Tema del mes

L’alcalde anuncia la interposició d’una querella criminal contra els exprofessors de l’Escola d’Adults

Per Lluís Rovira i Barenys

Robert Benaiges i Salvador Matas mostren a la premsa el que consideren la prova que darrere de tot això hi ha una intencionalitat política

Ramón García Mateos, Pablo Armando Fernández, Tomás Sánchez Santiago, Maria Payeras i Asunción Carandell L’endemà mateix de la denúncia pública dels exprofessors de l’Escola d’Adults, l’alcalde –Robert Benaiges– anunciava la interposició d’una querella criminal contra els cinc exprofessors. A més, segons va dir l’alcalde, es demanarà que des de la Fiscalia “s’investiguin les connexions polítiques pertinents”, assenyalant un partit polític, la PLIC, com a instigador de la denúncia dels exprofessors.

Resposta ràpida i contundent

El govern municipal va voler oficialitzar una postura unitària en aquest tema. L’alcalde, primer de tot, va voler mostrar el seu suport “a les actuacions i a la feina feta per l’anterior regidor d’Ensenyament –Ramón García Mateos–, per l’actual regidor d’Educació –Salvador Matas– i per totes les persones que treballen en el departament encapçalades per la tècnica Hortènsia Grau”. A continuació, l’alcalde es va preguntar públicament per què havia sortit tot això ara, en el que considerava una estratègia perfectament planificada, “entenem que aquí hi ha una qüestió política ben clara, ja que el que va fer de portaveu dels professors, Josep M. Font, és un habitual de les reunions de la PLIC i perquè el comunicat de la convocatòria d’aquesta roda de premsa va sortir a través d’una persona que és la persona que fa les feines de la PLIC respecte als comunicats de les rodes de premsa”. Per demostrar aquesta connexió, Benaiges va mostrar tres convocatòries enviades a la premsa, una d’elles era la d’una roda de premsa conjunta entre els tres partits de l’oposició, una altra era la carta de Mari Loli Garcia de la Chica i l’altra la convocatòria dels cinc exprofessors, que, segons va dir, estaven enviades des del mateix ordinador on sortia el nom d’Òscar, que, segons va dir, “és la persona que fa les feines de la PLIC respecte als comunicats de les rodes de premsa”.

Tot plegat, Benaiges considerava que es tractava d’un atac frontal, “que puc entendre des de l’àmbit polític quan hi ha contraposició d’idees i propostes, però quan es basa en el desprestigi de la institució i quan es basa en l’acusació molt greu respecte a les persones, em sembla que defuig de la normal activitat política”.

La roda de premsa la van iniciar l’alcalde i el regidor d’Educació. Més tard s’hi va afegir el regidor de Cultura i cap de llista d’ERC, Joan Recasens, que no va arribar a intervenir.

Cap recurs a magistratura

Per la seva part, el regidor d’Educació considerava estrany que els exprofessors haguessin fet una roda de premsa denunciant uns fets ocorreguts al llarg dels darrers quatre anys i que en tot aquest temps “no s’hagués fet cap mena de recurs o de denúncia a Magistratura i ni tan sols a l’Ajuntament. És molt estrany i l’única explicació que hi trobem és que no estem parlant de temes laborals, sinó de la utilització, per part d’una força política, d’uns fets per tal d’erosionar les institucions municipals i de degradar la vida política”.

Matas també va dir que des de l’Àrea d’Educació es tenia constància, des de feia sis mesos, que s’estava muntant aquesta campanya i que els ho havia dit gent de la mateixa PLIC. Per tant, segons Matas, “no ens ha vingut de nou, però el que ens ha sorprès és la virulència de les persones que s’han posat al servei d’una força política concreta més enllà de la seva pròpia dignitat personal”.

Claustre dividit

El regidor d’Educació va repassar els diferents casos denunciats pels exprofessors. I va fer esment de la situació que es vivia al centre, “el clima de convivència del claustre de l’Escola d’Adults estava completament dividit, i amb molts problemes de convivència. L’Ajuntament va haver d’actuar a fi i efecte que el centre no s’aturés”. A banda, va recordar el regidor, la Generalitat, a través d’Inspecció, ha supervisat les activitats lectives i del professorat i “tenia un coneixement del clima que hi havia a l’escola”. Matas també va destacar que els dos darrers anys és quan hi ha hagut l’augment més espectacular d’alumnes a l’Escola d’Adults.

§ La convocatòria de tècnic d’Educació§ Un dels temes denunciats pels exprofessors va ser el de la modificació de les bases que l’actual govern va fer de la convocatòria a la plaça de tècnic d’Educació. Matas va recordar que les oposicions es van fer fa quatre anys “i en el seu moment no hi va haver cap denúncia, ni pública ni davant de l’Ajuntament”. Segons Matas, el regidor d’Ensenyament Ramón García Mateos no va voler presidir aquestes oposicions quan hi tenia dret, “es van presentar set persones i dues van arribar al final. Per punts va guanyar Hortènsia Grau. L’anterior tècnica, la senyora Rosa Figueras, va tenir mala sort ja que la primera de les proves, la d’informàtica, ja no la va superar”. Matas també va dir que Rosa Figueras, abans d’aquestes proves, n’havia assistit a unes altres, durant el govern de CiU, i les havia suspès tot i ser l’única candidata.

Pel que fa a la modificació de les bases de la convocatòria, Matas va dir que quan el gener de 2003 van accedir al govern municipal es van trobar que a la darrera comissió de govern de l’anterior equip municipal s’havien aprovat les bases, “vam retirar aquestes bases que hi havia i les vam aprovar novament”, va dir Salvador Matas.

Comenta aquest article