Informació general

Josep Rabascall va explicar com funcionen els rellotges de sol en una nova activitat de la Setmana de la Ciència

Per Berta Ruiz

Josep Rabascall va portar diferents models de rellotge de sol per acompanyar les seves explicacions

En el marc de la 12a Setmana de la Ciència, es va fer ahir a la tarda una nova activitat al Centre Cultural. En aquesta ocasió va ser la xerrada divulgativa "Els astres, llums i ombres, els rellotges de sol", que va anar a càrrec de Josep Rabascall.

Moments abans d'iniciar la seva xerrada, Josep Rabascall avançava a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls de la seva intervenció. Segons va explicar aquest, "parlarem de l'univers, perquè els rellotges de sol no es poden entendre sense conèixer l'univers, com roda el sol i en quines velocitats ho fa, perquè durant l'any els rellotges de sol s'avancen i s'endarrereixen com a conseqüència de l'òrbita".

Després d'aquesta primera part, va explicar una mica d'història de la humanitat, "perquè un dia algú es va adonar que clavant una estaca a terra, pel que fos, van veure que hi havia una ombra que durant el dia anava bellugant i a algú se li va ocórrer estudiar com es bellugava".

Finalment, Josep Rabascall també va explicar com es fabrica un rellotge de sol i què s'ha de tenir en compte per crear-la, ja que segons va comentar aquest, "es pot situar en diferents posicions, tant en una paret horitzontal, en una paret que miri al sud, una paret que declini…".

Per fer més amena la seva intervenció, Josep Rabascall va emprar diferents objectes per fer la seva explicació molt més didàctica i pràctica. Segons explicava ell mateix, "jo sóc aficionat i per això he portat exemples per fer entendre físicament i sobre el terreny com és un rellotge de sol i com funciona la Terra". També va repartir uns fulls amb la taula de l'equació del temps, per conèixer que "a causa de l'òrbita de la Terra –que és una el·lipse–, la terra no va sempre a la mateixa velocitat, ja que hi ha moments que va més ràpid i moments que va més a poc a poc. Per això, cada dia, els rellotges de sol s'avancen o s'endarrereixen respecte el nostre rellotge uns minuts, "ahir per exemple, un rellotge de sol marcava 16 minuts menys que l'hora del nostre rellotge".

Comenta aquest article