un vestit a mida, això seria nepotisme i això és molt greu, tant jurídicament com èticament”. El segon aspecte de la qüestió, segons Garriga, “és el tracte que, posteriorment, aquesta persona hagi tingut amb els seus subordinats”.

El portaveu del PP també va dir que una querella és una cosa molt seriosa i molt greu, i que s’està utilitzant de manera inadequada a molts llocs, “si s’amenaça amb una querella el paper que s’ha d’ensenyar quan es fa una roda de premsa és la querella que s’ha posat i dir en quin jutjat s’ha fet”.

Finalment, Garriga va fer esment del paper que l’alcalde mostrava a la roda de premsa, “veient l’alcalde ensenyant un comunicat de premsa ens preguntem quin periodista va haver de trencar la seva ètica professional per fer arribar la còpia al govern. Aquest fet el posarem en coneixement del Col·legi de Periodistes”.

Comenta aquest article