Tema del mes

Els tres grups de l’oposició a l’Ajuntament voten en contra de les noves ordenances fiscals

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz

Francesc Garriga, Xavier Martí i Mercè Dalmau, en la roda de premsa conjunta en què van parlar de les ordenances

Els tres grups municipals de l’oposició a l’Ajuntament de Cambrils –la Plataforma Independent Cambrilenca (PLIC), Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP)– van votar en contra a la proposta d’ordenances fiscals presentada pel govern.
§ Xavier Martí (PLIC): “L’increment de càrrecs dins de l’Ajuntament i l’augment dels sous amb set dedicacions exclusives han fet créixer desmesuradament la despesa corrent”§ Xavier Martí, regidor de la PLIC, va apuntar que li semblava excessiva la mitjana d’increment de totes les ordenances fiscals en un 6%, tot i que en alguns impostos les pujades encara són superiors, com l’impost de les zones blaves, que augmentaran un 33%. Per Martí, “en aquests moments, tant l’economia local com la nacional no són suficientment alegres, sinó que estem entrant en una crisi. Aquesta pujada ratlla més del doble de l’IPC anual, que es tancarà entre el 2,5 i el 2,7%. Pensem que aquest augment fa referència a la despesa corrent, tot i que fins ara s’havia dit que estava continguda. L’increment de càrrecs dins de l’Ajuntament i l’augment dels sous amb set dedicacions exclusives l’han fet créixer desmesuradament”. Segons Xavier Martí, “un increment del 6% és desmesurat i això no ho notaran les persones que tenen uns bons ingressos, però sí aquests que el tripartit ha anomenat alguna vegada com a ‘mileuristes’”.

Finalment, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va explicar que durant els dos primers anys de mandat “faran els augments que tenen previstos i els dos últims anys estabilitzaran, i això té un caràcter electoralista. Hem de buscar la qualitat de vida per als cambrilencs i una de les fites és poder viure amb qualitat, no viure apretats a finals de mes”.

§ Mercè Dalmau (CiU): “L’equip de govern ens costa als ciutadans més de mig milió d’euros a l’any”§ Per la seva banda, la regidora de CiU Mercè Dalmau també va titllar de “desorbitat” l’augment de les taxes, “un augment que és més del doble del que ha pujat el nivell de vida, i tampoc se’ns ha dit la raó”. Segons Mercè Dalmau, la pujada en aquestes taxes afectarà molt el ciutadà, ja que són “les taxes més properes com l’IBI, les escombraries o l’impost de circulació de vehicles, que pujaran un 6%”.

Mercè Dalmau també va voler donar xifres del cost anual de l’equip de govern, que segons va apuntar, “és de mig milió d’euros a l’any. Una xifra considerable per a una població de 30.000 habitants. A més, si a això hi hem de sumar els 150.000 euros que aproximadament costen els coordinadors, només amb els complements de sou tenim unes xifres molt considerables”. Segons Dalmau, “entenem que els ciutadans no són els que s’han de fer càrrec ni els que han de subsanar l’economia municipal”.

D’altra banda, Mercè Dalmau també va voler donar algunes xifres d’augment de taxes en algunes poblacions veïnes com Reus –amb una pujada del 3,5%–, Tortosa que ha pujat un 2,5% o el Vendrell que ha reduït l’IBI un 3%, mentre que la resta de taxes han augmentat un 2,7%, al mateix nivell que l’IPC. La regidora de CiU també es va referir als arguments que es donen des de l’equip de govern, referint-se al fet que d’altres poblacions veïnes com Vila-seca paguen més que Cambrils. Segons Dalmau, “la gent viu a Cambrils i la gent té el sou que guanya i que es gasta a Cambrils. Si una família té el sou modificat per l’IPC i les taxes s’incrementen el doble, això rasca la butxaca. Si un viu a Cambrils té la butxaca de Cambrils, no de Vila-seca”.
§ Francesc Garriga (PP): “No volem que Cambrils es converteixi en una ciutat dormitori, cara i amb pocs serveis”§ Finalment, el número dos del Partit Popular –Francesc Garriga– també va anunciar el vot en contra del seu partit, tot lamentant “l’increment de la pressió fiscal que es genera sobre els ciutadans en un moment delicat de l’economia que era plenament previsible, ja que una de les fonts d’ingressos més importants per a Cambrils, com és la construcció, es troba en un moment de paralització i davallada”. Segons Garriga, també és preocupant que “es treguin serveis pels quals l’Ajuntament de Cambrils ingressava diners, com en el cas del servei de l’aigua, que ja no s’ingressa però que encara es paga en concepte de despeses de manteniment”.

D’altra banda, Francesc Garriga també va voler manifestar el seu desacord amb les noves formes de comunicació que està establint l’Ajuntament, “a l’hora d’informar sobre el pagament d’impostos a través d’Internet”, un greuge per a molts ciutadans que no disposen d’aquesta connexió. Segons Garriga, “les noves formes de comunicació s’han de fer pas a pas i mantenint les ja existent, perquè tothom s’assabenti del que ha de pagar”. Garriga també va destacar que “no volem que Cambrils es converteixi en una ciutat dormitori, cara i amb pocs serveis, i entenem que aquestes ordenances van encaminades a això”.

Comenta aquest article