Informació general

Un tram del litoral del Cap de Sant Pere continua erosionat després de les obres d'estabilització fetes fa poc més d'un any

Per Berta Ruiz

Aspecte d'aquest tram del litoral cambrilenc a la zona del Cap de Sant Pere fa uns dies

La instal·lació d'un espigó paral·lel a la costa davant del litoral del Cap de Sant Pere no ha solucionat del tot els problemes de degradació i erosió en aquesta zona. Ara fa poc més d'un any es van enllestir les obres d'estabilització de la platja del Cap de Sant Pere amb el desmuntatges de l'espigó que hi havia i la col·locació d'una illa. Un bon tram de la platja del Cap de Sant Pere ha aguantat bé però hi ha un punt, el que limita amb la platja de Vilafortuny, en què l'erosió és total.

De fet, ahir mateix, el cap dels Serveis de Costes –Jordi Galofré– visitava el litoral cambrilenc, més concretament el tram de ponent, per tal de comprovar com avancen les obres del nou passeig en aquesta zona. Segons va explicar l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– a Revista Cambrils Diari Digital, durant la visita també es va comentar, entre d'altres qüestions, la problemàtica existent en aquest tram del litoral de la zona del Cap de Sant Pere. Segons va explicar Benaiges, "nosaltres sempre hem dit que la solució que es va aportar aleshores era bona des del punt de vista que des de l'àmbit d'influència de l'ombra de l'espigó hi hauria una acumulació de sorres, com així ha estat. I per això a la zona que va des de Salou fins a la zona del Cap de Sant Pere, just a la corba on hi ha l'espai esportiu del minigolf, allí la platja s'ha recuperat en bones condicions. Però d'altra banda, just en aquell punt, on s'acaba aquesta zona d'influència d'aquest espigó paral·lel a la costa és l'únic punt on hi ha un problema de degradació relativament important".

Per solucionar aquesta contínua problemàtica, des de Costes es proposa a l'Ajuntament de Cambrils retallar la urbanització del passeig, i fer-hi una petita entrada. Sobre aquesta qüestió, Benaiges afirma que "a nosaltres aquesta solució no ens convenç, perquè això significaria un canvi en l'actual passeig, a part de l'expropiació particular que s'hauria de produir en aquest àmbit".

Per tant, la solució a la degradació que es produeix any rere any, és anar dipositant sorra, perquè de cara a l'estiu hi pugui haver platja en aquesta zona. També, segons explicava Robert Benaiges, cal destacar que "des de la tardor i fins a la primavera, de manera general es produeix una degradació en l'acumulació de sorres, pel fet que hi ha més temporals, més vent, i el mar es va menjant la sorra. En canvi, quan arriba la primavera, amb la bonança, el procés natural és de dipòsit, perquè l'onada ja és menor". Tot i això, Benaiges insisteix que només existeix un problema particular en aquest punt del litoral cambrilenc, "ja que la resta de platges han aguantat molt bé i estan millor que fa uns anys".

De fet, quan es va habilitar l'actual espigó que està paral·lel a la costa –substituint l'anterior, que estava en posició vertical, i que provocava una major erosió en aquesta part de litoral de Cambrils– es va fer, segons explica Robert Benaiges, "amb unes dimensions relativament curtes i una distància més curta respecte a la costa, perquè immediatament després de l'espigó hi ha les praderies de posidònia, i ho van fer així per tal de conservar aquestes prades". Actualment, la solució a aquestes erosions passa per anar dipositant sorra any rere any.

Recordem que entre els mesos de desembre de 2005 i juny de 2006 es van dur a terme les obres d'estabilització de la zona –a càrrec de l'empresa Sociedad Anónima de Trabajos y Obras– que van consistir en la construcció d’un dic de 100 metres de longitud a uns 200 metres de la línia litoral, a fi d’estabilitzar un tram de costa de 500 metres. En les obres s’hi van aportar un total de 75.000 metres cúbics de sorra d’origen terrestre, per tal de crear una platja tan similar com fos possible a la configuració de la platja. Per altra banda s’hi van aportar també 50.000 metres cúbics de sorra d’origen marí procedents de la platja de Salou per tal d’evitar la pèrdua de sediment i, per tant, el retrocés de la línia de costa durant el procés d'estabilització de la platja. Les obres van comptar amb un pressupost de 1.214.090 euros.

Les obres del passeig de ponent avancen a bon ritme

D'altra banda, en la visita feta ahir al matí per Jordi Galofré i l'alcalde de Cambrils, van poder comprovar com les obres del nou passeig de ponent avancen a bon ritme i, segons va afirmar l'alcalde, podrien estar enllestides abans del proper estiu. Segons Benaiges, també s'aprofitaran aquestes obres per instal·lar una canonada nova que falta per posar a la zona més de ponent, gairebé tocant a la riera de Riudecanyes.

D'altra banda, des de Costes també es preveu tirar endavant la modificació de l'últim espigó de ponent, just al final del terme cambrilenc, davant de la riera de Riudecanyes. Segons Benaiges, "s'obrirà una mica més l'espigó, per tal que en la zona d'escullera que hi ha s'hi pugui formar una platja, amb una petita acumulació de sorra".

Comenta aquest article